≫ 

Čovićev raport o stanju u Zvezdi: Nemojte da novog trenera prozivate kao nekad Radonjića! (VIDEO)

Prvi čovek crveno-belih govorio o aktuelnom trenutku kluba

  • 44

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović opširno je govorio na konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen nov trener Dušan Alimpijević. Njegov prvi asistent biće legendarni kapiten crveno-belih Milenko Topić.

Jedan od najtalentovanijih mladih trenera u Srbiji stigao je u FMP 13. aprila ove godine iz subotičkog Spartaka sa kojim je beležio zapažene rezultate i ostvario plasman u Superligu, a potom je sa ekipom iz Železnika stigao do finala Superlige, gde je u polufinalu eliminisao Partizan.

>>> Prve reči novog trenera Zvezde: Izginuću da iskoristim šansu!

- Znam da se u Srbiji mrzi uspeh, ali ne mogu da smanjim uspeh koji smo postigli. Opredelili smo da prvi trener bude Dušan Alimpijević, a pomoćnik Milenko Topić. Znam da će biti ovakvih i onakvih komentara, niti su Dule ili Milenko rezultat toga što niko nije hteo Zvezdu. Imamo potpuno poverenje u Duleta i Milenka, i kada budu pobeđivali i kad budu gubili i kad ih budete prozivali kao Radonjića - rekao je Čović.

On je nedavno najavio "hrabru rekonstrukciju u klubu, u igračkom i stručnom kadru".

Zvezdu su od kraja sezone napustili Čarls Dženkins, Dion Tompson, Nejt Volters, Marko Simonović, Stefan Jović, Luka Mitrović, Marko Gudurić. Ugovor je produžio Branko Lazić.

Kompletno obraćanje Nebojše Čovića:

Igrači koji su otišli van plana u ovom periodu Ognjen Kuzmić (Real Madrid) i Marko Gudurić (Fenerbahče).

- Kuzmić je otišao u Real, obeštećenje je 300.000 evra. Nemam pravo da stanem bilo kome na put. Moje lično mišljenje da je pogrešio, što sam mu lično i rekao, jer Zvezda nema priliku da dva puta oživljava igrača ako mu se ponovi Panatinaikos.

Sigurno je i da odlazi Džona Bolden u Makabi iz Tel Aviva.

- Naravno da ide. Na uloženih 40 hiljada dolara dobijamo 540.000. Hvala lepo - dodao je.

Čović je rekao da se čekala odluka Dejana Radonjića.

Foto: Telegraf

- Pa, žao mi je što se tako desilo. Dejan je bio vredan i posvećen trener, vrata su mu uvek otovorena, ali isključivo po sistemu. Nije mi rekao razlog zašto ide, naša ponuda je bila korektna, problem nisu bila ni naša kašnjenja oko plate. Nemam odgovor, tako se Dejan opredelio. Ništa nije tražio, samo je rekao je rekao da ima takav osećaj. Ponudili smo ugovor 10. maja sa mogućnošću od godinu, dve, tri... to se nije desilo, završili smo taj period, sada kreće neki novi - rekao je prvi čovek crveno-belih, priznavši da je bilo i razgovora sa Svetislavom Pešićem.

- Da, razgovrali smo oko toga, i on je opredeljen za rad sa reprezentacijama. Lično mislim da stranac ne može da uspe u našoj košarci. Kad Pešić nije uspeo prve sezone, a mi smo jelte zemlja košarke... e tu je veliki problem! Najbolji trener u Evropi je Željko Obradović, kog je Kića iz patika stavio da radi. Žao mi je što se u Srbiji sužava prostor perspektivnih trenera.

Stasalo je mnogo mladih igrača i u Zvezdi, ali i u FMP-u, i to će biti osnova za dalje, poručio je Čović neposredno pre nego što je predstavio Alimpijevića.

O napadu na fajnal-foru Evrolige:

- Ja sam inženjer, i matematika mi je jača strana. Vrlo sam realan. Pa možda bi priča oko fajnal-fora bila realna, ali ne bih mogao da je garantujem i da nas država pomaže od 10, 20, 30 i 50 miliona evra. Videli ste državni bankomat CSKA, nije prošao u finale. Finansijski, ne da smo 16. ekipa u Evropi, nego of 40. pa na gore. Bilo je turbulencija, nepoverenja, Srbija važi za zemlju "ako nije odmah i sad, to ne valja ništa". Meni bi tužan dan bio kad bih ga provodio samo uz računar pljujući po drugim ljudima, a da se ne bavim svojom biografijom. Takvi uglavnom ni fizičko nisu radili, ali dobro.

Foto: Telegraf

Čović je rekao da od klub od generalnog sponzora Telekoma dobija oko 800.000 evra neto, a od Grada Beograda između 200.000 i 400.000 evra. Najavio je da će verovatno sve utakmice u Beogradu Zvezda igrati u "Kombank" areni.

- Mi čistu zaradu od utakmica u Areni imamo sto hiljada evra, ali prošle godine smo mogli da odigramo samo šest mečeva. Devet smo igrali u Pioniru, sa interesantnom posetom, i tu je otprilike zarada bila 30.000 evra po utakmici. Stvarala se rupa u budžetu, i mi se sa tim nosimo, uz ova obeštećenja.

Čović naglašava da je Zvezda lider na ovim prostorima i da ljudi iz kluba rade odličan posao.

- Znamo svoj posao, može da se piše da smo ubice i kriminalci, klevete razne, ali izdržaćemo sve zarad ciljeva. To su ABA liga, Superliga, kao i što bolji nastup u Evroligi. Inženjer sam, priča oko Fajnal fora je možda realna, ali i nije. Podsetio bih na državni bankomat kakav je CSKA sa 50 miliona evra. Imaćemo interesantan tim, solidan za Evroligu", rekao je Čović, a potom se osvrnuo na šanse Zvezde da se plasira na Fajnal-for u Beogradu naredne godine.

- Svestan sam da postoji razočaranje navijača, imamo Fajnal-for kod nas i prodali smo nekoliko igrača. Zar nećemo da napadnemo F4? Nećemo, odnosno hoćemo... Ko to može da garantuje. Očekivali smo više podrške za sve što smo uradili.

On je dodao da je u kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko finansijske pomoći države.

- Imao sam kontakt sa Vučićem, a koliko i šta će da pomogne morate njega da pitate. Pomogao je dosta. Oko 28 miliona evra smo potrošili za sve ove sezone, a učešće države je oko 18 odsto - istakao je on i dodao da, uprkos finansijskim problemima, nikada nije razmišljao o ostavci.

- Ja mislim da bi ostavka bila jedna pokvarena stvar. Kao podigneš lestvicu, i onda kao Mapetovci gledaš sa strane i govoriš "E vidite šta sam uradio, 'de ste majstori...". Ima srpski jezik dobre reči za to, ali da ih ne spominjemo ovde - rekao je Čović na kraju konferencija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA