ZVEZDU MUKA NATERALA DA POBEDI: Odbranom do zlatnog trijumfa protiv Grka!

Crveno-beli savladali Panionios rezultatom 78:66 i zabeležili važan trijumf, s obzirom na to da je Njižni slavio protiv Bilbaa i zakomplikovao situaciju u grupi L Evrokupa

  • 16

Teškom mukom, ali zasluženo, košarkaši Crvene zvezde uspeli su da savladaju ekipu Panioniosa u gostima rezultatom 78:66 (40:40) i tako zadržali izgledne šanse da se nađu među putnicima koji će iz grupe L Evrokupa otići u osminu finala.

Ključni momenat meča svakako je poslednja deonica gde su crveno-beli uspeli da se odlepe, pre svega, zahvaljujući odličnoj odbrani, iako su sredinom treće deonice imali minus od šest poena i bezidejnu igru.

Zvezda nije briljirala, to je sigurno, alisu uspeli da se uzdignu kada je bilo najpotrebnije s obzirom na to da su saznali rezultat iz Novgoroda, koji im nije išao na ruku, i da su eventualno izgubili bili bi u teškoj situaciji za prolaz dalje.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Raško Katić sa 19 poena, Nelson je dodao 14, a Simonović 13. S druge strane istakli su se Karter i Mekkolum sa po 15 poena.

Nije Zvezda bila na nivou igara koje je pružala u Evropi. Loše i bezidejne odluke u napadu, slabo čuvanje ofanzivnog skoka gostiju kao i pritiskanje sa ličnim greškama pretili su da Zvezda neće dobro proći u Grčkoj. Pogotovo u trećoj četvrtini kada je na semaforu stajalo 49:43 za domaći tim, a do klupe crveno-belih je stigla informacija da je Njižni slavio protiv Bilbaa i dodatno zakomplikovao situaciju u grup L.

Zvezdi je u tim momentima bila potrebna pobeda protiv ekipe koju su sa 20 razlike dobili u Beogradu i uspeli su na kraju. Stisli su u odbrani što je automatsk rezultiralo i boljoj igri u napadu gde je sve rešeno u prvih sedam minuta poslednje deonice, a do kraja je meč priveden kraju za konačnih 78:66 i treću pobedu u LAST 32 Evrokupa.

Odlično je Zvezda otvorila meč i vrlo brzo je stigla do pet poena viška 9:4. Krenuo je šut crveno-bele s obzirom na to da su Simonović i Nelson pogodili trojke i uz Blažičeve 2+1 poena, stigli su do plus šest 19:13.

Međutim, izabranici Dejana Radonjića su potom stali i skoro četiri minuta nisu dali koš, što je domaći tim iskoristio i serijom 8-0 došao do prednosti na kraju prve četvrtine u kojoj je Nelson već zaradio dve lične greške - 21:19. Treba pomenuti i to da su tribine i više nego poluprazne što govori i činjenica da se na parketu čula škripa patika.

Ukradenom loptom Nelsona, Zvezda je poentirala preko Simonovića čime je prekinut prazan hod od skoro pet minuta. Trojkom Dragićevića crveno-beli su ponovo poveli (24:23), ali su vrlo brzo prepustili vođstvo Panioniosu koji je, zahvaljujući poenima uz dodatna bacanja, stigao do 35:32.

Zvezda može samo da zahvali domaćim košarkašima što prednost nije bila veća jer Grci nisu uspevali da pogode otvorene šuteve za tri poena, ali ni ponovljene napade, jer su dominirali u ofanzivnom skoku.

Treći faul Lazića poremetio je planove Dejana Radonjića koji je morao da zatraži tajm aut posle novog praznog hoda u napadu. to je urodilo plodom i poenima Radenovića i Dženkinsa, crveno-beli su stigli do vođstva od 36:35, ali su ga brzo ispustili. Poenima Katića sa linije slobodnih bacanja rezultat na poluvremenu je bio egal - 40:40.

Da crveno-belima ne ide u napadu jasno se videlo i u prvih pet minuta treće četvrtine kada je, sve do poena Dženkinsa sa linije penala, viđena samo jedna trojka. Odbrana je donekle radila svoj posao, ali u napadu je i te kako škripalo. Samo zahvaljujući bonusu domaćeg tima, Zvezda je stigla na minus tri u 26. minutu - 49:46.

Kao da je nešto ''kliknulo'' u glavama crveno-belih košarkaša koji su vezali sedam novih poena za vođstvo od 53:49, ali ono što je najbitnije jeste to da Zvezda već nekoliko minuta nije primila koš.

Ipak, dve greške gostujućeg tima dovele su do toga da se na poslednji odmor ode minimalnim vođstvom Zvezde od 53:52, ali je Nelson napravio bravuru i zaradio tehničku grešku za svoj tim. Svoja dva bacanja za faul nije iskoristio, ali zato jeste Dženkins za tehničku - 54:52.

To kao da je bila najava bolje igre i Zvezda je u poslednjoj deonici krenula da diže razliku, koja je u jednom trenutku bila i plus 15, a u već opisanom scenariju crveno-beli su stigli do treće pobede.

Grupa L:

Nižnji - Bilbao 81:65

Panionios -Crvena zvezda 66:78

Tabela: Nižnji 3/1, Crvena zvezda 3/1, Bilbao 2/2, Panionios 0/4.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kraljevina Srbija

    29. januar 2014 | 20:03

    Sad mi je jasno,zasto se tv stanice otimaju oko prenosa utakmica CZ,franjevci nas redovno prate,cak i u EK,a ja nikada nisam gledao stoku ni u EL.Covic je genije,napravio je sistem u kosarci,na kome bi pozavideli i velikani Evrope.Srecno legendo!!!

  • Velimir Miljkovic

    29. januar 2014 | 20:21

    Nije MIT nego MZT...

  • keva grobara do koske

    29. januar 2014 | 20:06

    Uh kako ovi zvezdasi ubacuju i kako su cvrsti momci, a ti sine ne lupaj gluposti. Jesi li popio one tablete za smirenje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA