Dnevna doza istorije fudbala: Merkel i Pop nose na rukama legendu srpskog fudbala

Zvezdana Čebinca pamte stariji ljubitelji fudbala, ne samo po tome što je bio izvrsno desno krilo već i zato što je jedan od retkih koji je igrao i za Partizan i za Zvezdu. Razlog njegovog prelaska u suprotni tabor je bio neobičan

  • 0
Zvezdana Čebinca nose saigrač Fric Pop i legendani nemački trener i fudbalski stručnjak Maks Merkel, tokom treninga FK Nirnberg pred revanš-meč sa Ajaksom u Kupu evropskih šampiona septembra 1968. godine. Foto: Wikimedia Commons/Nationaal Archief/proxy.handle.net/Ron Kroon/Anefo

Zvezdan Čebinac je rođen u Beogradu 8. decembra 1939. godine. Majka Zrnka mu je bila atletičarka i prvakinje Jugoslavije na 80 metara sa preponama, a brat blizanac Srđan je poput njega igrao fudbal: u Partizanu, OFK Beogradu i Kelnu, kao i jednom za jugoslovensku reprezentaciju. Većina danas pogrešno smatra da je ime Zvezdan nastalo u onoj komunističkoj pomami nakon Narodnooslobodilačkog rata, ali njegova godina rođenja pokazuje da to nije bio slučaj (premda je moguće da su mu roditelji ime nadenuli jer su pripadali „naprednoj omladini“).

Zvezdan je 1954. godine počeo da trenira u pionirima Partizana, a već četiri godine docnije postao član prvog tima, istovremeno sa mnogim drugim mladićima, poput Vasovića, koji će postati poznati kao „Partizanove bebe“. Kao desno krilo dao je ogromni doprinos trima uzastopnim titulama prvaka koje su crno-beli osvojili između 1961-1963, nakon dvanaest dugih sušnih godina.

U Crvenu zvezdu je prešao 1964. kao deo dogovora između uprava naša dva najveća kluba; naime, nakon što je Velibor Vasović prešao u tabor najvećeg rivala zbog nezadovoljstva platom, klub iz Humske je morao da potegne sve moguće veze ne bi li se ovaj vratio, i da učini sve zamislive ustupke; jedan ustupak je bio Zvezdan Čebinac koji je u sezoni 1964—65. odigrao 13 utakmica za Zvezdu, postigao dva gola i potom prešao u PSV Ajndhoven, opet praktično istovremeno sa Vasovićevim prelaskom u Ajaks.

VIDEO: 1. FK Nirnberg 7-3 FK Bajern Minhen, 16. kolo Bundeslige u sezoni 1967—68. Domaćin je kao prvoplasirani tim na tabeli imao pred utakmicu tri boda prednosti u odnosu na goste, pa su Bavarci (sa klupe predvođeni drugom legendom Partizana Zlatkom Čajkovskim) stigli da pobede i da se izjednače sa liderom. Posle sat vremena, gubili su 6-0. Čebinac nije postigao gol, ali je igrao čitav meč.

Jedna sezona u PSV-u (31 utakmica, pet golova), po dve sezone u Nirnbergu (55 utakmica, šest golova), Hanoveru (38 utakmica, dva gola), pa jedna u Germaniji (31 utakmica, pet golova) i konačno na zalasku karijere tri u Nordšternu, tokom kojih je bio i trener: to je ukratko igrački put Zvezdana Čebinca, koji je s prekidima nastavio da se bavi trenerskim poslom sve do 1995. godine, mahom u Švajcarskoj. Dvadeset puta je nosio „dres sa najdražim grbom“, postigao četiri gola, a preminuo je u Arauu 18. februara 2012. godine.

Na onoj interesantnoj fotografiji s početka teksta, vidimo Zvezdana, tada zvezdu Nirnberga, dok ga nose saigrač Fric Pop i legendarni nemački trener i fudbalski stručnjak Maks Merkel, tokom treninga pred revanš-meč sa Ajaksom u Kupu evropskih šampiona septembra 1968. godine. Prvi meč u Nemačkoj završen je 1-1, dok je u Amsterdamu slavni holandski klub pobedio ubedljivo sa 4-0.

U istom tom prvom kolu Crvena zvezda je prošla istočnonemačku Karl-Cajs-Jenu koja je poput sovjetskih timova bojkotovala takmičenje zbog protesta nakon okupacije Čehoslovačke od strane sila Varšavskog pakta. U drugom kolu Seltik je uništio Zvezdu ukupno sa 6-2 (5-1 u Glazgovu, 1-1 u Beogradu).

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA