≫ 

Dosije Zvezda: Gde se i kako raspao jedan Evroligaš! (VIDEO)

Crveno-beli su od kandidata za ulazak u plej of Evrolige za tri meseca došli do toga da izgube dva trofeja i plasman u najjače takmičenje

  • 27

Stara izreka kaže "Nije sramota pasti, sramota je ne ustati"! Da li će košarkaši Crvene zvezde ustati posle strmoglavog pada, saznaćemo za mesec i po dana kada se završava  KLS Superliga.

Velike ambicije sa početka sezone splasle su kao balon od sapunice i sada se ide od utakmice do utakmice, naročito posle smene Dušana Alimpijevića kojeg je na klupi nasledio Dragutin Topić. 

Tim koji je rušio Evroligaše, od koga su strepeli timovi u Evropi kad dolaze u goste, spao je na to da gubi utakmice u Superligi od ispod prosečnih timova. Porazi od Borca i Mege, te jedva dobijena utakmica protiv Tamiša ozbiljno su uzdrmali tim. To je bila "kap koja je prelila čašu", pa je uprava kluba odlučila da ipak smeni trenera.

>>>Dušan Alimpijević više nije trener Zvezde!

Bez obzira na to što se uvek priča kako danas svi igraju košarku i kako su sve ekipe ozbiljne kad igraju sa Zvezdom, nedopustivo je da crveno - beli gube od takvih timova. Pre svega zbog kvaliteta igrača i igračkog iskustva, jer siguno treniraju više, a i igrali su 30 utakmica sa najboljim igračima Evrope što je najbolja škola.

Čak nije sramota ni da se izgubi, već način na koji se izgubi. Nezalaganje i neborbenost se ne mogu tolerisati ni u pionirima, a kamoli profesionalcima.

Alimpijević je posle poraza od Mege morao da ode; Foto: MN Press

Ali da krenemo redom. Zvezda je sa velikim i realnim ambicijama ušla u sezonu, sa ciljem da se odbrane sva tri trofeja i da se što bolje igra u Evroligi. Tim je bio nov, ali dobro složen. Falio je samo centar od početka što je kasnije regulisano dolaskom Omića.

Evroliga je odigrana sasvim korektno, a 11 pobeda i 19 poraza su pristojan rezultat kada se zna da je tim nov i da je budžet najmanji u Evropi. Osim toga bili su na dve pobede od 9. mesta na tabeli. Izgledalo je u pojedinim utakmicama kada su padali Barselona, Real u Madridu, Anadolu Efes, Valensija u Španiji, Armani u Milanu, pa i Olimpijakos u Beogradu da Zvezda može do plej -ofa. Međutim, nisu uspeli i to je sasvim ok, jer je velika konkurencija.

Njihov glavni cilj bila je ABA liga, a u međuvremenu je trebalo odbraniti Kup Koraća. Baš od tog Kupa Koraća je sve krenulo nizbrdo. Najpre jedva dobijen meč protiv Borca, a u finalu Kupa desilo se iznenađenje i Partizan je demolirao Zvezdu koja je pre toga dobila Armani u Milanu.

Čista psihologija je odlučila na meču. Zvezda pod tenzijom da mora, a Partizan rasterećen, pa i ne čudi što je meč rešen posle 10 minuta kada je Partizan imao 25 razlike.

Tu se već videlo da će pritisak rezultata biti glavni problem u glavama igrača Zvezde.

Foto: A. Nalbantjan

Od tog momenta najverovatnije kreće pad Zvezde. Bilo je to u februaru i iz nedelje u Zvezda je oscilirala. Od 8 narednih utakmica u Evroligi dobila je samo dve Unikahu i Valensiju kod kuće.

Čekao se kraj Aba lige da se zaleče rane iz Kupa i da se obezbedi Evroliga ponovo. Svi su očekivali da Zvezda osvoji titulu, možda ne suvereno, ali da pobedi Budućnost u finalu.

VIDEO: Čović o tome da li će Zvezda igrati Evroligu sledeće sezone!

Međutim, kao u Kupu Koraća, ponovo je psihologija odnela danak. Košarkaši Zvezde su loše odigrali prvi meč koji se ispostavio kao ključni. Budućnost je sa 1:1 otišla u Podgoricu i tamo završila posao osvajanjem šampionske titule, bez obzira na priče šta se sve dešavalo u Podgorici (nećemo da ulazimo u priče o neregularnostima koje je KK Zvezda iznosila)

Foto: MN Press

Gubitak i drugog trofeja potpuno je razbio tim Zvezde pre svega psihološki, došlo je do pada koncentracije, motivacije i angažmana, pa su usledili porazi u Superligi. Očigledno je da je najbitniji problem Zvezde glava igrača. Taj pritisak sa kojim se slabo nose igrači. To je rekao i Bjelica istakavši da nije navikao da igra sa tom tenzijom.

Zvezda je odregovala i otpustila prvo Bjelicu i Enisa smatrajući da nisu imali adekvatan učinak, a potom je na red došao i sam trener Dušan Alimpijević koji je uspevao da "preživi" na klupi sve do nedeljnog poraza od Mege, koji je svima upalio crveni alarm da je zadnji čas da se nešto menja.

Sa druge strane, na insistiranje, sada već bivšeg trenera, Došli su Filip Čović i Aleksa Radanov, ali nije dobro počelo u Superligi. Ipak, gleda se šta će biti na kraju.

Realno je da u finalu plej-ofa igraju Zvezda i Partizan, a pitanje je ko će u kakvom stanju dočekati tu seriju. Partizan je u naletu, psihološki nabijen i ne krije da želi titulu koja ne znači ništa osim navijačima. Da li će igrači Zvezde sa novim trenerom Topićem, koji ima zadatak da trgne ekipu iz letargije, uspeti da izdrže pritisak ili ne, videćemo. Prethodna dva nisu izdržali.

Zvezda će najverovatnije zauzeti prvo mesto na tabeli grupe A, dok će Partizan biti prvi u B grupi. To znači da će se sresti tek u finalu. Međutim, sve je moguće do tada, sudeći po formi igrača Zvezde.

VIDEO: Navijač Zvezde napao košarkaše Budućnosti

Daljinac

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir Grobar

    8. maj 2018 | 08:49

    Kad je inače bilo kakava umjetna tvorevina mogla dugo da opstane?

  • Outsider

    8. maj 2018 | 22:40

    "...Dosla tetka po gramofon..."

  • boza

    8. maj 2018 | 05:52

    Sta je tu cudno.Samo je vreme dana bilo kada ce to da pukne,ne moze nista na silu.Uzdizali su se posle prve evroligaske sezone,stavljajuci veci znacaj od necijih 13 uzastopnih.Dzaba vam novci..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA