Borba za trofej Vinsa Lombardija: Denver po treći ili Sijetl po prvi put?

Šampion Američke konferencije, Bronkosi i prvak nacionalne konferencije, Sihoksi, igraće jedni protiv drugih za osvajanje titule najboljeg tima NFL-a u prethodnoj sezoni i upisivanje u istoriju

  • 1

U noći između nedelje i ponedeljka, jedan sat nakon ponoći, počeće 48. po redu Superbol, u kojem će se sastati Denver Bronkosi i Sijetl Sihoksi. Na "Metlajf" stadionu u Nju Džersiju u borbi za trofej šampiona NFL-a na suprotnim stranama naći će se najbolji napad lige - Denver i najbolja odbrana - Sijetl.

Nekoliko zanimljivosti povezane su sa večerašnjim događajem koji će pratiti milioni ljudi širom sveta.

1. Po prvi put u istoriji održavanja meča za trofej "Vinsa Lombardija"  igraće se na otvorenom u hladnim vremenskim uslovima, odnosno dok je zimsko vreme u gradu domaćinu.

2. Po prvi put, posle desetog Superbola, igrači će nastupati na veštačkoj podlozi na otvorenom stadionu. Prethodno je to bilo kada je domaćin finalne utakmice bio Majami.

3. Po prvi put se desilo da domaćini finalne utakmice cele sezone budu dve američke države, u ovom slučaju Njujork i Nju Džersi.

4. Drugi put u istoriji desilo se da plasman u finale izbore timovi koji su imali najbolji učinak u svojim konferencijama, tokom ligaškog dela.

5. Posle jedanaest godina će se sastati ekipe koje su nekada igrale u istoj konkurenciji pošto je Sijetl od 1977. do 2001. godine bio član AFC.

6. "Metlajf" stadion je prvi domaćin finalne utakmice, na kome igraju dva NFL tima - Njujork Džajantsi i Njujork Džetsi.

7. Nekoliko simpatičnih nadimaka prate ovaj 48. po redu susret šampiona dve konferencije, koje su nametnuli ljubitelji igre sa jajastom loptom. Tako se za ovaj Superbol kaže da je "Weed Bowl", "Bong bowl" i "Marihuana bol", a aludira se na to da su države iz kojih dolaze timovi koji e igrati u finalu, prve legalizovale upotrebu kanabisa u rekreativne svrhe.

8. Bronkosi su dva puta do sada bili šampioni 1997. i 1998. godine, dok Sihoksi nikada nisu osvojili trofej "Vinsa Lombardija", a ovo će im biti drugo finale.

9. Denver ima najbolji napad u ligi, a ove godine su postigli 606 poena što je najviše u istoriji NFL-a.

10. Za oficijelnog domaćina utakmice izabrani su Bronkosi, na osnovu menjanja domaćinstva svake godine između AFC i NFC, koji su izabrali da igraju u narandžastim dresovima i belim pantalonama, dok će zvanični gosti igrati u svojim belim dresovima i plavim pantalonama.

11. Po prvi put će za gledaoce sa španskog govornog područja američka televizija koja ima ekskluzivna prava na prenos obezbediti komentatora na španskom jeziku.

12. Trideset sekundi reklamiranja za vreme jedne od najgledanijih sportskih manifestacija košta četiri miliona dolara.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(U. Marjanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrak iz Pecine

    2. februar 2014 | 18:45

    Zao mi je sto nije prosao dalje New England, bilo bi full gledati ih u finalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA