≫ 

Branković otkrio istinu o Beogradskom maratonu i pitao organizatore: Zašto duguju? Koliko duguju? Kada će da vrate dug? (VIDEO)

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković i organizator Beogradskog maratona Dejan Nikolić izneli su na televiziji N1 suprotstavljene stavove o organizaciji ovog događaja

  • 4

Generalni direktor Atletskog saveza Srbije, Slobodan Branković, gostovao je na televiziji N1, gde je odgovorio na optužbe organizatora Beogradskog maratona da se protiv njih vodi hajka. Branković je objasnio u čemu je suština problema, kao i da je Svetska atletska federacija (IAAF) oduzela licencu i izbrisala ga iz kalendara.

>>> Beogradski maraton doživeo konačni udarac i izgubio licencu! (FOTO)

Objasnio je i zamenu teze organizatora Beogradskog maratona, koji nisu reagovali na pisma i opomene Evropske atletske organizacije, i objasnio je da je maraton već dve godine van kalendara, ali i da to nije nije neophodno za jedan turistički maraton, ali da onda njemu značajno pada rejting u atletskom svetu, kao što je slučaj danas.

>>>Hrvatica bacila disk do istorije: Sandra Perković srušila rekord Dijamantske lige (VIDEO)

- Vaše kolege su me zvale kako bi proverile da li je istina ono što je izašlo u medijima i da li je istina ono što je evropska atletika objavila u svojim pismima. Da istina je. Beogradskom maratonu je oduzeta licenca za kvalitet i za bezbednost. Izbačeni su iz kalendara evropske atletike. Ali, to nije novina. Oni su već dve godine izbačeni iz kalendara i održali su maraton. Ako postavite pitanje, da li je to neophodno, nije neophodno za jedan turistički maraton da budete u kalendaru evropske atletike. Vrlo prosto.

- Oni su malo zamenili teze. Ovde smo počeli od pisama od evropske atletike koja su stizala toko 2016, 2017, 2018. godine. Ukazivali su na veliki problem neisplaćenih nagrada Beogradskog maratona menadžerima i atletičarima koji su nastupali u Beogradu prethodnih 10-15 godina. Evropska atletika ih je opominjala, zajednički smo imali nekoliko sastanaka. Od tih reprograma i plaćanja nije bilo ništa.

Slobodan Branković i predsednik Evropske atletske federacije Sven Arne Hansen; Foto: Milena Đorđević

- Poslednje pismo kaže, verovatno ste imali priliku da ga vidite, opet su im dali šansu da do kraja godine izmire svoje obaveze, kako bi ostali deo porodice svetske atletike.

- AIMS (Svetska maratonska atletska organizacija) je deo IAAF. IAAF je najveća svetska institucija na svetu. Kao što su kontinentalne federacije članovi, tako su i maratonske i polumaratonske članice IAAF. Ovde se prosto radi o tome. Zašto nagrade nisu isplaćivane, kada su ugovarane? - zapitao je Branković.

Slobodan Branković u Atletskoj dvorani u Beogradu; Foto: A. Nalbantjan

- Prošle godine u januaru mesecu je stiglo pismo. Kako nama, tako i Beogradskom maratonu. To se vidi na pismu. Mi smo obavestili Ministarstvo omladine i sporta, jer ono je nama nadležno, nama nije grad nadležan. Obavestili smo ih da više ne možemo da učestvujemo u organizaciji Beogradskog maratona i da novac koji je Ministarstvo omladine i sporta namenilo za organizaciju maratona, više ne može da ide preko nas.

- Mi niti smo im zabranili, niti možemo nekome da zabranimo. Mi smo novac od ministarstva prebacivali samo organizatoru. Mi nikakvih drugih namera nemamo, naročito loših namera. Jer, maraton je atletska disciplina i jedna od osnovnih disciplina i u olimpijskom je programu. Nemamo mi ništa protiv, samo smo izašli sa jednim pismom, koje je iz Ministarstva izašlo u javnost. Nije Atletski savez Srbije nikada dao saopštenje za medije. Ako ga imate, ja bih voleo da ga vidim da smo nekada dali saopštenje za medije povodom Beogradskog maratona. To se nikada nije dogodilo - jasan je Branković.

Slobodan Branković pored predsednika IAAF-a Sebastijan Koua; Foto:ASS

- Ono što želim da kažem javnosti ovom prilikom. Atletski savez Srbije nema ništa protiv maratona. Ne obmanjujem ja javnost kao direktor. ja sam samo odgovorio na pitanje novinara, šta piše u pismu evropske atletike. Ako evropska altetika obmanjuje, onda sam i ja obmanuo. Ali, ja vam tvrdim da nisam zato što ja imam u kancalariji Atletskog saveza Srbije gomilu prijava od menadžera koji prete prijavama raznim međunarodnim sudovima i policijama i tako dalje. To su činjenice. Ako ćemo "rekla-kazala", ja neću da budem deo te priče.

Zatim je usledilo pitanje novinara: Tri godine stižu ta upozorenja. Šta se tu dešava na relaciji Savez - Ministarstvo i sam Beogradski maraton. Jeste li vi razgovarali sa gospodinom Nikolićem?  Zna li Ministarstvo šta se dešava, kakva pisma stižu iz atletske federacija, s obzirom da imamo ministartsvo koje svake godine prebacuje novac organizatorima?

Slobodan Branković u razgovoru sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem; Foto: Milena Đorđević

- Mi smo Ministarstvo obavestili, kao što sam malopre i rekao. Od kada smo ih obavestili, Ministarstvo je prekinulo da finansira Beogradski maraton, 2017. i 2018. godine ih nije finansiralo. Pokušali smo sa predstavnicima Beogradskog maratona da nađemo neki zajednički jezik, ali se to uvek završavalo sa tim "mi smo privatno preduzeće, vi ne možete da ulazite u naše finansije i nemate pravo, osim za onaj deo koji je bio budžetski". Mi samo možemo da nagađamo kolika su dugovanja Beogradskog maratona, a zašto ih nisu platili, ja stvarno to ne znam. Ne znam ni kakav im je bio priliv ni kakav im je bio odliv.

- Mi ne možemo da utičemo na njihovo plaćanje, nikada nismo ni mogli, niti želimo da se bavimo sada sa tim stvarima. Grad Beograd je definitivno onaj koji je dao novac i ove godine, koji je potpisao ugovor sa preduzećem Beogradski maraton doo o organizaciji Beogradskog maratona.

Siniša Mali na Beogradskom maratonu; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Znaju li oni pozadinu cele priče?

- Oni nezvanično znaju, ali zvanično nikada nismo seli za sto da popričamo o tome i da dokumentujemo neke stvari koje su vrlo važne. Kažem vam, mi nismo želeli da odmognemo, mi i dalje želimo da pomognemo - rekao je Branković.

Zašto predstavnici Beogradskog maratona tvrde da ih vi na neki način degradirate?

- Šta oni misle, pokazali su sa tih par saopštenja koja su uperena direktno protiv mene i moje karijere i onoga što sam uradio u svom životu. A u atletici sam 40 godina. Treba da ih je sramota zbog toga i nisam ni hteo da odgovaram, jer bih se spustio na njihov nivo, a ne želim uopšte da budem tu.

- Nisu odgovorili na osnovno pitanje: Zašto duguju? Koliko duguju? Kada će da vrate dug? To je osnovna stvar Beogradskog maratona. Dugovanja nisu nastala zato što ih je Atletski savez Srbije i Slobodan Branković napravio.

- Oni su organizatori maratona, oni su ugovarali dolaske atletičara i menadžera, a ne bih da otvaram temu promotera u poslednjih 20 godina i koliko se tu novca slilo za dovođenje promotera. Ne bih da ih degradiram i da ih uništavam kako oni kažu, ali verujte mi da javnost ne bi bila oduševljena kada bi saznala koliki novac se godišnje slije u budžet Beogradskog maratona, a na kraju ostaje jedna ružna slika i jedan žal gde ostanu ljudi koji nisu plaćeni i koji pričaju loše o Beogradu.

Ućesnici ovogodišnjeg Beogradskog maratona na Brankovom mostu; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vi znate detalje o tome koliki su to gubici?

- Ja konkretno imam žalbe menadžera i fakture koje nisu plaćene. Nisam ih sabirao. To isto postoji i u evropskoj atletici. Dostaviće nam vrlo brzo. Ako grad bude tražio od nas da učestvujemo u rešavanju problema mi ćemo izneti koja su to stvarna dugovanja Beogradskog maratona ili makar onih menadžera koji su se žalili evropskoj atletici. Mi niti smo to napravili, niti smo učestvovali u tome, niti mi imamo budžet da bi to mogli da platimo - objašnjava Branković.

Da li se to reflektovalo na Beogradski maraton s obzirom na to da nismo imali Kenijce već pobednika iz Srbije koji je imao jako loš rezultat?

- Naravno da je prouzrokovalo. Prvi razlog je što nisu u kalendaru. Ozbiljan maratonac neće doći kada nema u kalendaru maratona jer onda sumnja u sertifikat i celokupnu organizaciju. Nema nagradnog fonda, a treće menadžeri... brzo se to pročuje. Kažu, ugovaraju, a ne isplaćuju i onda neće da dođu. Ima mnogo maratona po svetu i nema razloga da reskiraju da li će biti plaćeni u Beogradu.

Slobodan Branković; Foto: Milena Đorđević

Najavili ste organizaciju Srbija Siti maratona?

- To je potpuno druga tema i žao mi je što je taj maraton promovisan upravo u ovom trenutku pa su neki to pogrešno protumačili. Mi nismo ni političari, mi se bavimo sportom i želimo da se na inicijativu  i evropske i svetske atletike što više federacija uključi u organizaciju polumaratona i maratona i da privuče što veći broj rekreativaca pod svoj krov.

- Došli smo na ideju uz podršku Ministarstva za omladinu i sport i grada Beograda da napravimo jedan maraton koji će biti takmičarski maraton na ravnoj stazi. Biće napravljen na prostoru Novog Beograda i očekujemo prisustvo velikog broja vrhunskih maratonaca, iz razloga, što će tu moći da postignu svoj najbolji rezultat, ali i veliki broj rekreativaca koji će u svoj CV moći da upišu da imaju najbolju trku.

- Beogradski maraton je uvek imao jednu tešku stazu. On je turistički za grada Beograda fenomenalan. Prikazuje sve ono što Beograd nudi. Zbog uspona i nizbrdica, nije brz. Bilo je dobrih maratonaca u Beogradu ali nisu uspeli da istrče ispod 2.10.00 i da postignu neki bolji svetski rezultat. Nadamo se da će u Beogradu biti vrhunskih svetskih rezultata ali i da će to biti najmasovniji maraton u regionu.

- Pre svega nam je cilj da na tom maraotnu 4. novembra okupimo veliki broj mladih koji će imati svoje mesto i svoju disciplinu i na 5 i na 10 hiljada metara i polumaraton i maraton. Biće to praznik atletike. To će biti 4. novembra i to će uvek biti prva nedelja novembra, Srbija Siti maraton.

Beogradski maraton se u svom saopštenju osvrnuo i na maraton koji ste vi najavili. Rekli su da vi to dogovarate sa, kako su naveli, "pogodnim privatnim preduzećem" i da je zbog toga vaš interes da organizujete tu trku?

- Atletski savez Srbije, otkako sam ja direktor, a evo je 11. godina, nikada ništa sa nekim nije organizovao. Atletski savez je ozbiljna institucija, koja iza sebe ima ozbiljne rezultate. Organizovali smo u poslednjih 10 godina više sportskih događaja nego što neko može da zamisli. u celoj istoriji, Atletski savez ove godine slavi 70 godina. Najveći zvaničnici sveta će doći 25. septembra u Beograd.

Predsednik ASS Veselin Jevrosimović i predsednik IAAF Sebastijan Kou tokom posete Beogradu; Foto: A. Nalbantjan

- Imali ste priliku da vidite da je u poslednjih nekoliko godina predsednik Svetske atletske federacije bio više puta nego u istoriji pre toga. Nije bio nikad pre. Nije slučajno da dolazi kod nas i da nas podržava. Nije slučajno Atletski savez Srbije organizovao i prvenstvo Evrope u krosu i dobio najbolje ocene. Nije slučajno da smo prošle godine organizovali prvenstvo Evrope u dvorani i dobili najveće ocene. Prvenstvo Evrope koje je bilo najgledanije u istoriji prvenstava Evrope. A da ne pričamo o novoizgrađenoj atletskoj dvorani...

- To su sve stvari koje su misaona imenica za one koji pokušavaju na mene da nabace problem maratona. Tako da mogu da kažem i vama i javnosti, beogradski maraton iliti Srbija Siti maraton, Atletski savez Srbije organizuje sa svojim resursima. Imamo i sudije, imamo i tehnička lica, imamo i mlade ljude koji su učestvovali u svim ovim organizacijama. Od univerzijade, pa na ovamo. Ne mora niko da se brine da će ovo biti jedan ispravan, sertifikovan maraton i u kalendaru, tamo gde i treba da bude - decidno objašnjava direktor ASS.

HOĆE LI BEOGRAD IMATI DVA MARATONA?

Start trke zadovoljstva na Beogradskom maratonu; Foto: Tanjug/Rade Prelic

Branković ne isključuje tu mogućnosti i ističe da to nije retkost i da ima mnogo primera u svetu gde je takav slučaj.

- Ni to nije retkost. Imamo u svetu dosta primera gde imamo dva maratona. Nikakav problem verujte mi da nije. Naročito, jer ćemo biti nedeljom. Osmislili smo tako stazu da se ulice brzo oslobađaju. Ni jedna neće biti dugo zatvorena, kao što je to slučaj subotom, kada se blokira ceo grad.

- Nemamo ništa protiv da Beogradski maraton reši svoj problem i da doživi još 31. izdanje. Dobar je za Beograd, dobar je za građane, dobar je za turističku ponudu, ali mi radimo svoju priču - zaključio je Branković.

NIKOLIĆ: ZAŠTO JE NEKOME VAŽNO ŠTO BEOGRADSKI MARATON NIJE U KALENDARU EVROPSKE ATLETIKE?

Dejan Nikolić; Printskrin: N1

Svoju stranu priče izneo je i Dejan Nikolić, koji je glavni čovek u organizaciji Beogradskog maratona. On je pokušao da objasni da je do dugovanja došlo zbog loše situacije u Srbiji kada je sportsko poslovanje u pitanju, a izostanak najboljih takmičara pravda orijentacijom da se Beogradski maraton okrene domaćim takmičarima.

- Licenca kao takva ne postoji uopšte, postoji sertifikat koji Beogradski maraton ima, sertifikat o premerenoj stazi, da bi rezultati mogli da se priznaju i da budu državni, kontinentalni i interkontinentalni, koji Beogradski maraton ima od 1990. godine, kada je registrovan. Bez toga ne bismo mogli da održavamo događaje na nivoima na kojima smo održavali. U prethodnih 30 godina je bilo preko 100 rezultata na Beogradskom maratonu na nivou normi za odlazak na Olimpijske igre.

- Evropska atletika zna šta su sertifikati i šta su moguće programske atktivnosti, a Beogradski maraton je nagrađivan od evropske atletike za delovanja izvan redovnog programa.

Da li je izgubljen taj sertifikat?

- Ništa nije izgubljeno, Beogradski maraton poseduje sve što mu je potrebno da bude organizovan. Mi smo stalno u komunikaciji sa čelnicima AIMS-a, ljudima to verovatno nije poznato. To je krovna organizacija trčanja. IAAF je krovna organizacija atletike, ali trčanje se toliko razvilo poslednjih godina, pa ne može više da bude u okviru IAAF i Evropske atletske federacije, što oni sami priznaju. Trčanje se kao pokret zdravlja nije razvio u okviru atletskih saveza, već samostalno, kroz događaje kao što je Beogradski maraton. Nije problem ASS što ne mogu da izađu u susret ljudima koji se bave trčanjem, to nije njihov posao, već posao AIMS-a i organizacija koje se time bave.

- Ljudima uopšte nije poznato šta je licenca, šta je kalendar, i onda je to iskorišćeno jer sada Beogradski maraton nije u kalendaru Evropske atletike, kao što nije ni bivao mnogo puta u proteklim godinama. Zašto je to sada nekom važno? Očigledno je postojala neka namera iza toga - naveo je Nikolić, sumnjajući da je to zbog organizacije Srbija Siti maratona.

Takmičari Beogradskog maratona na Brankovom mostu; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Šta je sa neisplaćenim takmičarima?

- Ne bih mogao i ne želim to da vam kažem. Pre svega jer su naša potraživanja mnogo veća. Mi nismo nesolventna firma, ne bavimo se organizacijom događaja tako što ne pravimo finansijske planove i to radimo jako dobro i organizovano 31 godinu. Napravili smo brend od Beogradskog maratona.

Da li je tačno da takmičari nisu isplaćeni i da li se time narušava brend Beogradskog maratona?

- Tačno je, nisu samo takmičari u pitanju i njihovi menadžeri, nego i neki drugi naši dobavljači, ali jedini razlog je poslovanje kao privrednog društva u uslovima u kojima živimo u Srbiji i Beogradu. Nikome u srpskom sportu ne cvetaju ruže, svako ima nekakav problem. Ima mnogo onih koji imaju neko dugovanje, sve dotle dok ne izađe na videlo i ne treba da izađu, ako funkcionišu tako da su dobri i sebi i društvu. Evo sada smo imali najbolji događaj.

Kako smo imali najbolji događaj ako su izostali najboji trkači i imali smo najgori rezultat ikada od kako se održava Beogradski maraton?

- Imali smo ove godine i najgori rezltat na Bostonskom maratonu, koji je najpoznatiji na svetu. A renomirani takmičari su izostali jer ih niko nije pozivao. Mi sve manje pozivamo takmičare poslednjih godina, a to je preporuka da se više orijentišemo na domaće takmičare i da se izbegavaju takmičari iz Kenije, Etiopije - opravdao se Nikolić.

Pogledajte čitavo njegovo izlaganje o problemu Beogradskog maratona:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZlatkA

    7. maj 2018 | 22:57

    Nema novca. Potrošili na fontane i jelke. Zalosno.

  • milan

    8. maj 2018 | 00:00

    Verovatno kazu pa ove pare su nam takmicari dali pa zasto bi ga sad istim vracali

  • Čika Jova.

    8. maj 2018 | 09:38

    A ja mislio samo našim atletičarima nisu hteli da isplate nagradu, zato što su naši. Kad ono! Pitam se da li su sebi zakidali od plate, putovanja po svetu i dnevnica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA