≫ 

Bez evroligaških i NBA snaga igramo ključni meč za Mundobasket: Plasman Srbije u Kinu biće daleko teži nego što se misli

Istog dana kada je zakazan duel Izraela i Srbije, igra se redovno kolo elitnog evropskog takmičenja, Grčku i Estoniju takođe napadamo sa "B timom"

  • 2

Košarkaši Srbije porazom od Grčke zakomplikovali su sebi posao u kvalifikacijama za Mundobasket koji kreće za tačno godinu dana u Kini. Do tamo, moraće naši igrači da proliju još mnogo znoja u četiri preostala meča protiv Estonije (16. septembar), Izraela (30. novembar), Grčke (3. decembar) i Estonije (21. februar) ne bi li se kvalifikovali.

>>> Ako hoćemo na Mundobasket, više nemamo pravo na kiks: Ovo je preostalih 5 finala za košarkaše Srbije u kvalifikacijama!

Ekipa Aleksandra Đorđevića i dalje je treća, Nemačka i Grčka su sad već daleko odmakle sa skorom 7-0 i sigurni su putnici za Kinu, a nama preostaje da se "pozabavimo" pretnjom koja stiže od Izraela i Gruzije.

Dve selekcije imaju pobedu manje od Srbije, samim tim i sasvim dobre izglede da se upuste u ravnopravnu trku za poslednje mesto koje vodi na Svetsko prvenstvo.

Ako gledamo kvalitet, Srbija ima najmanje briga, ali FIBA "prozori" i kolizija koju svetska "kuća košarke" ima sa Evroligom po pitanju termina kvalifikacija je nešto što može direktno ugroziti naše težnje ka Mundobasketu.

Miloš Teodosić će iz fotelje pratiti reprezentativne drugove u preostalom toku kvalifikacija Foto: AP/Tanjug

Srbija naredni meč igra sa Estonijom već u nedelju, kada će Đorđević moći da računa na sve raspoložive snage (sem NBA trija Jokić, Teodosić, Marjanović), međutim situacija se značajno komplikuje već od sledeće utakmice, i to potencijalno ključne, sa Izraelom - jer se ona igra u isto vreme kada i redovno evroligaško kolo (10. runda).

Duel sa izraelcima u gostima na programu je 30. novembra, mečevi Evrolige igraju se 29. i 30, iz čega proizilazi zaključak da ćemo praktično desetkovani igrati jedan od krucijalnih duela za odlazak na Svetsko prvenstvo.

Ako gazde klubova Evrolige budu ostale pri stavu da ne puštaju igrače u jeku takmičenja, u dosluhu, naravno, sa vođstvom takmičenja, Đorđević će morati u Izrael bez čitave okosnice ekipe: Nedovića (Armani), Jovića, Lučića (Bajern), Micića (Efes), Kalinića, Gudurića (Fenerbahče), Milutinova (Olimpijakos), pa i Raduljice (Kina), kao i NBA kvinteta: uz Marjanovića, Jokića i Teodosića, i Bogdanovića i Bjelice, koji će uveliko igrati sezonu za svoje klubove.

Srbiji u nekoj računici nedostaju tri pobede iz četiri utakmice za siguran plasman na Mundobasket, dve su za očekivati sa Estoncima, a jednu treba tražiti u Izraelu ili sa Grcima na svom terenu.

Naravno, kako nama, tako i ostalima, pa će u sudaru termina FIBA "prozora" i Evrolige trpeti i naši rivali koji takođe daju određeni broj igrača za evroligaške klubove, posebno se to odnosi na Grke čija čitava prva petorka koja je iznela trijumf nad Srbijom, verovatno neće biti u pogonu u poslednja tri kola, budući da je plasman praktično obezbeđen.

Đorđević će, dakle,za preoszali deo kvalifikacija morati da posegne za alternativnim rešenjima kao što je to činio u prvom delu, pa će na scenu ponovo stupiti igrači iz domaćih klubova plus pojačanja iz Evrope van evroligaškog ciklusa.

TABELA: Nemačka 7-0, Grčka 7-0, Srbija 4-3, Izrael 3-4, Gruzija 3-4, Estonija 2-5.

Naredni mečevi

Nemačka - Izrael (16.09)

Gruzija - Grčka (16.09)

Srbija - Estonija (16.09)

UTAKMICE SRBIJE DO KRAJA

Srbija - Estonija, 16. septembar

Izrael - Srbija, 30. novembar

Srbija - Grčka, 3. decemabar

Estonija - Srbija, 21. februar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    14. septembar 2018 | 13:50

    Срамота како су јуче играли.Ало Коби ( мислим на Богдановића )кад видиш да неиде дај и другима мало да играју.

  • Inkvizitor

    14. septembar 2018 | 18:31

    Zašto kukati pa mi imamo sjajne omladince koji mogu izdržati ove utakmice i doprineti plasmanu. Ne budimo skeptici i dajmo momcima šansu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA