≫ 

Da li će sreća konačno pogledati Orlove na žrebu? Ne ginu nam Brazilci ili Nemci, ako gledamo istoriju!

Najčeše smo se sastajali sa Brazilom četiri puta i Nemačkom tri puta, dok nam je Francuska bila rival dva puta

  • 17
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Žrebanje grupa za svako veliko takmičenje sa sobom nosi posebnu draž. Naročito kada je to ono najvažnije - Svetsko prvenstvo u fudbalu! Nezaobilazna je neizvesnost prilikom iščekivanja imena rivala i razmišljanje o "grupi smrti" ili o grupi kroz koju se reprezentacija nada prolazu u narednu fazu.

Ceo svet je zahvatila "Mundijalska groznica", pa ni Srbija nije izuzetak. Svedoci smo brojnih kalkulacija i simulacija žreba u kojima svako ima svoju želju iz različitih razloga.

Gledajući kroz istoriju Mundijala, Srbija nije bila miljenik "Fortune". Najjače svetske reprezentacije su redovno bili rivali selekcije koja je nosila nekoliko imena.

Na Svetskom prvenstvu 1930. godine u Urugvaju, tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije jedan od protivnika bila je reprezentacija Brazila. Jugoslavija je slavila u tom meču rezultatom 2:1 i stigla do polufinala prvog velikog takmičenja na kom je nastupala.

>>>Srpska delegacija stigla u Moskvu: Krstajić priželjkuje bratsku reprezentaciju

>>>Selektor Hrvatske pred žreb za Mundijal: Samo ne Srbija!

Printskrin: Youtube/Eleta Tilson

Isti protivnik nas je dočekao 20 godina kasnije na Svetskom prvenstvu odigranom upravo u Brazilu. "Karioke" su trijumfovale sa 2:0, a Srbija je ostala bez plasmana u dalji tok takmičenja.

Reprezentaciji Brazila se 1954. godine na Mundijalu u Švajcarskoj pridružila i Francuska, ali je Jugoslavija obezbedila plasman u četvrtfinale. Pobeđena je Francuska rezultatom 1:0, dok se meč sa Brazilom završio bez pobednika 1:1.

U Švedskoj 1958. godine, ponovo je Francuska bila rival Jugoslaviji i još jednom su "galski petlovi" poklekli pred reprezentacijom zemlje koja više ne postoji.

Žreb za takmičenje održano u Zapadnoj Nemačkoj 1974. je četvrti put "smestio" Jugoslaviju u grupu sa Brazilom, ali je Jugoslavija još jednom odolela i odigrala 0:0 sa u tom trenutku trostrukim svetskim prvacima.

Možda smo se "otarasili" Brazilaca, ali Nemačka je bila sledeći veliki rival. U Italiji 1990. godine, Zapadna Nemačka je dominantno stigla do titule prvaka, a na tom putu je pobedila i Jugoslaviju u grupi rezultatom 4:1.

Na Mundijalu u Francuskoj, Jugoslavija je još jednom odmerila snage sa "pancerima", ovog puta nije bilo pobednika pošto je meč završen 2:2.

U Nemačkoj 2006. godine nije bilo ni Brazila ni Nemačke, ali je njihovo mesto zauzela Argentina i reprezentaciji Srbije i Crne Gore nanela jedan od najtežih poraza. Tada 19.godišnji Leo Mesi se upisao u strelce postigavši poslednji, šesti gol za "gaučose".

Poslednje Svetsko prvenstvo na kom je Srbija nastupala održano je 2010. u Južnoj Africi. Treći put reprezentacija se našla u grupi sa Nemačkom i ostvarila jedinu pobedu koja nije bila dovoljna za plasman dalje.

Šta nas ovog puta čeka, da li će Srbija imati više sreće ili nas još jednom čekaju velesile, saznaćemo uskoro.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blu

    1. decembar 2017 | 11:56

    Koga god da izvucemo grupu proci necemo... mentalitet je to rekao sam vec pijanka sa starletama nakon plasmana dokaz je da su fudbalercici ostvarili cilj tako su u glavama setovani, ograniceni...umesto da zbiju redove i zajedno sa savezom cestito i marljivo nastave da rade da odrze jedan trening za publiku, ne oni na splav i vozi pijanka, igranka, starlete i sl... Fudbal kod nas odavno vise nije sport...

  • SOTIR MILIVOJEVIĆ

    1. decembar 2017 | 09:52

    Ovog leta, ovog leta, bićemo prvaci sveta!!! S R B I J A !!!

  • Darko Bar

    1. decembar 2017 | 11:37

    Brazil,hrvatska,iran

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA