≫ 

Peđa Stojaković dobio čast kao nijedan drugi igrač u NBA: Srpska haubica koja je ostavila neizbrisiv trag

Legendarni šuter izabran je za najboljeg stranog igrača u istoriji Sakramenta i Nju Orleansa

  • 5
Predrag Stojaković; Foto: AP/Tanjug

Koliki je trag Predrag Stojaković ostavio u NBA ligi najbolje pokazuje i analiza prestižnog portala Hoopshyre, koji je jedino njega odabrao za najboljeg stranog igrača u dva različita tima.

Stojaković i dalje važi za jednog od najboljih šutera NBA lige svih vremena, a najdublji trag ostavio je u Sakramento Kingsima, gde je zajedno sa Vlade Divcem bio član čuvene generacije koja je igrala finale zapadne konferencije i bila na korak od velikog finala.

>>> Peđa Stojaković me je izazvao na šutiranje trojki. Prihvatio sam, a onda je on vezao 40 trojki i isprašio mi zadnjicu!

Logično, Stojaković je odabran za najboljeg stranog igrača Kingsa svih vremena, ali je istu privilegiju imao i u Nju Orleans Hornetsima, čiji je dres nosio u kasnijem delu karijere.

Najveći ushep ostvario je sa Dalas Maveriksima, sa kojima je osvojio prsten na zalasku svoje karijere, ali je i tada imao značajnu ulogu u timu.

Najbolje partije svakako je pružao u Sakramentu, a zatim i u Nju Orleansu.

VIDEO: Pogledajte 10 najboljih poteza Stojakovića u NBA karijeri

- Jedan od najboljih šutera svih vremena, Predrag Stojaković, poznat uglavnom pod nadimkom Peđa, proveo je drugi deo svojeg najboljeg dela karijere kao član tadašnjih Nju Orleans Hornetsa (danas ta franšiza pripada Šarlotu, a Nju Orleans je dobio Pelikanse).

Šut za tri poena koji niko u NBA nije mogao da brani - Peđa Stojaković u dresu Nju Orleans Hornetsa; Foto: Guliver/Chris Graythen/Getty Images

Uprkos tome što je već bio u godinama kada je igrao za Nju Orleans, Stojaković je i dalje imao učinak od 14.5 poena i 4.1 uhvaćenu loptu po meču. I dalje je zadržao status jednog od najboljih šutera u ligi pogađajući visokih 40,3% za tri poena dok je bio u klubu.

Takođe, dva puta je Nju Orleans ušao u plej-of tokom Stojakovićevog perioda u klubu.

Broj 16, koji je proslavio Peđa Stojković, sada krasi svodove dvorane Sakramento Kingsa; Foto: AP/Tanjug

U Nju Orleansu je bio solidan igrač sa važnom ulogom, dok je u Sakramentu bio zvezda - tri puta je bio učesnik Ol-stara! Tokom perioda u Kingsima, beležio je 18.5 poena, 5 skokova i 1.1 ukradenu loptu, a pogađao je tokom čitavog perioda više od 40 % za tri poena i bio je jedan od najzaslužnijih za uspehe kluba u ranim 2000-tim godinama.

Kingsi su došli do plej-ofa u svakoj sezoni dok je Stojaković igrao za njih, a jednom su 2002. godine bili na korak od finala, kada su ih Lejkersi izbacili u 7 utakmici. Upravo tada Stojaković nije bio u timu, jer je u seriji protiv Dalasa nekoliko nedelja ranije povredio nogu, pa se rovit vratio tek u 5. seriji, a tada nije bio u pravoj formi (šutirao je 1 od 10 za tri u preostale tri utakmice.

Peđa je tokom karijere u Sakramentu prosečno beležio 18.5 poena uz više od 40% šuta za tri: Foto: Guliver/Jed Jacobsohn/Getty Images

Ko zna, možda bi zdravi Stojaković promenio sreću Sakrementa u toj poznatoj seriji. I danas je Stojaković lider Kingsa kada su u pitanju pogođene trojke, dok je 7. po broju postignutih poena u istoriji franšize.

Njegov naslednik u Sakrementu sada je Bogdan Bogdanović, koji to pokazuje već u ruki sezoni. Telegraf je bio u Sakrementu, gde je uradio veliku priču sa Bogdanom, koju ćete uskoro moći da čitate ovih dana na našem portalu.

Jedan deo je već dostupan, gde je objasnio razliku između treninga u Partizanu i Sakramentu.

VIDEO: Kako se Stojaković i Divac pozdravljaju sa Bogdanom pred mečeve u Sakramentu

VIDEO: Bogdanović nam je objasnio razliku između treninga Duleta Vujoševića i onih koje ima u NBA

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rm

    3. april 2018 | 18:58

    Bolji su Kukoc i Drazen... Al juce...

  • Boske100

    3. april 2018 | 19:26

    Kapa dole MAJSTORE 👏👍🇷🇸

  • Stevan

    3. april 2018 | 22:53

    Jos uvek najbolji Balkanac u NBA. Jokicev pocetak karijere je obecavajuci, ali videcemo da li ce moci da dostigne Pedju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA