≫ 

Fudbalska bajka decenije: Pre 31 godinu surovo je sprečio Peru da ode na Mundijal, danas je njihov Bog posle plasmana u Rusiju! (VIDEO)

Argentinac Rikardo Gareka se iskupio Peruancima za "greh" koji im je učinio pre tri decenije

  • 4

Da ste 1985. godine, dan-dva posle bolne eliminacije Peruanaca na putu ka Mondijalu, rekli da će ih 31 godinu kasnije "dželat" Rikardo Gareka odvesti tamo gde ih je lično on "inzagijevskim golom" sprečio da odu, verovatno biste bili bačeni u kazan ili podvrgnuti nekom drugom tradicionalnom peruanskom mučenju.

>>> PORFIIIIIIN! Peruanski komentator potpuno odlepio: Ovakvu emociju kod Ace Stojanovića nikada nećete osetiti (VIDEO)

Jer, na pomen Rikarda Gareke tih godina svakom Peruancu koji je držao do sebe kao fudbalskom fanatiku, dizala kosa na glavi iz sasvim opravdanog razloga.

Ovaj tršavi ofanzivac (građom i frizurom neodoljivo podseća na Klaudija Kaniđu) je u poslednjoj utakmici, za Gaučose možda i najvažnijeg kvalifikacionog ciklusa u istoriji, a za Peruance najtužnijeg, bio strelac gola za egal kojim je Argentina prošla na Svetsko prvenstvo u Meksiku naredne godine, a njen rival eliminisan!

A svi znamo šta se tamo desilo: Maradona i njegova "božija ruka" digli su "zlatnu boginju" posle pobede nad Zapadnim Nemcima u finalu!

Sa ove vremenske distance neverovatno je da možemo da konstatujemo i ovu činjenicu: da nije bilo Gareke i njegovog gola Perunacima za 2:2 na "Monumentalu" u 81. minutu, svet ne bi godinu dana kasnije svedočio genijalnosti Maradone i njegovom slalomu kroz pola engleskog tima, niti njegovoj "božijoj ruci" na istoj utakmici.

>>> Bivši fudbaler Zvezde je bio najluđi tokom slavlja igrača Perua: Na Marakani su ga svi odavno zaboravili (FOTO) (VIDEO)

Gareka je, dakle, igrač koji je bitno uticao na tok fudbalske istorije, jer se našao u pravo vreme na pravom mestu posle udarca Pasarele i podmetnuo nogu na odbitak, za trans na "Monumentalu" i beskrajnu tugu u peruanskim redovima, za odlazak Maradone na mesto gde će ga krunisati za fudbalsko božanstvo.

Foto: Tanjug/Ap

Ali, sudbina se surovo poigrala sa tadašnjim junakom Gaučosa Garekom: selektor Karlos Bilardo mislio je da nije dovoljno dobar da bude deo tima, pa ga nije poveo na Mondijal u Meksiku?! Njega, koji je i poslao Gaučose na Mondijal.

Taj momenat sadašnjem selektoru Perua bio je najteži u karijeri.

- Po završetku tih kvalifikacija nisam bio baš u najboljoj formi - prisetio se tih burnih dana Gareka.

- Izgubio sam poverenje selektora Bilarda, bio sam rezerva protiv Peruanaca, u utakmici na kojoj sam postigao gol za odlazak u Meksiko. Nije bilo prevelikih emocija, sećam se, ali sam gajio velika očekivanja u vezi sa reprezentacijom, međutim nisam na kraju igrao u Meksiku. Bio je to težak udarac za mene.

Danas, tri decenije kasnije, ponovo je sudbina umešala svoje prste u život i karijeru Argentinca: reprezentaciju koju je tada eliminisao, sada je kao selektor odveo na Svetsko prvenstvo!

Krug je zatvoren. Nepravda prema Gareki je ispravljena.

Peru je u noći između srede i četvrtka pobedio Novi Zeland 2:0 u revanšu baraža i tako se Gareka "iskupio za greh" prema ovoj južnoameričkoj selekciji i njenom narodu, a i sebe nagradio onim što je tada trebalo da uradi Bilardo.

- Misija završena. Hvala - rekao je superzadovoljni Gareka nedugo pošto je završena utakmica sa Novim Zelandom.

- Uspeli smo da uradimo nešto veoma važno za ovu zemlju. Jako sam ponosan i emotivno sve ovo doživljavam - isplivalo je iz Gareke sve ono što je čuvao u sebi 31 godinu.

Sanjao je da će to reći kao igrač Argentine, a ne selektor Perua.

Život je čudo.

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemke

    16. novembar 2017 | 15:58

    Sjajan tekst, svaka cast.

  • Звезда *($#±•¥¿£©±••¥®¡®><)

    16. novembar 2017 | 15:05

    Ово фудбалска бајка неодољиво подсећа на овдашње прилике. Исто тако један голман се поносио што је звездаш, а после "прогутао" то што је рекао па постао ослонац некима. Још драстичнији пример голгетера који је исто за кратко време постао узданица њихова, иако знамо како је причао, како се облачио, како навијао...разлика између овог човека и ових је у томе што је он морално чист, и нико му ништа не може и неће замерити, а дотични су такви какви су, и једино за такав клуб и јесу.

  • Maradona

    16. novembar 2017 | 17:58

    Sad da ga Peru otpusti i bio bi najveci luzer fudbala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA