Šta je to Muslin promenio pa da ovako lagano prolazimo grupu za Mundijal?

Selektor je od starta je insistirao na sistemu koji je sada počeo da pokazuje svoj puni potencijal, a rezultati su uticali i da atmosfera oko reprezentacije bude nikad bolja

  • 51
Slavoljub Muslin Foto: AP/Tanjug

Posle nekoliko godina mučenja i propuštenih velikih takmičenja, možemo da se ponosimo fudbalskom reprezentacijom, rezultatima, borbom koju prikazuju noseći dres Srbije, pa i igrom koju pružaju, kako na domaćem terenu, tako i na strani.

>>> Šta nam još tačno treba da overimo Mundijal posle 7 godina?

Srbija je velikom pobedom u Irskoj došla na korak od plasmana u Rusiju, a da bi i matematički obezbedila vizu za Mundijal, potrebno joj je da оstvari makar jednu pobedu u preostale dve utakmice protiv Austrije i Gruzije.

Za sve to je najzaslužniji selektor Slavoljub Muslin. Srbija je i u prošlosti imala reprezentaciju u kojoj su bili sjajni pojedinci, koji su igrali u velikim klubovima u sjajnoj formi, ali uvek je nešto falilo. Kada se skupe na repezentativnoj pauzi i kada izađu na teren, delovali su poput raštimovanog orkestra.

BITNIJI MU JE TIM, NE SKUP POJEDINACA, MA KOLIKO SU DOBRI IGRAČI

Foto: Tanjug/AP

Sada je sve promenjeno dolaskom Muslina. Od prvog meča se znalo šta želi od ekipe, i da od reprezentacije pre svega želi da napravi TIM. Mnogi su se pitali zašto je pozvao ''ovog, a ne ovog'', zašto nema Ljajića, zašto nema Sergeja...

Muslin je svima najbolje odgovorio igrom i rezultatima. Govorio je da mu Sergej Milinković-Savić trenutno nije potreban, jer mu se ne uklapa u trenutnu koncepciju tima, ali i da za njega vrata reprezentacije nisu zatvorena. Nije pao pod pritiskom javnosti i novinara, kao što je to bio slučaj u nekim prošlim kvalifikacijama.

Foto: Guliver/Giuseppe Bellini/Getty Images, FSS

STVORIO SISTEM U KOME SE TAČNO ZNA KO ŠTA RADI

Iako su mnogi bili skeptični kada je on postavljen za selektora, naročito kada je istakao da menja sistem u 3:4:3, koji u srpskom fudbalu i nije toliko čest, i posle remija već na startu kvalifikacija na Marakani baš protiv Iraca, sada je svima zapušio usta.

Srbija je ovu reprezentativnu pauzu odigrala u maniru najozbiljnijih reprezentacija sveta. Rutinska pobeda protiv Moldavije na svom terenu, gde se nije potrošila ni energija, a opet se nikada sigurnije nije došlo do pobede, gde protivnik faktički nije zapretio našem golu.

Foto: Telegraf
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Sistem koji Muslin forsira u reprezentaciji se uklapao iz utakmice u utakmicu. Na početku to nije delovalo najbolje, odbrana je delovala prilično nesigurno i primali smo neke naivne golove. U napadu je Tadić iskakao i on je bio taj koji je ''vukao'' tim.

Kako su odmicale kvalifikacije, tako su počeli da se izdvajaju i ostali igrači iz Muslinovog sistema, da bi prava disertacija na tu temu bila utakmica u Irskoj, gde je rutinski obezbeđena pobeda.

Kod gola Kolarova se vidi sve čemu se teži u tom sistemu, ubacivanja u krilnih igrača i bekova u prazan prostor, ukršanja i odvlačenje odbrane po desnoj strani, a zatim brza promena strane i munjevito ubacivanje Kolarova, koji je posle asistencije Kostića zakucao loptu u mrežu šutem iz prve.

Nema komplikovanja, igra se na prvu u napadu, što jednostavnije to je bolje. Sa druge strane, odbraa deluje nikad sigurnije. Štoperska trojka se konačno uigrala i izuzetno je moćna u odbrani prekida, ali i opasna po gol protivnika kada su prekidi na drugoj strani terena.

I sa igračem manje poslednjih 25 minuta igre u Irskoj, uz povređenog Jagoša Vukovića, koji nije mogao da pomogne odbrani, naš tim je delovao izuzetno sigurno da su Irci jedva stvorili jednu šansu iz gužve, koju je Stojković odbranio izvanredno, a upravo i on dodatno daje sigurnost timu.

ATMOSFERA UNUTAR TIMA JE BOLJA, TAKOĐE SU SE I NAVIJAČI UJEDINILI

Jasno je i da je atmosfera u reprezentaciji od dolaska Muslina mnogo pozitivnija. Igrači nasmejani dolaze na okupljanja, bukvalno dišu jedan za drugog, nema sujete, podmetanja i ogovaranja kao ranije. Na terenu grizu i ginu za dres Srbije, a navijači to prepoznaju.

Konačno zaista možemo da izgovorimo onu čuvenu frazu, ''Cela je nacija reprezentacija''. To ovoga puta zaista ima pokriće.

Foto: Milena Đorđević

Konačno smo na utakmici protiv Velsa posle nekoliko godina imali punu Marakanu baš zbog igara reprezentacije, a ne zbog toga koje je bio protivnik. Nema zviždanja Stojkoviću svaki put kada primi loptu, nema podela na Zvezdaše i Partizanovce, već su i Sever i Jug ujedinjeni i zajedničkim snagama nose tim do pobede.

Foto: Marko Todorović

Do kraja kvalifikacija je ostalo da se odigraju još dve utakmice. Srbija ima četiri boda prednosti i ima dve ''meč lopte'' u kojima može da overi vizu za Rusiju. Pasoš je spreman, samo treba da se lupi pečat. Nadamo se već u Beču 6. oktobra, pa da 10. oktobra na punoj Marakani protiv Gruzije ispratimo Orlove u Rusiju na Mundijal.

Na velikom takmičenju naš tim nije bio od 2010. godine, i od tada je reprezentacija lutala u nekoj negativnoj atmosferi, gde je među igračima i trenerima bilo mnogo sujete, razjedinjenosti navijača, sukoba dela navijača sa Savezom i tadašnjim predsednikom...

Sada je sve promenjeno, a mnogo zasluga za to ima upravo Slavoljub Muslin. Svi smo ubeđeni da će u preostale dve kvalifikacione utakmice Srbija obezbedili plasman u Rusiju i da će upravo na Svetskom prvenstvu ovaj TIM i sistem koji je Muslin stvorio da se pokaže u svom punom sjaju, protiv najjačih rivala.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXX

    6. septembar 2017 | 23:17

    Slazem se sa vecinom. Obozavam fudbal a pogotovo reprezentativni, ali ne pamtim laksu grupu...nemamo mi neku igru ako cemo objektivno pricati. Ilija Petkovic nas je odveo bez poraza na svjetsko prvenstvo a tamo nas udarali svi. Antic nas takodje reorganizuje, odvede na svjetsko I opet nista. Mislim da nas opet ceka ista sudbina. Mada, bez obzira na sve, super je biti dio toga i zato momci samo naprijed, do Rusije.

  • Srdjan

    7. septembar 2017 | 06:06

    A onda ga je veliki Tole oterao. Otkako je Karadzic nestao iz srpskog fudbala, stanje se promenilo, sto to ne reci?Na kraju krajeva, cesto smo u poslednjih 10 godina imali dobre igrace i selektore, a nije islo, tako da je jasno gde je bio problem

  • DENI

    6. septembar 2017 | 23:05

    A ko kaze da smo lagano prosli grupu ??? Prvo skoci pa kazi Hop!Mi mozemo i da ostanemo bez Mundijala ako izgubimo obe utakmice pisite i o tome jer uz oprez se dobijaju velike utakmice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA