≫ 

Obeleženo 50 godina od svetskog rekorda Vere Nikolić (VIDEO)

Podsetimo, nekadašnja srpska atletičarka je ostvarila rezultat

  • 1

Pre 50 godina, tačnije 20. jula 1968. godine, nekadašnja srpska atletičarka Vera Nikolić postavila je svetski rekord na 800 metara u Londonu od dva minuta i pet desetinki!

Srpska atletika se tada upisala zlatnim slovima u svetsku atletsku baštinu i tom prilikom u petak je upriličena Svečana akademija u Verinu čast.

Jedinu svetsku rekorderku u srpskoj atletici, na školskom krosu je zapazio profesor geografije, Aleksandar Petrović i doveo je u klub, u Moravu. Tada je imala samo 13 godina. Međutim, već sa 18 godina, 1966. godine, na Evropsko prvenstvo u Budimpeštu otputovala je sa novim državnim rekordom na 800 metara.

Njeno vreme od 2:03,4 sekunde bio je drugi rezultat sezone u Evropi, a treći u svetu. I pored toga što je svojevremeno sama rekla da je u Budimpeštu otputovala “kao dete i nesvesna izazova koji je očekuju”, Vera je ubedljivo pobedila sa novim državnim rekordom 2:02,8 sekundi.

Godinu dana kasnije, na Svetskim atletskim igrama u Helsinkiju je osvojila drugo mesto iza Australijanke Džudi Polok koja je u finalu postavila novi svetski rekord, Vera se zarekla da će i ona biti svetska rekorderka i to je ispunila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    21. jul 2018 | 12:24

    V E R A.😘 Kao da je juce bilo. Kakav rezultat, ponos, mladost, snaga, volja, ljubav prema atletici. Stvarno nezaboravno. Sve najbolje, mnogo zdravlja i licnog zadovoljstva joj zelim. Nasem ASS da sto pre krene sa novim, mladim talentima da radi. Imamo ih sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA