≫ 

Mrze Erdogana i fašiste, a posle rata sa Srbijom, Zvezdine boje, zamenili su crno-belim dresovima: Ovo je Partizanova prepreka na putu do Evrope! (FOTO) (VIDEO)

Bešiktaš je ozbiljna ekipa koja će pokazati koliko Partizan pod komandom Zorana Mirkovića može

  • 36

Fudbaleri Partizana dva puta su kao pobednici izlazili iz duela sa danskim Nordsjelandom u 3. kolu kvalifikacija za grupnu fazu Lige Evrope, a od drugog po redu evropskog fudbalskog takmičenja deli ih samo još duel sa Bešiktašem.

Turska ekipa, sastavljena od odličnih pojedinaca, intrigira kako kvalitetom, tako i bogatom istorijom na koju su uticali i Srbi. Tako će biti i ovog puta jer se dve ekipa kojima je crno-bela boja u srcu sastaju u odlučujućem duelu koji će odlučiti ko će igrati i Evropu, a ko će morati da se posveti isključivo prvenstvu.

PORAZ U RATU SA SRBIJOM JE KRIV ZA CRNO-BELE DRESOVE

Kada je reč o tradiciji, klub iz Istanbula može se pohvaliti činjenicom da je prvi registrovani fudbalski klub u Zemlji. Loptu su "zaigrali" 1903. godine, da bi 1913. godine došlo i do zvanične registracije.

Ono što je posebno zanimljivo, najstariji član velike istanbulske trojke, pored Galatasaraja i Fenerbahčea, u početku je imao dresove crveno-bele boje, a na veliku promenu uticali su upravo Srbi.

Posle poraza u Prvom balkanskom ratu od Srba, Crnogoraca, Bugara i Grka u klubu su u znak žalosti odlučili da obeležja promene u crno-belu boju, koju nose na dresovima i danas.

Bešiktaš je porazom od LASK-a u Austriji pokazao da ima mane, a kvota da će ga Partizan savladati sledećeg četvrtka u Beogradu je 3,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Bešiktaš

Od osnivanja, osvojili su 15 titula šampiona države, pehar namenjen osvajaču kupa podizali su u 9 navrata, a redovni su učesnici evropskih takmičenja. Samo u Ligi šampiona odigrali su 82 utakmice u kojima su pobeđivali 27 puta, uz 19 nerešenih mečeva i 36 poraza.

Za razliku od 2016. i 2017. godine kada su osvajali domaće prvenstvo, u ovu sezonu ulaze kao četvrtoplasirani tim prvenstva Turske, jer su ispred njih bili Galatasaraj, Fenerbahče i Bašakšekir u ludoj i neizvesnoj završnici.

VIDEO: Marković o Bešiktašu: Svi znamo kakav su oni tim

ISKUSTVO NA STRANI BEŠIKTAŠA

Partizan će ispred sebe imati iskusnu ekipu čiji je prosek godina igrača 27.7. Trener Senol Gunes uglavnom se oslanja na igrače koji prelaze trideset godina, što može biti prednost u odnosu na "poletniju" i mlađu ekipu crno-belih iz Beograda.

U timu je trinaestoro stranaca od kojih su najpoznatiji Portugalci Rikardo Kvarežma i bivši as Real Madrida, Pepe (34), Brazilci Adriano (33) koji je nastupao za Barselonu i nekadašnja zvezda  moskovskog CSKA, Vagner Lav kao i Rajan Babel (31).

Ono što je posebno zanimljivo je i da među brojnim fudbalerima za Bešiktaš nastupa i osvajač srebrene medalje na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u fudbalu, kontroverzni fudbaler Hrvatske, Domagoj Vida koji uz Pepea čini stub odbrane istanbuslkih Orlova.

Vrednost celog tima procenjena je na oko 70 miliona evra, što može i ne mora da bude presudno u dvomeču sa Partizanom koji je procenjen na 24 miliona.

Domagoj Vida slavi pogodak protiv Rusije na Svetskom prvenstvu; Foto: Tanjug/AP

NAVIJAČI PODRŽAVAJU KOSOVO - SPREMITE SE ZA PAKAO

Još jedan od bitnih aspekata  na koje Beograđani moraju da obrate pažnju jeste faktor fanatičnih navijača Bešiktaša. Spadaju u red najglasnijih u Evropi, a možda i u svetu.

Dovoljno je reći da su svetski rekord po buci napravljenoj na nekoj fudbalskoj utakmici napravili na meču Lige šampiona 2007. godine protiv Liverpula, kada su dostigli 132 decibela. Zanimljivo je da su tokom 2013. godine oborili sopstveni rekord na meču protiv Genčelrbirligija , kada su navijali i stvorili galamu jačine 141 decibel.

Poznati su po navijačkoj grupi Čarši koja spada u red najorganizovanijih u državi. Ipak, i pored toga što imaju antifašističke, antirasističke i antiseksističke stavove, kao veliki Erdoganovi protivnici, nisu najomiljeniji u Turskoj.

Naročito je to slučaj posle "krvavih protesta" iz 2013. godine protiv Erdogana za čije se pokretanje terete. Da je netrpeljivost obostrana pokazuje i to da navijači Bešiktaša krive Erdogana, koji otvoreno podržava Fenerbahče i Kasimpasu, za skoro svaki loš rezultat.

Sigurno je da crno-bele očekuje jedno od najtežih gostovanja u Evropi, a uz to najverovatnije će armija turskih navijača doći u Srbiju da bodri svoj klub, što ne bi smelo da dovede do eventualnih incidenata zbog kojih bi Partizan bio kažnjen.

Čarši Bešiktaš posebno je "omražena" kod navijača Partizana i Zvezde. Iskustva sa košarkaškh mečeva ukazuju na to da će pretnje Turaka kako će provocirati na utakmici sa zastavama Albanije biti ostvarene.

Tokom duela sa srpskim klubovima, skandiralo se Kosovu, a Partizanu su, svojevremenu, poželeli dobrodošlicu u "pakao", mašući zastavom samozvane države Kosovo.

Navijači Partizana moraju da se pripreme na provokacije; Foto: Facebook/kartalbakisi.com
Poruka navijača Bešiktaša Partizanu; Foto: Facebook

Podsetimo, pred duel Lige Evrope između Liona i Bešiktaša 13. aprila, prošle godine, navijači dva kluba sukobili su se pre utakmice zbog čega je meč kasnio 45 minuta.

PARTIZAN MOŽE DA PONOVI USPEH OD PROŠLE GODINE

Bilo kako bilo, pred crno-belima iz Beograda je najteži stepenik koji moraju da preskoče ako žele da odigraju još minimum šest evropskih utakmica. Izazov jeste veliki, ali je dostižan.

Prvi od dva duela zakazan je sledećeg četvrtka na stadionu u Humskoj, a četa Zorana Mirkovića ima sasvim dovoljno vremena da se odmori i dobro pripremi kako bi svojim navijačima omogućila još jednu evropsku jesen, koja i i sa finansijske strane, i te kako, dobro došla.

Posle smene Đukića, klub iz Humske beleži sve bolje rezultate pa je i meč sa Bešiktašem idealna provera koja će pokazati pravo stanje stvari vicešampiona Srbije.

VIDEO: Stojković: Protiv Bešiktaša je sve moguće

(S. G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doberman

    17. avgust 2018 | 17:01

    za franjevce da navijam? bilo bi bezobrazno prema srbima.

  • milan

    17. avgust 2018 | 14:54

    Grobari pozdravite onog indijanca vidu sto prozivao tokom svetskog. Iskreno zelim da prodjete.Sportski pozdrav od zvezdasa

  • Rikardo

    17. avgust 2018 | 14:50

    Zato je tudjman pertizanov dres crveno plavi boje promen u znak zalost zbog poraza ustasa u drugom svetskom ratu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA