≫ 

Dođite na drugi sprat da se izljubimo ko ljudi! Najemotivnija priča o prijateljstvu košarkaša Srbije i Hrvatske u vreme rata u Jugoslaviji! (VIDEO)

Politička situacija je bila zategnuta, građanski rat je buktao, a igralo se Evropsko prvenstvo u Atini 1995.

  • 15

Svi se sećaju legendarnog osvajanja titule prvaka Evrope naših košarkaša u Atini 1995. godne, kao i sramnog silaska sa postolja selekcije Hrvatske, koja je morala da ispoštuje odluku iz Zagreba.

>>> Najjači pobedili, neki su plakali, neki bratski zviždali, a neki pobegli sa postolja! (VIDEO)

Besneo je građanski rat u Jugoslaviji, Slovenija se otcepila, Hrvatska takođe, a naša ekipa je tek kroz kvalifikacije došla na Eurobasket.

>>> OD 1995. DO 2014: Ovo su svi dočeci srpskih košarkaša! (VIDEO)

Sve ekipe su bile smeštene u hotelu Divani Karavel u Atini, a politička odluka Zagreba je bila da njihovi košarkaši ne smeju da komuniciraju sa igračima ekipe, Jugoslavije (što je zapravo tada bila Srbija i Crna Gora)

Ali, kako da momci poput Dina Rađe, Tonija Kukoča i ostalih ne pričaju sa svojim drugarima sa kojima su odrasli, Đorđevićem, Divcem, sa kojima su osvojili juniorsko prvenstvo Evrope 1987, pa zatim i seniorske titule 1989 i 1991. godine na Eurobasketu.

Ovu priču ispričao je selektor Srbije Aleksandar Đorđević gostujući na Sport klubu u emisiji "Give and go"

- Kad smo bili klinci družili smo se mnogo, Kukoč je spavao kod mene u Beogradu ili ja kod njega u Splitu, ili Rađa kod Divca i obrnuto. Odrasli smo u iskrenom prijateljstvu i uz taj odnos zajedništva, sve smo prošli zajedno od pionira, kadeta, juniora.

- Kad su Hrvati došli u Atinu 1995. godine njihov sto za ručak je bio skroz desno u uglu, a naš skroz u levom uglu. Između nas je bila Evropska unija, tako smo se šalili, ekipe Španije, Švedske i njihovi stolovi.

- U trenutku kada su ulazili u hotel, Dino Rađa je prolazio pored nas i samo je tiho dobacio: "Mi smo gore na drugom spratu, dođite da se pozdravimo ka ljudi"

- Onako se on sakrije, uđe u lift, mi za njim na drugi sprat i tamo krenemo da se grlimo i ljublimo tri puta, da njega ne bi videli u holu da se pozdravlja sa nama.

- Isto tako fizioteraput reprezentacije Hrvatske, uđe u lift i kad se vrata zatvore , da ga ne vide novinari Hrvatske, krene da nas ljubi tri puta. Oni nisu smeli da pokažu drugarski odnos, mi nismo imali taj problem.

- To su detalji koji ti ostanu za ceo život. Posle kad su sišli s postolja, nije to bilo do igrača. I 1997. kad smo igrali niko od njih na podbacivanju nije hteo da nam pruži ruku. Mali detalji koji su bili prenošeni na teren. - rekao je Đorđević.

Pogledajte video i taj deo na 30 minuta snimka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draleRS

    23. avgust 2017 | 23:16

    dino radja je slavio oluju i ulazak u knin ,kako to a toliko ga hvalite?

  • Nikola

    23. avgust 2017 | 23:44

    Mi njih ne volimo, oni nas mrze :/

  • Istina!

    23. avgust 2017 | 23:07

    To je dokaz da smo mi ipak za njih institucija i da je ipak lepo da bar ima normalnih ljudi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA