Izlazili su sa treninga, povraćali, a onda se vraćali: Niko nikada nije trenirao kao ovaj tim: Poučna priča o zajedništvu, veri i uspehu! (VIDEO)

Istinita priča o srpskim košarkašima koji su ispraćeni na prvenstvo bez pompe i euforije, a vratili se sa zlatom

  • 1

Košarkaška selekcija Srbije otišla je na Eurobasket u Istanbulu u oslabljenom sastavu, ali kao što je rekao selektor Đorđević ovo je 12 najboljih koje Srbija ima, a koji nisu povređeni i koji su želeli da igraju.

Tesla 9.1 za sreću našim košarkašima: Devet pobeda za prvo mesto

To je odličan uvod u priču koja sledi, a koja može biti počna i desila se pre 19 godina, a mogla bi da se ponovi i sada. Jer upravo je i sada takva situacija u našem nacionalnom timu.

>>> Istanbulska odiseja, staza trnja ili staza orhideja: Evo kako košarkaši Srbije mogu do medalje na Eurobasketu!

Košarka je takva igra da tim nije skup najboljih igrača, već skup igača koji najbolje funkcionišu zajedno.

>>> Progovorio srpski zbog Partizana, obožava Novicu i Bogdana: Ibrahim nam je srdačno poručio: Dobrodošli! (VIDEO)

To predstavlja ovaj tim Srbije. Ali da se vratimo na 1998. godinu i Svetsko prvenstvo u Atini. Identična situacija je bila i tada sa povređenim igračima.

>>>Masovna žalba srpskoj legendi u FIBA: Košarkaši protestuju zbog lopte za Eurobasket! (VIDEO)

Ekipa je ostala bez kapitena Žarka Paspalja koji se povukao 1997. iz igranja za nacionalni tim, Divac i Savić su posle OI u Atlanti takođe rekli zbogom nacionalnom timu. Obradović je okupio 16 igrača, ali su povrede krenule da ih seku.

Otpdali su jedan po jedan. Najpre Danilović koji je tada bio najbolji igrač Evrope, takođe najbolji plejmejker Evrope Saša Đorđević je imao operaciju i bilo je neizvesno da li će moći da igra. Priključio se tek nedelju dana pred šampionat. Nikola Lončar se povredio na šampionat i propustio je drugi deo prvenstva.

Printskrin: Youtube

RAD,DRUGARSTVO, ZLATO

Selektor Željko Obradović je pričao kako je često imao po sedam, osam igrača na treningu i da nije mogao ni dve petorke da sastavi, koliko je bilo povreda.

Na kraju je jedva skupi 12, niko faktički nije ni otpao, ali ovi momci su radili kao niko do tada.

- Atosfera je bila neverovatna, niko se nije palio (u slengu ložio da je neka veličina) niko nikome nije smetao, samo su ćutali i radili - rekao je Obradović jednom za list Trener.

Treninzi su bili naporni, teški kao nikada do tada, jer su znali da moraju da budu spremniji od drugih.

Printskrin: Youtube

- Bilo je trenutaka da su igrači u serijima izlazili sa treninga da povraćaju, vraćali se i nastavili da rade. Niko nikada nije radio kao ovaj tim. Taj rad, vera, atmosfera dovela nas je do uspela zlatne medalje - napisao je Obradović u svom izveštaju KSS, koji je preneo list Trener

Tada su na prvenstvo otišli: Bodiroga, Lukovski, Lončar, Saša Obradović, Saša Đorđević, Berić, Tomašević, Drobnjak, Rebrača, Milenko Topić, Bulatovic, Šćepanović.

Realno imali smo dva asa u vrhunskoj formi Rebraču i Bodirogu i oni su poneli najveći teret, a ostali su se prilagodili.

Ispraćeni su na put bez pompe, jer su svi mislili da neće proći ni četvrtfinale, a oni se vratili sa zlatom. Njihova vera, drugarstvo timska igra dovela je do toga da su igrali najbolju odbranu na prvenstvu. Čak je i jedan američki trener tada prokomentarisao da nije nikada video da jedna ekipa igra tako dobru timsku odbranu i to naročito u poslednja tri minuta meča.

To je ono što krasi i ovu generaciju košarkaša Srbije,  rad, drugarstvo, vera i požrtvovanost i zato treba da verujemo u njih i da im damo maksimalnu podršku jer oni to zaslužuju i sigurno će nas obradovati. Ono što je najvažnije pružiće najviše od sebe, a to je već dovoljno samo po sebi.

PUT DO ZLATA U ATINI 1998.

Jugoslavija - Portoriko 80:66 (47:30)

Jugoslavija - Rusija 82:74 (68:68, 33:40)

Jugoslavija - Japan 99:54 (47:26)

Jugoslavija - Kanada 95:55 (44:23)

Jugoslavija - Italija 60:61 (25:29)

Jugoslavija - Grčka 70:56 (38:30)

Četvrtfinale: Jugoslavija - Argentina 70:62 (34:31)

Polufinale: Jugoslavija - Grčka 78:73 (57:57, 31:33)

FINALE: Jugoslavija - Rusija 64:62 (30:35)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalabic

    31. avgust 2017 | 10:56

    Dobro sve receno i opisano.Ima dosta slicnosti sa sadsnjom reprezantacijom.Pa srecno braco Srbi i neka sa ponovi isto🇷🇸🏀🏅🏆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA