VRAĆANJE LJAJIĆA: Kakva poruka je poslata mladim fudbalerima?

Abolicija igrača koga je bivši selektor odstranio iz tima zbog nepoštovanja discipline i kodeksa ponašanja, jasno pokazuje da je autoritet FSS i funkcija selektora ozbiljno narušena

  • 75

Talentovani fudbaler Rome, Adem Ljajić vratio se na velika vrata u reprezentaciju Srbije, a ta vest odjeknula je kao bomba u medijima.

Svi su preneli da je v.d. selektora Ljubinko Drulović vratio ovog igrača u nacionalni tim, a pojedini i još kako je to fenomenalan potez.Čak su nahvalili selektora što je to uradio i što je ukinuo kodeks o ponašanju u nacionalnom timu bivšeg šefa Siniše Mihajlovića!?

- I Ljajić i debitant Gudelj su mladi igrači, predstavljaju veliku budućnost srpskog fudbala i siguran sam da mogu da nam pomognu - objasnio je Drulović nedavno.

To samo pokazuje koliko smo kao država i kao narod toliko nisko pali da nam je neki tamo rezultat u fudbalu bitniji od obrazovanja i vaspitanja mladih ljudi i fudbalera!

Sigurno se pitate u čemu je ovde problem? Pa, u tome da nismo u stanju da edukujemo mlade momke, sportiste da ispoštuju jedno obično pravilo, koje su pri tom sami potpisali.

Pri tom, radi se o igraču koji i u klubu ima problem sa disciplinom, jer je prošle godine treneru Fjorentine odmahivao rukom što ga je zamenio, pa je ovaj nasrnuo da ga udari!!

Ipak, ovde nije reč ni o himni Srbije, ni o Ademu Ljajiću, ni o nacionalnoj pripadnosti. Ovde je reč o principima i postulatima na kojima se gradi sistem države, sistem sporta i svega što čini jedan narod visoko moralnim.

ZAPITAJMO SE KAKVE TO LJUDE STVARAMO?

Treneri, političari, profesori se busaju u grudi pričama kako mi moramo da stvaramo vrhunske sportiste, naučnike, političare, časne mlade ljude koji će biti lideri ove države u svim oblastima u regionu, a i šire?

Ali, kada nestane sistem tada i prestane stvaranje lidera u bilo kojoj oblasti.

Zato bi gospoda koja se diče da stvaraju vrhunske sportiste, ljude i lidere, trebalo da pripaze kakve zaista ljude stvaraju!

Oni moraju da se stvaraju kroz poštenje, disciplinu, volju, vaspitanje, hrabrost, a to se jednom rečju zove KARAKTER! Od takvih stvari se grade lideri.

ŠTA ĆE BITI SLEDEĆE?

Koju su poruku ovim potezom novi selektor i FSS poslali igračima? Momci, važno je da ste vi dobri igrači, a to kako se ponašate nema veze, ipak je fudbal i rezultat nacije najbitniji!

Šta će pomisliti reprezentativci posle ovoga, a među njima ima i veoma mladih. "Sada nam je dozvoljeno sve, jer je autoritet saveza narušen. Možemo da radimo šta hoćemo, da se ponašamo kako hoćemo, jer ako nas slučajno i izbace iz tima, mi ćemo se vratiti kada dođe novi selektor" A oni se, Bogu hvala, menjaju svake godine.

I šta je sledeće? Koliko će proći vremena pre nego što se neko od igrača ne napravi neki novi problem? Pre nego što neki igrač ne bude želeo da ispoštuje ono što se od njega traži.

Pre nego što bude zahtevao da ima veću minutažu u igri, da ne bude u adekvatnom dres kodu selekcije, van utakmica i treninga.

Pre nego što bude tražio da malo zakasni na pripreme, jer je produžio letovanje sa devojkom/ženom.

Zašto bi se on povinovao pravilima, kada zna da neće imati nikakve posledice, kada će kad tad biti uvršten u tim.

Fudbal je timski sport, jedan igrač ne čini tim, ali jedan može da uništi tim! Ponašanje igrača i kult tima je nešto što se stvara i što donosi rezultat u budućnost.

Ali, kako možemo da napravimo kult reprezentacije, ako ne edukujemo igrače, ako ih ne vaspitavamo. Ako im u startu damo do znanja da su iznad sistema, da mogu da urade sve i da neće biti kažnjeni!

I ovo, naravno, nije priča samo o mladim fudbalerima, to je samo jedan, mali deo našeg društva. Ovo se odnosi i na čitav državni sistemu Srbije, u kome je vaspitanje dece zanemareno. Škola i profesori su izgubili kredibilitet, deca se vaspitavaju na ulici da se ponašaju kako žele, bez posledica.

Možda je vreme da se svi dobro zamislimo nad ovim problemom. Jer, da li mislite da je tek tako kult košarkaške reprezentacije izgrađen i održavan tokom osamdesetih i devedesetih godina, pa danas svi sa setom pričamo o tim generacijama.

Ali, o tome ćemo neki drugi put...

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stef

    25. februar 2014 | 19:27

    Ja sam i dalje za to ne volis himnu, neces ni da igras, igraj za one ciju himnu postujes

  • Dusan

    25. februar 2014 | 19:26

    A kad je Slinisa oterao istog onda se pisalo drugacije... Obrni okreni ne valja...

  • Dejan V.

    25. februar 2014 | 19:44

    Ajde bre dosta vise tog laznog patriotizma! Kakva poruka mladim fudbalerima? Decko nije prekrsio nikakva pravila vec samo nije pevao himnu, sto je potpuno ispravno razmisljanje, nije pevac u horu beckih decaka nego fudbaler u reprezentaciji svoje zemlje. Mlada reprezentacija je osvojila prvenstvo Evrope a nije pevala nego igrala fudbal i to je poruka. Mihajlovic je insistirao na patriotizmu a isti ne postoji u njegovoj porodici, deca mu nose italijanska imena a srpski jezik jedva da znaju. Imamo igrace da budemo prvaci sveta samo treba da smanjimo klupske podele i da oteramo parazite iz saveza. Samo napred Drulovicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA