≫ 

Dominacija bračnog para Čović u srpskoj košarci: 15 trofeja za pet godina!

Nebojša je predsednik Crvene zvezde od 2011. godine, a retko ko zna da je njegova supruga Vesna podigla ženski košarkaški pogon na noge

  • 16

Crvena zvezda je objedinila šampionske titule. Posle naslova prvaka države u ženskoj konkurenciji, muška ekipa je odbranila tron u KLS Superligi, a ono što je zanimljivo i što povezuje obe ekipe je porodica Čović.

>>> Mali Kalemegdan je eksplodirao: Milenko Topić poveo navijanje i bacio navijače u trans! (VIDEO)

U muškoj ekipi je to Nebojša Čović predsednik kluba na čije čelu je ekipa osvojila četiri uzastopne titule prvaka Srbije tri ABA lige i tri Kupa Koraća. Sa druge strane žensku ekipu poslednje tri godine podigla je na noge Vesna Čović, koja ima funkciju potpredsednika Upravnog odbora, ali je alfa i omega kluba. Košarkašice su osvojile Kup 2016, a prošle godine  titulu i Kup, a ove godine odbranile titulu. Četiri trofeja za tri godine.

Uvek zajedno proslavljaju pobede: Vesna i Nebojša Čović Foto: Marko Todorović

>>> Promašili smo pojačanja, žalimo za Evroligom: Topić otvorio dušu posle osvojene titule!

Neki bi rekli možda slučajno, ali ne bi priznali da iza toga stoji pregalački rad bračnog para Čović. Vesna je sa Nebojšom sve prošla kroz mušku košarku, pa nije bilo teško implementirati znanje u ženski tim i dovesti ga do prvaka države posle 12 godina pauze.

Ukupno u poslednjih četiri godina bračni par Čović je osvojio 15 trofeja (Tri Aba lige, četiri kupa Koraća i četiri Superlige muškog tima, te dva kupa i dve titule ženskog tima)

Košarkaši Zvezde odbranili titulu šampiona Foto: MN Press

Još dok se nisu slegli utisci sa beogradskog slavlja i emocije koje su eksplodirale na Kalemegdanu, bračni par Čović je kroz celu sezonu išao ruku pod ruku.

- Čitava ideja o stvaranju perspektivne, ali i respektabilne ženske ekipe počeo je od Anđelije Vukmirović i moje supruge. Kasnije sam uspeo da nagovorim Natašu Kovačević da preuzme mesto predsednice (ove godine je napustila tu funkciju zbog rada u FIBA prim. aut).

Prošle godine osvojile duplu krunu : Košarkašice Crvene zvezde Foto: MN Press

- Vesna tri godine nije želela funkciju u klubu, ali je na Anđin nagovor pristala da bude potpredsednica Upravnog odbora. One su se vrlo brzo zbližile i dočekale su da Crvena zvezda vrati oba domaća trofeja u svoje vitrine 2017. godine.

- Bio sam tu da pripomognem oko dvorana i stvaranja uslova za trening tim divnim devojkama, ali se od početka ovog dela košarkaške priče znalo ko je gazda u kući - otkrio je Nebojša Čović  jednom prilikom u izjavi za Alo.

45 godina su zajedno u košarci Vesna i Nebojša Čović Foto: MN Press

On je istakao da njegova supruga ima dugačak staž u košarci

- Vesna ima staž u košarci od 44 godine! Od trenutka kada smo počeli da se zabavljamo, ona je bila sa mnom u košarci. Uz mene je prolazila sve moje faze, još dok sam bio igrač, pa sve do danas. Dakle, nije nimalo neiskusna.

- Ona u dvorani u Železniku nije samo gledala utakmice FMP-a, već je direktno bila uključena u menadžment i obavljala je niz drugih administrativnih poslova. Njena ideja je bila da se formira koledž za košarkaše i sportiste u Železniku i ona je to operativno vodila. Uporan je ona igrač, što bi u sportskom žargonu rekli - opasan je igrač, verujte mi - uz osmeh će Nebojša Čović.

Košarkašice Zvezde odbranile titulu protiv večitog rivala Partizana sa 3:1 Foto: MN Press

Vesna Čović  skromno ističe svoj doprinos srpskoj košarci.

- Mojom zaslugom izgrađena je škola košarke u Železniku, gde deca, budući reprezentativci igrački stasavaju i školuju se. Mi u FMP-u trudimo se da na životni put izađu obrazovani  - istakla je Vesna Čović za Blic.

VIDEO: Nebojša Čović o šansama Zvezde da zaigra u Evroligi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobar iskreno !

    12. jun 2018 | 13:45

    Svaka cast Covicima sa Filipom naravno, samo još zvezda da dovede jednog domaceg centra uz alena da haraju evropom !

  • misko

    12. jun 2018 | 20:24

    Svaka Cast,odavno niki nije uspeo to sti ste vi.Srbija nema evrolugasa.Domaca liga nema takmicarski znacaj sve je ok,bitna je zvezda nije nista drugo.Kako je samo bilo lepo gledati finale domace lige,1000 gledalaca ,pobednik se zna unapred ma ljepota PRAZNIK SROSKE KOSARKE.CESTITAM

  • DenisNapast

    12. jun 2018 | 14:41

    Svaka cast, i da vodite ZVEZDU dokle god Vi zelite. Samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA