Zvezda prokockala prvu pobedu u Zagrebu nad Cedevitom!

Imali su crveno-beli prednost od 11 razlike u prestonici Hrvatske u meču 20. kola ABA lige, ali je Cedevita u završnici slavila rezultatom 68:64

  • 13

Nije uspela Crvena zvezda da zabeleži prvu pobedu nad Cedevitom u Zagrebu, iako je imala odličnu priliku za to. U meču 20. kola ABA lige, hrvatska ekipa je u neizvesnoj završnici savladala beogradsku 68:64 (20:18, 12:16, 12:16, 24:14).

Ovim porazom Zvezda nije uspela da već sad obezbedi prvo mesto pred završni turnir, ali ono što je sigurno je da Cedevita u ovom trenutku ima pobedu manje od crveno-belih, ali i lošiji međusobni skor zbog poraza u "Pioniru" od 14 razlike.

Ekipa Dejana Radonjića je imala potrebnu igru kojom je držala konce u Zagrebu, ali veliki broj grešaka je kumovao neuspehu u završnici meča. Nolan Smit, sjajni košarkaš domaćih je preuzeo odgovornost u ključnim momentima meča, a tada je Zvezdina odbrana bila nedopustivo bušna (serija domaćih 14:2).

Zvezda je promašila čak 11 penala, ali je imala nadmoćnost u skoku (ukupno 44, 29 defanzivnih i 15 ofanivnih).

Treba napomenuti da je utakmica bila slaba, sa obiljem grešaka, pogotovo Cedevite u trećoj četvrtini, a onda u odlučujućoj deonici je muka prešla na Zvezdu.

Boban Marjanović i Jaka Blažič postigli su po 14 poena, tek devet je ubacio Čarls Dženkins, a sedam kapiten Marko Simonović. Pomenuti Smit je bio najbolji pojedinac na meču sa 18 poena, a po deset su ubacili Rej i Bilan.

Meč su otvorili promašaji sa linije penala, i dominacija centara obe ekipe: Bilan i Marjanović završavali su akcije svojih ekipa pod košem. Iako je Cedevita vrlo brzo izašla iz bonusa, Zvezda to nije umela da iskoristi jer je nastavila sa nepreciznim pokušajima sa linije slobodnih bacanja.

Posle mirnih 11:11, Cedevita je brzo napravila seriju od 9:0, krunisanu trojkom Delaša. Reagovao je Radonjić tajm-autom, posle kog je Dragićević prekinuo seriju, a Zvezda je do kraja prvog perioda smanjila na 18:20 nakon trojke kapitena Simonovića.

Bilan je zbog dve lične greške otišao na klupu, ali ga je adekvatno zamenio mladi Nurkić, preko kog je domaća ekipa stekla plus od pet poena. Simonović je ponovo trojkom vratio crveno-bele, a posle poena Dragićevića je prešla u vođstvo. Rezultatska klackalica praćena ofanzivnim skokovima crveno-belih je trajala do rezultata 32:32.

Prazan hod od otprilike dva minuta u samoj završnici poluvremena prekinuo je Čarls Dženkins "dugom" dvojkom, u poslednjoj sekundi druge četvrtine za prednost beogradskog tima 34:32.

U potpuno neatraktivnoj trećoj četvrtini, obe ekipe su se utrkivale u greškama umesto u poenima. Ipak se prvo konsolidovala Zvezda, koja je uspela da napravi seriju i stekne do tada najveću prednost 46:38. Cedevita je bila potpuno bezidejna, ali je u završnici uspela da posle trojke Blažiča i prednosti crveno-belih od +11 uzvrati dvema trojkama za 50:44 pred poslednju deonicu.

U strelce se upisao Nelson, stranac-rekorder po broju nastupa za Zvezdu, a onda je Katić bio taj koji je održavao prednost gostiju oko deset poena. Serija Cedevite, šest poena postignutih sa linije penala, a potom polaganja Sutona istopilo je prednost na svega 56:54.

Tada je Cedevita prešla na zonsku odbranu, a Nolan Smit je furiozno pretrčao ceo teren za izjednačenje na četiri minuta do kraja. Alen je potom sa penala doneo vođstvo domaćima, a onda su se ređale greške. Marjanović je imao odličnu blokadu, ali su se uloge prosto okrenule i njegovi saigrači su samo promašivali.

Konačno je Dženkins ponovo podsetio zbog čega ga navijači obožavaju - dvojka i trojka za njegovu seriju od 5:0, posle koje je sa klupe domaćih reagovao Repeša.

Posle poena Smita i Sutona, drama je dostigla vrhunac na minut do kraja. Faulirani Simonović je bio polovičan sa linije penala za 64:64. Neverovatni Smit je preuzeo odgovornost i prodorom uspešno završio akciju na 18 sekundi do kraja. Prevelika gužva u reketu na drugoj strani i zbrzan napad na kraju nije završen uspešno, pa je Cedvita potvrdila važnu pobedu za drugo mesto na tabeli.

Naredni meč Crvena zvezda igra 23. februara od 20 časova protiv "večitog" rivala Partizana, koji je ranije danas savladao Široki.

ABA liga, 20. kolo:

Subota:

Olimpija – Solnok 74:57

Krka – MZT 73:50

Budućnost – Radnički 79:85

Nedelja:

Partizan – Široki  63:58

Cedevita – Crvena zvezda 68:64

Igokea – Zadar 65:58

Ponedeljak

Mega Vizura  – Cibona 20.45

TABELA: Crvena zvezda 16-4, Cedevita 15-5, Partizan 14-6, Cibona 13-6, Budućnost 12-7, Igokea 11-8, Krka 9-11, MZT 9-11, Radnički 8-12, Olimpija 8-12, Mega Vizira 7-12,  Solnok 6-14, Široki 5-14, Zadar 5-14.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar do koske

    16. februar 2014 | 20:58

    Direktni potomci bludnice nece se ostvariti dugo ocekivani san sampion je opet Partizan !! Partizan-MIT ili cudo !!!

  • dela

    16. februar 2014 | 21:05

    Radonjicu NEZNALICO,dosta je bilo ODLAZI!!

  • Gagi

    16. februar 2014 | 21:01

    Svaka cast momci an borbi, zbog par gresaka smo izgubili, al nema veze, jedan poraz manje vise. Iskreno od umora, i igraca manje u rotaciji vise brine postavka Radonjica na zonu po ko zna koji put. I Muta i Miloje su ga takticki razbili a sad i repesa, dobijamo na kvalitet igraca, al ne moze stalno tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA