Da li je puna Marakana Zvezdina prednost? Sećate li se kada je poslednji put prošla dalje u Evropi pred krcatim stadionom? (VIDEO)

Zvezda će protiv Krasnodara imati podršku više od 50.000 svojih navijača u pokušaju da se posle 10 godina konačno domogne grupne faze evropskog takmičenja

  • 24

Redovi na blagajni u Ljutice Bogdana 1 a i 20.000 rasprodatih karata putem interneta, siguran su znak da će Crvena zvezda u duelu protiv Krasnodara iza sebe imati podršku pune Marakane u četvrtak od 21.00.

>>> Donald se odrekao seksa da bi se bolje spremio za Krasnodar!

>>> Ristić se povredio, ne igra protiv Zvezde?

Zvezda ima aktivan rezultat iz Krasnodara, gde je poražena sa 3:2, ali dva gola u gostima mogu da budu prevaga pred 50.000 navijača Zvezde koji će igračima dati vetar u leđa da posle 10 godina konačno uđu u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Daleko je 2007. godina, kada su crveno-beli vodili bitke sa Bajernom, Arisom, Boltonom i Bragom u grupnoj fazi Lige Evrope, koja je tada bila u ''tranziciji'' između Kupa UEFA i Lige Evrope, pa se grupna faza igrala sa po pet učesnika, uz dve utakmice na svom terenu i dve u gostima.

Nema igrača Zvezde, niti navijača, koji neće reći da je puna Marakana ogromna prednost za crveno-bele. Nešto što ekipi daje snagu da se revnopravno nosi i sa mnogo jačim ekipama.

 

A post shared by FK Crvena zvezda (@crvenazvezdafk) on

 

Ustaljeno je mišljenje da puna Marakana protivnicima ''veže noge'', da ih uplaši da deluju pogubljeno, kao da ne znaju gde se nalaze, a da Zvezdinim igračima daju dodatni polet i snagu, pa igraju još bolje i iznad svojih mogućnosti.

To donekle i jeste tačno, najbolje se tako nešto videlo na utakmici protiv Sparte iz Praga u prošlom kolu, kada su češki igrači jedva uspeli da se snađu u grotlu Marakane, koja čak i nije bila puna.

Međutim, sam pogled na evropske utakmice koje je Zvezda igrala na punoj Marakani od 2000. godine, ne govori u prilog toj tvrdnji. Naime, Zvezda je od 2000. godine imala pun stadion na 11. utakmica, od čega je devet bilo u okviru dvomeča, a dve u grupnoj fazi.

Alarmantan je podatak da Zvezda nije prošla dalje ni u jednom od tih devet duela, a ukupno je od 11 utakmica zabeležila dve pobede - protiv PSV-a 2004. godine (3:2), i protiv Rome 2005. godine 3:1.

Foto: crvenazvezdafk

To je ujedno i poslednja pobeda Zvezde u Evropi na punoj Marakani, a od tada je prošlo čak 12 godina.

Sličnu situaciju kao sada protiv Krasnodara Zvezda je imala i prošle godine u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Ludogoreca, ali je posle 2:2 u Bugarskoj i na Marakani bilo 2:2, a šampion Bugarske je u produžecima postigao dva gola i prošao dalje.

Delije neverovatno, ali poslednji put kada je Zvezda prošla dalje, a da je iza sebe imala punu Marakanu u dvomeču bilo je još 1998. godine protiv francuskog Meca. Na Marakani je bilo 2:1 u prvom meču, dok je u revanšu poražena identičnim rezultatom, ali je prošla dalje na penale.

Ipak, treba uzeti u obzir i to da su uglavnom Zvezdini protivnici u ovim fazama bili veoma snažni timovi, a Zvezda je uvek na Marakani pružala dobre partije protiv njih i u nekim duelima joj je falilo i malo sreće da dođe do povoljnog rezultata.

Mnogi navijači se nadaju da će ih u duelu sa Krasnodarom sreća konačno pogledati.

Foto: Marko Todorović

Zvezdine utakmice u Evropi na punoj Marakani od 2000. godine:

Crvena zvezda - Dinamo Kijev 1:1 - 2000. godina (revanš utakmica plej-ofa za Ligu šampiona, Dinamo prošao dalje posle 0:0 u Ukrajini)

Crvena zvezda - Bajer Leverkuzen 0:0 - 2001. godina (prva utakmica plej-ofa za Ligu šampiona, Leverkuzen prošao dalje posle 3:0 u Nemačkoj)

Crvena zvezda - Lacio 1:1 - 2002. godina (revanš utakmica 2. kola Kupa UEFA, Lacio prošao dalje pošto je u prvom meču pobedio sa 1:0)

Crvena zvezda - PSV 3:2 - 2004. godina (prva utakmica plej-ofa za Ligu šampiona, PSV prošao dalje posle pobede od 5:0 u Ajndhovenu)

Crvena zvezda - Roma 3:1 - 2005. godina (grupna faza Kupa UEFA, Zvezda na kraju nije prošla u nokaut fazu posle remija sa Strazburom (2:2) u poslednjem kolu grupe E)

Crvena zvezda - Milan 1:2 - 2006. godina (revanš utakmica plej-ofa za Ligu šampiona, Milan prošao dalje pošto je pobedio i u prvoj utakmici sa 2:1)

Crvena zvezda - Rednžers 0:0 - 2007. godina (revanš utakmica plej-ofa za Ligu šampiona, Rendžers prošao dalje pošto je u prvom meču pobedio sa 1:0)

Crvena zvezda - Bajern Minhen 2:3 - 2007. godina (prvi meč grupne faze Kupa UEFA, Zvezda izgubila sve mečeve u grupi F)

Crvena zvezda - Ren 1:2 - 2011. godina - (prvi meč plej-ofa za Ligu Evrope, Ren prošao dalje posle pobede i u Francuskoj od 4:0)

Crvena zvezda - Bordo 0:0 2012. godina (prvi meč plej-ofa za Ligu Evrope, Bordo prošao dalje pošto je pobedio sa 3:2 u revanšu)

Crvena zvezda - Ludogorec - 2:4 (posle produžetaka) - 2016. godina (revanš meč 3. kola kvalifikacija za LŠ, Ludogorec prošao dalje)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда *($#±•¥¿£©±••¥®¡®><)

    21. avgust 2017 | 13:08

    Како да се не сећамо. 24.08.2017. Око 23:00

  • Delije Čikago

    21. avgust 2017 | 13:49

    Biće 55.0000 zvezdinih vojnika.

  • Nscz

    21. avgust 2017 | 14:45

    Lako cemo mi sa Krasnodarom nego sta ce te vi sa Jugotonom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA