≫ 

Zamišljena fudbalska istorija: Za koju selekciju bi igrali Ibrahimović, Pogba, Bejl, Matić... 1030. godine? (FOTO)

Kada bi se birali igrači po mestu rođenja, evo za koje zemlje bi oni igrali da su rođeni 1030. godine

  • 2

Period 11 . veka nove ere obeležili su krstaški ratovi po celoj Evropi, gde su se krstaši borili protiv islamske najezde Turaka Seldžuka, kao i za oslobađanje Hristovog groba u Jeruslaimu.

Iz nekadašnje Istočne i Zapadne Franačke izrasli su Francuska na čelu s dinastijom Capet i (Sveto) Rimsko Carstvo i Francuska sa dinastijom Saksonaca koju su kasnije zamenili članovi dinastije Salijskih Franaka. U Prvoj polovini 11. veka poljski kralj dominira srednjeistočnom Europom.

>>> TAJNA NEMANJINE ZLATNE VILJUŠKE: Da li je naš veliki župan stvarno ponizio Barbarosu u Nišu? (FOTO)

Danski je kralj Knut postao gospodar Severnog mora i Baltika uspostavivši vlast nad Norveškom i Engleskom. Zemlja Rusa na istoku, kao i islamski Omedski kalifat na Pirinejskom poluostrvu proživljavaju građanske ratove oko prestola.

Na Siciliji, a zatim i jugu Apeninskog poluostrva, stiže nekoliko pustolova iz francuske Normandije koja će ubrzo s tih područja istisnuti podjednako i Vizantince i Saracene.

Kraj 10. i početak 11. veka bio je u znaku prihvaćanja hršćanstva od strane vladara i političkih elita u srednjoj, istočnoj i severnoj Europi, ali i tamošnjeg organizovanja crkvene hijerarhije.

Printskrin:ifh.world

Poljska za Meška, Ugarska za Vaika koji postaje Stjepan (sveti Stjepan) i kralj, Danska za Haralda Plavizubog, Norveška za Olafa Tryggversona i Švedska za Olafa Skortkonunga. Dok je Kijevski knez primio hršćanstvo preko Vizantinaca, kao i ranije bugarski i srpski vladar.

Međutim, Evropa je tada izgledala potpuno drugačije nego sada i kada bismo sada pravili evropske timove na osnovu mape, videli bismo da bi pojedini vrhunski igrači iz Evrope igrali za neke neverovatne timove. Zanimljiva je analiza jednog portala ifh.world/en

Računa se samo mesto rođenja, a ne nacionalna pripadnost. Znači, u kojoj zemlji su se tada nalazili gradovi u kome su ovi igrači rođeni.

Ono što je sigurno je da bi naši Branislav Ivanović i Nemanja Matić igrači u timu Vizantijskog carstva.

Ovi timovi bi igrali na Evropskom prvenstvu: Poljska kraljevina, Franačka, Vizantijsko carstvi, Francuska, Okrug Barselona, Kraljevina Burgundija, Toskana, Severno carstvo.

Zanimljivo je da bi za Okrug Barselonu igrao Sergej Milinković Savić koji je rođen u Kataloniji.

Vizantijsko carstvo

Printskrin:ifh.world

Okrug Barselona

Printskrin:ifh.world

Poljsko carstvo

Printskrin:ifh.world

Francuska

Printskrin:ifh.world

Severno carstvo

Printskrin:ifh.world

Burgundija

Printskrin:ifh.world

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA