POSLEDNJE KOLO LIGE ŠAMPIONA: Šta je kome potrebno za plasman dalje i hoće li Nejmar postati rekorder grupne faze?

Utorak i sreda - poslednja dva dana grupne faze LŠ

  • 0

Konačno je došlo vreme za rasplet u Ligi šampiona!

Danas, prvog dana 6. kola, ukupno tri putnika za osminu finala nisu poznata, u A grupi veliku borbu vode moskovski CSKA i Bazel, u C grupi Atletiko i Roma, a Juventus i lisabonski Sporting u D grupi.

Krenućemo od grupe A...

Foto:Tanjug/AP

MANČESTER JUNAJTED: Jasno je da su "crveni đavoli" u najboljoj situaciji pred poslednje kolo grupne faze takmičenja. Junajtedu je potreban bod u duelu sa Moskovljanima kako bi obezbedili prvo mesto u grupi, a u nekim "kombinacijima" i poraz ih vodi dalje sa čelne pozicije.

Ukoliko CSKA pobedi Mančester na Old Trafordu, a Bazel ne pobedi Benfiku u gostima, Junajted i CSKA će proći dalje. Obzirom da je Junajted trijumfovao u Moskvi rezultatom 4:1, gostima će biti potrebna ubedljivija pobeda da bi preuzeli prvo mesto na tabeli.

Ako CSKA i Bazel pobede rivale, stvoriće se trougao u kom prednost opet ima engleski predstavnik. Junajted će proći osim ako ne izgube sa sedam golova razlike, a dalje će sa prvog mesta ukoliko ne dožive poraz od pet golova razlike, što je malo verovatno.

BAZEL: Švajcarci imaju priliku da se plasiraju dalje ukoliko ostvare bolji rezultat od CSKA ili ako oba tima izgube ili odigraju nerešeno. Ako i jedni i drugo pobede, u trouglu će prednost imati Bazel, osim ako CSKA ne pobedi tazlikom od tri do šest golova.

CSKA: Ekipa iz Moskve mora da osvoji više poena od Bazela kako bi osigurala drugo mesto. Ako oba tima pobede, CSKA mora da trijumfuje sa tri gola razlike da bi prošao dalje ili pet golova razlike da bi se plasirao kao prvi.

BENFIKA: Lisabonski tim je bez bodova i takmičarskog motiva, ali jasno je da će ekipa Mileta Svilara, Ljubomira Fejse i Andrije Živkovića dati sve od sebe da se od Evrope oprosti bar sa nekim poenom.

Tabela: Mančester junajted 12, CSKA 9, Bazel 9 Benfika 0

Mančester junajted - CSKA Moskva,

Benfika - Bazel

Foto:Tanjug/AP

GRUPA B

Sve je prilično jasno u grupi B, sa malim šansama da se nešto promeni. Pari Sen Žermen i Bajern su u osmini finala, Seltik ide prema Ligi Evrope, a Anderleht je poslednji.

Raspored bi mogao da bude drugačiji samo ako Bajern u Minhenu savlada PSŽ sa četiri gola razlike i preuzme čelnu poziciju, a Anderleht na bučnom Seltik parku napravi podvig od tri gola više i ostane na međunarodnoj sceni.

Tabela: PSŽ 15, Bajern 12, Seltik 3, Anderleht 0

Bajern - Pari Sen Žermen

Seltik - Anderleht

Foto: Tanjug/AP

GRUPA C

U najboljoj poziciji je Roma Aleksandra Kolarova jer na svom Olimpiku dočekuje autsajdera iz Azerbejdžana Karabag i u slučaju pobede proći će dalje bez obzira na rezultat iz Londona između Čelsija i Atletika.

Roma u "ludoj" kombinaciji može da bude treća, ali i prva. Jasno je da ako senzacionalno izgubi ili odigrao nerešeno, uz trijumf Atletika, ne ide dalje, ali ako prema očekivanjima pobedi, a Čelsi odigra bar remi sa izabranicima Dijega Simeonea, sa prvog mesta ići će u nokaut fazu zbog boljeg međusobnog skora.

Čelsi je obezbedio plasman u osminu finala, ali se sigurno neće zadovoljiti raspletom sa drugim mestom.

Tabela: Čelsi 10, Roma 8, Atletiko 6, Karabag 2.

Čelsi - Atletiko

Roma - Karabag

Foto: Tanjug/AP

GRUPA D

Barselona je obezbedila čelo grupe i rasterećeno dočekuje Sporting koji je pred moranjem na Nou Kampu i biće mu potrebno veliko iznenađenje da pobedi, a da Juventus kiksne u Pireju protiv otpisanog Olimpijakosa sa srpskim trilingom Jagoš Vuković - Saša Zdjelar - Uroš Ðurđević.

Tabela: Barselona 11, Juventus 8, Sporting 7, Olimpijakos 1

Olimpijakos - Juventus

Barselona - Sporting

Foto: Tanjug/AP

Preostale četiri grupe su na programu u sredu. Poznati su neki od učesnika naredne faze, dok će ostali u različitim kombinacijama tražiti prolaz dalje.

GRUPA E

Ekipa Jirgena Klopa obezbediće plasman u narednu rundu remijem sa Spartakom, dok bi pobedom obezbedili prvo mesto, čak i nerešenim rezultatom ako Sevilja ne pobedi.

Ukoliko Liverpul pretrpi poraz, može da se nađe i na trećem mestu i ostane bez nokaut faze, pošto bi se našao ispod Spartaka, osim ako i Sevilja ne izgubi na gostovanju Mariboru.

Tabela: Liverpul 9, Sevilja 8, Spartak Moskva 6, Maribor 2

Liverpul - Spartak

Maribor - Sevilja

Foto: Tanjug/AP

GRUPA F

Mančester siti je osigurao prolaz kao pobednik grupe, dok će Šahtjor proći dalje ukoliko izbegnu poraz ili Napoli ne trijumfuje protiv Fejnorda.

Napolitanci imaju jasan cilj, moraju da pobede u Holandiji i da se nadaju porazu Šahtjora kako bi završili drugi, dok je Fejnord bez ikakvih šansi na začelju grupe.

Tabela: Mančester siti 15, Šahtjor 9, Napoli 6, Fejnord 0

Fejenord - Napoli

Šahtjor - Mančester siti

Foto: Tanjug/AP

GRUPA G

Bešiktaš je ostvario veliki uspeh i dalje će sa prve pozicije.

Porto ima sve u svojim rukama, ukoliko pobede Monako sigurni su učesnici naredne faze, čak i isti broj bodova sa Lajpcigom ih vodi dalje zbog bolje gol razlike.

Lajpcig mora osvoji više bodova od Porta kako bi sa drugog mesta prošao dalje, dok je Monako bez šansi prolazak grupe.

Tabela: Bešiktaš 11, Porto 7, Lajpcig 7, Monako 2

Lajpcig - Bešiktaš

Porto - Monako

Foto: Tanjug/Ap

GRUPA H

Totenhem je obezbedio prvo mesto u grupi, bez obzira na rezultat Reala u poslednjem kolu, pa će dve ekipe dalje u nokaut fazu.

Borusija i Apoel će se boriti za treće mesto u grupi i plasman u Ligu Evrope. Ukoliko obe ekipe odigraju nerešeno, Dortmund će zbog bolje gol razlike proći dalje.

Ako oba tima pobede ili izgube, plasman će zavisiti od broja postignutih golova u poslednja dva meča.

Tabela: Totenhem 13, Real Madrid 10, Borusija Dortmund 2, Apoel 2

Totenhem - Apoel

Real Madrid - Borusija Dortmund

MOŽE LI NEJMAR DA SE UPIŠE U ISTORIJU LIGE ŠAMPIONA?

Foto: Tanjug/AP

Nejmar je ove sezone u Ligi šampiona postigao gol na svakom od pet mečeva u grupnoj fazi, a ako isto učini u poslednjem 6. kolu, postaće jedini igrač kome je to pošlo za rukom.

Najskuplji igrač sveta bi mogao da ostvari nešto što još nikome nije uspelo.

Nakon što je bio strelac na prvih pet mečeva, Nejmar protiv Bajerna juri nastavak serije za istoriju najjačeg evropskog takmičenja.

Parižani su se već upisali u istoriju, postigavši čak 24 gola u grupnoj fazi, pa će sa prvog mesta u nokaut fazu. Remi, pa čak i poraz vode PSŽ dalje, ali nema sumnje da će "sveci" želeti da postanu jedan od retkih timova koji su sa maksimalnim brojem bodova prošli dalje.

Foto: Tanjug/AP

Nejmar je do sada postigao šest golova, dok rekord drži Kristijano Ronaldo koji u sezoni 2015/16 bio strelac 11 golova, ali ni Ronaldo ni Mesi koji je postigao 10 pogodaka u sezoni 2016/17 nisu uspevali da zatresu mrežu na svakom meču.

Nejmar bi takođe mogao da postane igrač koji je najviše puta fauliran u Ligi šampiona. U sezoni 2017/18, fudbaler PSŽ-a je fauluran 20 puta, dok poređenja radi Mesi je nepropisno zaustavljen 10 puta, a Ronaldo samo četiri.

Najbliži Nejmaru je fudbaler Šahtjora Marlos koga su protivnici zaustavili faulom 16 puta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA