Istanbulska odiseja, staza trnja ili staza orhideja: Evo kako košarkaši Srbije mogu do medalje na Eurobasketu!

Košarkaši Srbije igraju u grupi D u prvoj fazi Evropskog prvenstva

  • 2

"Put do slave, put do trona, oduvek je bio isti od iskona" kaže popularna pesma Odiseja legendarnog Lea Martina i kojoj se navodi da je Odiseja staza trnja ili staza orhideja.

Ipak, nadamo se da će put naše košarkaške selekcije do medalje na Eurobasketu biti uspešan, pa makar i posut trnjem na putu ka zvezdama.

>>> Selektor Hrvatske: Nemamo mi kompleks od Srbije, oni su svetska sila

Na okupljanju je selektor Đorđević najavio pohod na medalju, a pri toj ideji je ostao i posle otpadanja važnih igrača zbog povreda Simonovića, Teodosića i Raduljice. Naš tim je pobednički i tako treba da se ponaša uvek.

Još 2014. je Đorđević rekao da je globalni cilj da se stalno igraju polufinala velikih takmičenja.

Na ovom Eurobasketu će biti dosta zanimljivo, ali ne i nemoguće da naša ekipa dođe do medalje. Put će biti dosta težak, ali je važno da se i poklope drugi rezultati.

Ekipa Telegraf sporta je malo pravila analizu i uradila svoje predviđanje kako Srbija može do medalje. Naravno, ovo su samo neka predviđanja, a ne tvrdnje, jer ponekad jedna lopta može da odluči da li ste prvi ili 8. na prvenstvu.

Srbija u grupi D ima pet mečeva Letonija, Rusija, Turska, Velika Britanija i Belgija i u ovoj prvoj fazi je cilj da se zauzme prvo ili drugo mesto. Najbolje ako može prvo, što nije nerealno ako pobedimo prva tri meča.

Foto: A. Nalbantjan

Pretpostavljamo da sa Velikom Britanijom i Belgijom ne bi smeli da imamo problema.

GRUPA C: Hrvatska, Španija, Češka, Crna Gora, Rumunija, Mađarska

GRUPA D: Srbija, Letonija, Rusija, Turska, Velika Britanija, Belgija

U situaciji da budemo prvi u grupi , čekaćemo rasplet u grupi C gde su Španija, Hrvatska, Crna Gora, Rumunija i Mađarska. Naizgled, veoma jasna grupa gde bi četvrti trebalo da budu Česi.

Za prvo mesto figurira Španija ili Hrvatska dok će treći biti Crnogorci (najverovatnije). Sve će zavisiti od forme ekipe u prvoj fazi. Španci često znaju da se polako podižu za osminu finala.

Foto: A.Nalbantjan

U slučaju da idemo na Češku, imaćemo lakši put do četvrtfinala, a tamo nas čekaju ekipe iz grupe A i B.

GRUPA A: Poljska, Grčka, Francuska, Finska, Island, Slovenija

GRUPA B: Ukrajina, Izrael, Litvanija, Gruzija, Italija, Nemačka

Ako budemo prvi u grupi trebalo bi da u 1/4 finalu idemo na pobednika drugoplasirane ekipe iz Grupe A (figuriraju Grčka i Slovenija) i trećeplasirane ekipe iz grupe B (Figuriraju Nemačka, Gruzija Izrael). U grupi A je još Francuska, ali verujemo da će ona biti prva u grupi.

Iz ovoga se vidi da bismo u četvrtfinalu najverovatnije igrali sa Grčkom ili Slovenijom, s obzirom na to da su na papiru jači od ove tri ekipe. Realno je da možemo da igramo sa obe ekipe ravnopravno, pa čak i da dominiramo, što znači da možemo u polufinale.

U polufinalu nas čeka rival koji može da bude i pobednik meča između Turaka  (D2) i Crnogoraca (C3) koji se sastaju sa pobednikom duela Francuska - (Nemačka, Ukrajina, Gruzija) teško je predvideti u grupi B ko če biti treći a ko četvrti. U svakom slučaju u polufinalu bi mogla da nas čeka Francuska ili domaćin Turska. Takođe dve ekipe sa kojima možemo da igramo.

Foto: A. Nalbantjan

Naravno, ovo bi bio idealan put naše selekcije, ako se pogode i ostali rezultati i ako budemo prvi u grupi. Međutim, važno je da Španija i Hrvatska ne budu treće u svojoj grupi i onda ih izbegavamo do finala (ako dođu i oni i mi).

Što se tiče drugog scenarija, lošijeg, on je da recimo budemo treći u grupi (porazi od Turske i letonije) a da Španija bude druga u svojoj grupi pa da se sretnemo u osmini finala.

Naravno, sve može da se zakoplikuje pa da naletimo na nekog jakog već u osmini finala ili četvrtfinalu, a može i da nam se otvori put kao u Francuskoj 2015. U svakom slučaju, najvažnije je da naši momci budu u top formi u eliminacionoj fazi od 8. septembra.

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje Bubanja

    29. avgust 2017 | 00:53

    dobijemo litvance u 1/4 , nekog od favorita,bas kao i mi za 5 i ondsa pobedimo za 7 i bicemo opet sedmi,ali ajmoooooooooooo zlatooooooooooooo

  • Laki

    29. avgust 2017 | 10:01

    Mozemo da zaboravimo ovaj put

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA