≫ 

Nisu izgubili 12 utakmica, vrede 115 miliona i daju golove kao na traci: Sve o Salcburgu, rivalu Zvezde na putu do Lige šampiona!

Zvezdu čeka "legija stranaca" koja ne zna za poraz

  • 67

Fudbaleri Crvene zvezde kao pobednici su izašli iz dvomeča sa Spartakom iz Trnave i tako osigurali plej-of za Ligu šampiona, kao i učešće u Ligi Evrope, u slučaju poraza. 

Naravno, sa dobrim rezultatima, porasli su apetiti navijača, ali i svih u klubu, jer crveno-beli imaju izglednu šansu da se domognu i grupne faze najjačeg evropskog takmičenja, a put u elitu vodi preko austrijskog Salcburga.

>>> Zvezda se baš oparila ulaskom u Ligu Evrope, a tek ako uđe u Ligu šampiona...

Mnogi neopravdano smatraju da Beograđane čeka lak posao sa Austrijancima i da je, posle velike pobede nad Trnavom, samo pitanje volje žreba da li će se Zvezda naći sa Barselonom, Juventusom, Bajernom ili nekom drugom ekipom, što uopšte nije slučaj.

Posao nije završen, a ekipu Crvenih bikova koja je u poslednjih 12 utakmica zabeležila isto toliko pobeda, svakako, treba najozbiljnije shvatiti. Naročito jer Zvezda prvi meč igra bez pomoći svojih navijača zbog kazne UEFA.

Reč je o dvanaestostrukom prvaku Austrije koji igra konstantno. U poslednjih pet sezona vezali su pet titula i suvereno vladaju šampionatom svoje zemlje.  Odlične nastupe beleže i na međunarodnoj sceni, pa je tako iza njih jedna od najuspešnijih sezona ikada, jer su u izuzetno jakoj konkurenciji uspeli da dođu do polufinala Lige Evrope, i to pobedama nad Dortmundom i Lacijom.

Fudbaleri Salcburga na meču sa Dortmundom; Foto: Guliver/Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images

Sa klupe ih predvodi Marko Rose, mladi trener kojem je rad u Slacburgu prvi pravi trenerski izazov, s obzirom na činjenicu da je pre ovog posla radio sa mlađi kategorijama kluba.

Sama ekipa je dobro selektovana. Sastavljena je od 30 igrača, od kojih je čak 21 sa stranim pasošem, a ova prava "legija stranaca" procenjena je na 115 miliona evra. Na golu je Austrijanac koji ima i srpsko državljanstvo, Cican Stanković. Takođe, među igračima koji bi crveno-belima mogli da naprave problem je Brazilac, Andre Ramaljo, koji je pre sadašnjeg kluba nastupao još i za Majnc i Bajer Leverkuzen.

Tu su još i, velika želja Rome, Samaseku, kao i Amadu Haidara, čija vrednost je procenjena na oko 15 miliona evra i koji, i te kako, može da "pomrsi konce" igračima Vladana Milojevića, naročito u veznom redu. Isto važi i za Zlatka Januzovića, koji je posle nekoliko sezona u Bundesligi, iz Verdera došao u klub.

Trener tima Rose na raspolaganju ima i dva izrazito dobra napadača Dabura i Koreanca Hi-Čan Hvanga, na koje odbrana Beograđana mora posebnu pažnju da obrati.

Ukratko, Salcburg je dobro uigrana ekipa, koja je uhvatila zalet i sada je u pobedničkom ritmu. Dovoljno je reći da su ove sezone u zvaničnim mečevima postigli 17 golova, a primili samo jedan i to u 1. kolu domaćeg prvenstva u meču u kojem su slavili protiv Linca sa 3:1.

Ono što ipak ide u prilog Crvenoj zvezdi jeste činjenica da se Salcburg ne snalazi najbolje u duelima sa timovima sa ovih prostora jer je prethodnih sezona ispadao od Rijeke i Dinamo Zagreba. Takođe, Austrijanci nemaju iskustvo igranja u Ligu šampiona, pa ne može da se govori o superiornom rivalu koji je deo fudbalske elite poput ostalih zapadnoevropskih velikana.

VIDEO: Frenetična proslava Zvezdine pobede, Milojević na terenu sa igračima

Zvezda ne može ništa da izgubi, a može puno da dobije. Ovog puta to nije fraza jer nije mala stvar igrati dve sezone uzastopno grupnu fazu evropskih takmičenja. Za one koje pamćenje dobro služi, poznato je koliko je pre samo nekoliko sezona, sadašnji uspeh crveno-belih, delovao kao "nemoguća misija".

Baš zato, bez prevelikog opterećenja, ali sa puno motiva i volje, crveno-beli bi trebalo da istrče na teren Marakane i protiv rivala "po meri" pokažu koliko mogu. Tako bi nadoknadili navijačima sva nesrećna ispadanja protiv Dinamo Kijeva, Milana i ostalih koji su stali na put i prekinuli san zvan - Liga šampiona.

VIDEO: Nemanja Radonjić zadovoljan postignutim

(S.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca Delija

    15. avgust 2018 | 15:28

    Nisu nikakvi favoriti nisu ni kvalitetnija ekipa od Zvezde.Zvezda nije Skendija I namerice se na ekipu koja igra totalan napadacki fudbal.Sa Kafuom ce biti druga prica brazilac je strahovito opasan.

  • Potinger

    15. avgust 2018 | 15:51

    12 nisu izgubili,ali 13 tu hoce

  • Nemac

    15. avgust 2018 | 14:57

    Ne treba nam pobeda, 0:0 kod kuće 1:1 kod njih i idemo..realno,bolji su, ali nikada nisu prošli u ligu šampiona a izgubili su i od mnogo slabijih ekipa..sve je moguće

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA