Sve o borbi veka Mekgregora i Nurmagomedova: Kako je šamaranje Putinovog trenera dovelo do mržnje među borcima? (VIDEO)

Čitav svet s nestrpljenjem čeka glavnu borbu na UFC 229 gde će se saznati ko je šampion lake kategorije

  • 14

Čitav svet s nestrpljenjem očekuje UFC 229, gde ćemo imati "borbu decenije", kako su mnogi "krstili" duel između Habiba Nurmagomedova i Konora Mekgregora.

Goreće Las Vegas zbog UFC spektakla, a to se moglo videti i na merenju gde je došlo do sukoba posle suočavanja boraca!

Mirni Dagestanac nameriće se na "ludog" Irca! Kladionice su odredile i kvote, i blagu prednost dale Habibu. Na pobedu Dagestanca kvota je 1,60, a na Irca 2,19. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za borbu Nurmagomedov - Makgregor.

Nakon osvajanja titule šampiona pero i lake kategorije UFC-a, Konor Mekgregor se povlači sa MMA scene i izaziva Flojda Mejvedera, nepobeđenog boksera na meč. UFC, sa druge strane, ostaje bez svoje najveće zvezde i pokušava na sve načine da nadoknadi gubitak.

Sukob Mekgregora i Nurmagomedova na merenju; Foto: AP/Tanjug

Žrtvuju Rondu Rauzi koja gubi titulu od Holi Holm na najgori mogući način (nokautom u prvoj rundi) i Džona Džonsa koji pada na doping testu.

Za to vreme čeka se izazivač za Konorovu titulu. Kao rešenja za novonastalu situaciju kroz dobre nastupe nameću se Toni Ferguson, Bugimen, fenomenalan udarač i "anti rvač" i nepobeđeni Dagestanac Habib Nurmagumedov.

Taj meč se pokazao kao uklet jer je sva tri puta, koliko je bio zakazivan, propao.

Zadnji, treći put, Toni Ferguson ozbiljno povređuje nogu, Habib dobija novog protivnika, iskusnog Ala Jakintu, kog kroz pet rundi ubedljivo pobeđuje i uzima titulu koja garantuje susret sa Konorom, ako se ovaj ikada vrati u oktagon.

I to se konačno dogodilo...

Megregor ne priznaje Nurmagomedova kao šampiona; Foto: Profimedia

Pogledajmo kako je Nurmagumedov uopšte došao do mesta izazivača, a kasnije i šampiona.

Habib Nurmagumedov (26-0)

Dagestanski as je došao u UFC sa rezultatom 17-0 iz regionalnih takmičenja i svojim neumoljivim stilom dao svima do znanja da je u pitanju izuzetan talenat. Takav spoj rvanja, džuda i džiu džitse do sada nije viđen u oktagonu, još potpomognut neverovatnim fizičkim atributima čini Habiba praktično nepremostivom preprekom za svakog borca koji se nađe sa druge strane oktagona.

Još kao mali bio je predodređen da postane neprikosnoven borac. Kao dete je imao treninge sa medvedima i rvao se s njima. Bio

Rezultat 26-0 je nezamisliv u UFC-u i koliko god Konor Mekgregor bio impresivan, biti nepobeđen u najjačoj MMA organizaciji je izuzetan uspeh.

Šampion lake kategorije - Habib Nurmagomedov; Foto: Tanjug/AP

Lista boraca koje je Habib morao da prođe da bi se susreo sa Mekgregorom je prilično ozbiljna. Pobede Habiba Nurmagumedova u UFC-u su: Kamal Šalorus, Glejson Tibau, Tiago Tavares, Abel Truhiljo, Pet Hili, Rafael dos Anjos, Darel Horčer, Majkl Džonson, Edson Barboza i Al Jakinta.

Devet pobeda. Devet borbi bez izgubljene runde! Protiv odličnih takmičara iz najjače svetske MMA organizacije! Kako možemo poreći da je ovaj čovek zasluženi šampion? A ipak, harizma Konora Mekgregora je u stanju da nam totalno skrene pogled sa očiglednog i dovede u pitanje legitimitet Habiba Nurmagumedova.

Nurmagomedov je do sada nepobediv u svojoj karijeri uz skor od 26 pobeda iz isto toliko borbi; Foto: AP/Tanjug

Habib je savršeni borac u parteru. Čovek koji vam, ako vas povuče na zemlju, ne ostavlja nikakve šanse da se vratite u meč. Borac koji toliko nadigra svoje protivnike na zemlji da ih tera na predaju ne bi li dosli do daha.  Kamal Šalorus je bio najava onoga što sledi i, kao kod Mekgregora, niko nije verovao da će Dagestanac moći da pobedi svaki put kada nastupi.Ali, jedan za drugim, borci su bezali u predaju pred sambo majstorom.

Glejson Tibau je do dan danas ostao najveći izazov za Nurmagumedova, uspevši da izdrži nalete, ali ne i da se odbrani. Delovalo je kao da se malo toga dešava u borbi, međutim većina onoga što se dešavalo bilo je sa Habibove strane.

Usledile su pobede nad Tavaresom, Truhiljom i Hilijem, koje, iako impresivne, nisu privukle toliku pažnju zbog samog statusa trojice protivnika ("samo" kvalitetni UFC borci), međutim, pobeda nad dos Anjosom je bila izuzetna zbog toga što je to bio jedni poraz u nizu od 6 borbi za Brazilca, koji je delovao nezaustavljivo. Brazilac je kasnije postao sampion lake kategorije.

Nakon toga Habib zakazuje meč sa Fergusonom za mesto izazivača za titulu. Nažalost, ozbiljno se povređuje i biva primoran da se povuče na skoro dve godine.

Meč se ponovo zakazuje u 2016-oj, međutim ponovo se otkazuje, ovaj put zbog Fergusona, i Habib se bori sa Darelom Horčerom, novajlijom u UFC-u ali iskusnim regionalnim borcem, i demolira ga u roku od dve runde.

Usput, međutim, Horčer uspeva da pogodi Nurmagumedova par puta i čini da dagestanski borac deluje kao da ga je moguće povrediti.

Ta sumnja će biti razbijena u sledećem meču. Naime, Habib zakazuje borbu sa Majklom Džonsonom, opasnim udaračem koji u prvoj rundi uspeva naizgled da ga povredi, međutim, ovaj ga obara na zemlju i, po običaju, toliko nadvlada da Džonson krvav i umoran predaje meč.

Nakon Džosona sledi još jedan opasan udarač u vidu Edsona Barboze, brazilskog muai thai kikboksera, izuzetnog tehničara, kog Nurmagumedov kompletno neutrališe i pobeđuje sa lakoćom.

Titula postaje realnost za Dagestanca i samo je pitanje borca sa kojim će se suočiti (a da to nije Mekgregor, koji je zakazao borbu sa Flojdom Mejvederom). Toni Ferguson se javlja kao prvo rešenje, međutim uspeva da se povredi po drugi put i borba biva otkazana. Na Fergusonovo mesto dolazi Al Jakinta, iskusni udarač koji, naravno, osim srčanosti nije imao mnogo da pokaže u toj borbi.

Habib dolazi na presto u Konorovom odsustvu. To naravno Mekgregor ne može da podnese i zakazuje meč koji će da pokaže koji je od njih dvojice pravi šampion lake kategorije UFC-a.

Najava ove borbe viđena je tokom UFC-a 223, kada je došlo do sukoba dva borca u hodnicima Bruklin centra u Njujorku, gde se održavao MMA spektakl. Naime, tada je Konor Mekgregor podivljao i jurio je Dagestanca i njegov tim, te ih je gađao i polomio staklo njihovog autobusa i tom prilikom povredio nekoliko boraca.

Zbog toga je Mekgregor čak i hapšen i priveden pred sud, a tek kasnije smo saznali i šta je bio razlog njegovog divljanja. Naime, on je želeo da se osveti Nurmagomedovu, koji je neposredno pre toga šamarao njegovog najboljeg prijatelja, Artema Lobova, koji je član Mekgregorovog tima, a inače je i svojevremeno obučavao Putinove specijalce MMA veštinama.

Ali, pred Nurmagomedovim je ćutao kao zaliven, dok ga je ovaj pitao "Zašto ga je nazvao kukavicom i pitao ga da mu to isto kaže sada u lice".

Tada ipak nije došlo do sukoba Konora i Nurmagomedova, ali je rivalstvo i mržnja ostala i mogla je da se primeti i kasnije tokom konferencija, ali i na merenju, gde je došlo do fizičkog kontakta.

Mekgregor je poručio "Kralj se vratio", dok mu je Nurmagomedov uzvratio "Razbiću te, dečače".

Spreman da vrati titulu - Konor Mekgregor; Foto: AP/Tanjug

Nema sumnje da nas čeka najveća MMA borba u poslednjih nekoliko godina i jedan od najiščekivanijih spektakla u istoriji ovog sporta.

Ko će biti novi UFC šampion lake kategorije? Da li je to drski Irac ili hladnokrvni Rus?

Borba je na programu u nedelju oko 6 ujutru po vremenu u Srbiji.

(D.Z/D.U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • salko

    6. oktobar 2018 | 12:18

    Mekgregor ce u dvije borbe zaradit koliko Dzokovic,Federer i Nadal skupa za cijelu karijeru.Istina je da je ovo tezak sport,ali zar su ljudi toliko zeljni krvi,da vise vole udarace od teniskih umjetnika.

  • Bruka

    6. oktobar 2018 | 12:30

    Pravi šoumeni..kako se jasno vidi da je konor imao priliku da ga zabode nego mu je sklonio ruku samo da bi podigao publiku...debilni sport,99%marketing

  • milan

    6. oktobar 2018 | 14:06

    Je l prenosi neko meč?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA