Sudijska legenda i ekspert iz Hrvatske: Ovde je sve jasno, gol Zvezde je bio neregularan (VIDEO)

"Vi u Srbiji ćete imati ozbiljnih problema ako tako budete tumačili pravila", poručio nam je Mateo Beusan

  • 49
Beusan kao gost HRT-a tokom prolećnog dela sezone u Hrvatskoj Printskrin: Youtube

Gol koji je Crvena zvezda postigla protiv Radničkog iz Niša, onaj prvi, podigao je ''veliku prašinu'' i izazvao polemiku fudbalske javnosti.

Milan Rodić je u 9. minutu matirao Mladena Živkovića, iako je bio daleko najbliži golmanu Nišlija. Međutim, zastavica pomoćnog sudije Vladimira Jovanovića je ostala dole, a glavni Igor Stojiljković je pokazao na centar.

>>> Raka Đurović smatra da je Radnički oštećen protiv Zvezde (VIDEO)

Bunili su se igrači gostujućeg tima na ovu odluku koja je objašnjena tako što je loptu, pre nego što je stigla do Rodića, dirao defanzivac Radničkog Taras Bondarenko.

Telegraf je kontaktirao Matea Beusana, nekadašnjeg sudiju u SFRJ, sada hrvatskog poznatog stručnog konsultanta i delegata HNS-a. Naravno, i čoveka koji je više od 20 godina bio ''Oko sokolovo'' na HRT-u. Doduše, čoveka koji je odnedavno u zasluženoj penziji.

Ipak, njegove reči imaju veliku težinu u regionu, a setite se da je često pozitivno govorio o Miloradu Mažiću i njegovom sudijskom timu kada su ovi bili na ''vetrometini'', odnosno na udaru javnosti. I skoro uvek je bio u pravu.

Beusan je pristao da, kao neko neutralan, za naš portal analizira taj sporan detalj iz 9. minuta. Onog trenutka kada je pogledao snimak, kao iz topa je ispalio:

- Ja ne znam zašto se u Srbiji diže polemika oko ove situacije. Ovde je sve jasno. Pravila su jasna. Gol Crvene zvezde je bio neregularan. Vi u Srbiji ćete imati ozbiljnih problema ako tako budete tumačili pravila - rekao je Beusan za Telegraf i nastavio:

Beusan u studiju HRT-a 1998. godine Printskrin: Youtube

- Pogrešili su i pomoćni i glavni sudija. Ne znam im imena niti me interesuje, ali gledajući ovak snimak koji ste mi poslali jasno se vidi da su obojica pogrešili. Jer, defanzivac Radničkog nije namerno udario loptu. Pa, njegovo prirodno stanje kao odbrambenom igraču jeste da brani gol. Ništa nije mogao da uradi u toj situaciji kada je šut bio sa tri ili četiri metra razdaljine.

Beusan nas je i podsetio na fudbalsko pravilo ofsajda vezano baš za tu situaciju, a mi ga prenosimo onako kako isto stoji u knjigama. Podsećamo da prenosimo samo pasus vezan konkretno za tu situaciju na Marakani.

Beusan kao sudija na meču Crvena zvezda - Dinamo Foto: MN Press

3. dobijanjem prednosti igrajući loptom ili uticajem na protivnika kada lopta:

— se odbije od stative, prečke, člana sudijskog tima ili protivnika

— bude namerno igrana od protivnika koji je pokušavao da se odbrani

Za igrača koji u ofsajd položaju dobije loptu od protivnika koji namerno igra loptom (osim u slučaju namerne odbrane protivnika) ne može se smatrati da je izvlačio prednost.

''Namerna odbrana'' je kada igrač zaustavi loptu, ili pokuša da zaustavi loptu, koja je išla u vrata ili vrlo blizu njih sa sa bilo kojim delom tela osim ruku (osim vratara u kaznenom prostoru).

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    30. jul 2018 | 16:19

    A to je onaj isti koji je rekao da je onaj nemac u pravu, da nije bilo penala nad Mitrovicem??? Svaka cast vama koji njegove strucne analize objavljujete.

  • Miks

    30. jul 2018 | 17:48

    Taj je jedini na svetu rekao i da je penal nad Mitrovićem bio u stvari faul Mitrovića. Pa ga Robi naduvao

  • Ravnodušan

    30. jul 2018 | 17:11

    Pa kad može iz gol-auta zašto ne može iz ofsajda.😂 Smejurija od lige.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA