Vujošević: Političare proterati iz sporta!

- Nisam protiv toga da se Crvena zvezda spasi iz situacije u kakvu je došla, ali neću dozvoliti da se uništava Partizan. Ovo treba da se shvati kao vapaj u pustinji, poziv hrabrim ljudima da pomognu Partizanu koliko mogu, bez bojazni da će biti procesuirani, hapšeni, da će imati veće namete i poreze - poručuje trener Partizana

  • 19

U opširnom obraćanju novinarima na naizgled običnoj konfereniji za medije, pred meč Top 16 faze Evrolige sa Bajernom, trener košarkaša Partizana Duško Vujošević otvoreno je rekao da današnje rivalstvo Crvene zvezde i Partizana nije normalno, i da bi trebalo proterati političare iz sporta.

Trener crno-belih je imao prvo opasku na šturu izjavu svog igrača Đorđa Gagića da predstoji važna utakmica i da dolaze dobra ekipa i dobar trener.

- Za ovo nije ni trebalo da dolaziš na konferenciju - u svom stilu je rekao Vujošević.

- Ovo rivalstvo između Zvezde i Partizana nije normalno, iskreno. Postojalo je, ali kao zezanje, nikad nije bilo pitanje sreće i boljeg života u Srbiji. Što kažu Italijani, kad imaš vetar kontra sebe, a još pišaš, imaš samo duplu štetu. Iskvasiš se. Politiku treba eliminisati tako da više nema uticaja na sport - pojasnio je slikovito Vujošević.

Postalo je jasno da trener srpskog šapiona neće govoriti o predstojećoj utakmici, već finansijkoj situaciji u klubu, koja prema njegovim rečima, "ne da se pogoršava, nego je kritična".

- Da se razumemo, nisam protiv toga da se Crvena zvezda spasi iz situacije u kakvu je došla, bez obzira na to ko je kriv i kako je doveo taj klub do ove situacije, ali neću dozvoliti da se uništava Partizan na ovaj način. Ovo sve bi trebalo da se shvati kao vapaj u pustinji, poziv hrabrim ljudima da pomognu Partizanu, koliko mogu, bez bojazni da će biti procesuirani, hapšeni, da će imati veće namete, poreze - rekao je Vujošević.

- Govore nam da ti papiri, gde je pisalo koliko para dobijamo, ne postoje, a sve je to manipulacija. Sad se priča da će se doneti novi pravilnik, po kojem bi trebalo da primimo samo dva miliona dinara. Da li bi se tenzije smanjile kada bi se transparentno prikazalo koliko koji igrač vredi? Da se ne stvara lažna slika? Ali, ne znam kako bi mogla da se obezbedi da tačna cifra izađe u javnost - govorio je Vujošević u dahu.

- U okviru FIBA postoji zakon da se klub koji ne plaća igrača prijavi sudu za arbitražu. Vi imate situaciju da je Zvezda izigrala tu situaciju unapred pripremljenim planom za restruktuiranje. Formirana je lažna ili stvarna lista dužnika koja je proporcionalno svedena na svega 2,5 odsto duga. Tad je država prvi put pristala da se na osnovu tog plana dug svede na 2,5 odsto. A igrači kojima smo mi dužni se potpaljuju da blokiraju Partizan... Tu je Đekić, nekima su dovođeni advokati od rodbine kako bi se tužio Partizan.

Vujošević se osvrnuo i na detalje sponzorskih ugovora.

- Aleksandar Vučić je obezbedio neke sponzore - NIS koji tri godine daje po 800.000 evra, ne znam tačno koliko Telekom daje, ali je ispod 500.000 evra. Komercijalna banka je pomogla, zbog političke volje, pomogao je i Mlađan Dinkić. Grad Beograd je 2010. doneo odluku gde se uspostavljaju kriterijumi za dobijanje tih nagrada. Ali, nije precizirano unapred kolika će ta primanja biti, pa gradski sekretarijat odlučuje pred početak sezone. Zvezda i Partizan su za učešće u Evroligi od grada dobili po 4.000.000 dinara. Za učešće u TOP 16 fazi nama sledi 10.000.000 dinara. Dakle, nešto manje od 100.000 evra.

Trener crno-belih istakao je da se Nebojša Čović i Goran Vesić, trenutno članovi privremenog gradskog veća, bave manipulacija kad je u pitanju pravilnik o dobijanju novca, a zatim zatražio da sve bude transparentno.

Takođe, naveo je da je odnos državne pomoći kad su u pitanju sportska društva trenutno 15:1 u korist Zvezde i zatražio da se to svede na razumnu meru, kako je istakao, bar 3:1.

- Sad se priča da ne može KK Partizan da dobija više od FK Zvezde. Pa dobro, neka dobije fudbalski klub Partizan dobije koliko i Zvezda. Onda kažu, ne može, jer je predsednik Dragan Đurić. On formalno i dalje jeste predsednik, ali nije u klubu. Siguran sam da bi nezdravi rivalitet između Partizana i Zvezde pravilnom raspodelom sredstava, da ne bude 15:1, nego na primer 3:1, postao mnogo bolji.

Utakmica devetog kola Top 16 faze Evrolige između Partizana i Bajerna igra se sutra od 20.45, a navijači klubu pomažu kupovinom ulaznice.

- Kad su teška vremena vidi se ko je prijatelj. Pozivam navijače da dođu i budu s nama, da se zajedno borimo. Vidim da se u poslednje vreme pravi sprdnja kad kažem "časovi ljubavi", ali da nema njih, ništa ne bi imalo smisla - rekao je Vujošević i naveo da su Bavarci, predvođeni jednim od najboljih evropskih trenera svih vremena Svetislavom Pešićem, ozbiljna firma.

- Pešić je na igrače preneo red, rad i disciplinu. Bajern se plasirao u drugu fazu, to je veliki uspeh za njih. Ipak, Partizan je možda napravio i najveći uspeh, iako smo sada, realno, u grupi slabijih učesnika Top 16 faze - naveo je trener crno-belih.

Prema njegovim rečima, još nije poznato da li će povređeni Bogdan Bogdanović biti u timu, ali da je u ovom trenutku realnije da ne bude.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrak

    5. mart 2014 | 15:17

    Do pre dve god ti nisu smetali, bilo ti lepo kad ti Tadic aplaudira iz loze, Ruzicobezbedjuje sponzore i titule... Ali nisi znao da se sve vraca, sve se placa...

  • Lionac

    5. mart 2014 | 15:20

    Vrati se u svoje pleme pa kmeci. 12g Bez titule i krivi smo sami sebi a ti 12 godina sa titulama i krivin su ti drugi.

  • Ivanjica

    5. mart 2014 | 15:32

    Nisi pričao da političare treba proterati iz sporta dok su vama davali i kapom i šakom. Samo pre nekoliko dana si kukao što političari ne pomažu Partizanu (osim onog Đurićevog pajtosa iz SPS-a). Otišli žuti sa političke scene i odneli i pare koje ste od njih dobijali! Plači,plači , manje ćeš da piškiš! (Ti si prvi pomenuo pišanje.)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA