≫ 

Vođa navijača Napolija je šef mafije od koga drhti i premijer Italije: Komanduje iz zatvora, sve zna, gleda svaku utakmicu uživo! (VIDEO) (FOTO)

Đenaro de Tomazo napravio je svojevrstan "kol centar" u svojoj ćeliji, gde ima 5 telefona najnovije generacije i zna sve što se dešava u njegovom klubu

  • 28
Đenaro de Tomazo, poznatiji kao Đeni a' Karonja, vođa navijača Napolija; Foto: Guliver/Paul Gilham/Getty Images

Navijači Napolija stižu na Marakanu, gde će u utorak od 21.00 njihov tim igrati protiv Zvezde u prvom kolu Lige šampiona.

Ultrasi tima iz Napulja važe za najopasnije i najozloglašenije u Italiji, pa će i na Marakani imati poseban tretman i prvi put u istoriji na stadionu Zvezde će gostujuće navijače štititi "Grčki sistem".

Jug Italije je gotovo potpuno drugi svet u odnosu na severni bogati deo zemlje. U skladu sa tim su i navijači vatreniji, a huligani luđi i ne prezaju ni od čega. Često su povezani i sa mafijom i umešani u kiminalne poslove.

Jedan od takvih je i nekadašnji vođa navijača Napolija, Đenaro de Tomazo, poznat kao "Đeni a' Karonja" (Đeni Svinja).

Đeni je strah je širio strah trepet na Čizmi do pre godinu dana, ali je 2017. godine uhapšen u velikoj akciji Karabinjera protiv mafije i narko-bosova.

Vođa Napolija bio je šef kriminalne bande i član Kamore, mafijaške organijacije Napulja koja kontroliše taj deo "Čizme", a i njegov otac Ćiro de Tomazo je u vrhu Kamorei pre tri godine je teško ranjen su ga napadači na skuteru izrešetali u centru Napulja.

Đenaro de Tomazo uhapšen zbog dilovanja droge; Printskrin: Youtube/Pupia Campania

Ali, koliko god da je u iza rešetaka, Đeni ima veliku moć i u zatvoru, a i odande vuče konce kada su u pitanju huligani Napolija i čuvena grupa "Mastiffs" čiji je bio vođa.

Upoznat je do detalja šta se dešava u njegovom klubu, među prvima je saznao da će Anćeloti preuzeti klub posle odlaska Sarija u Čelsi, a u ćeliji redovno gleda uživo utakmice svoje ekipe.

Ima Ajfon najnovije generacije, punjač i ultra brzu internet konekciju, koja mu omogućava da preko interneta prati utakmice svog kluba. Nije propuštao ni mečeve Svetskog prvenstva, navode italijanski mediji, koji su došli do informacije o tome kako bivši vođa Napolija provodi dane iza rešetaka.

On je stvorio neku vrstu "kol centra" gde je satima mogao da razgovara i šalje poruke sa ljudima izvan zatvora. Imao je čak pet telefona u svojoj ćelji i čak godinu dana od zatvaranja je komandovao svojom kriminalnom grupom, kao i navijačima, čak i iza rešetaka.

Nekon što je mesecima koristio mobilne telefone, policija je uspela da ga raskrinka i da mu ih oduzme, a zbog toga mu preti prebacivanje u drugi zatvor iz Avelina.

De Tomazu se trenutno sudi za internacionalni šverc droge između Holandije, Italije, Španije i Južne Amerike, a tužilac je poslednjem ročištu zatražio kaznu zatvora od 20 godina.

Đenaro de Tomazi vodi navijanje u Londonu protiv Arsenala; Foto: Guliver/Paul Gilham/Getty Images

Vođa Napolija postao je poznat širom sveta nakon utakmice Arsenal - Napoli, kada su njegove slike istetoviranog tela i namrštene face obišle svet 2013. godine.

Samo godinu dana kasnije dogodio se najpoznatiji slučaj kada je "Đeni u pitanju.

Naime, u Rimu se pred finale Kupa Italije na Olimpiku, gde je trebalo da igraju Napoli i Fiorentina, dogodio težak navijački incident gde su se sukobili navijači Napolija sa bivšim vođom Rome.

Napolitanci su smrtni neprijatelji sa tifozima Rome, a takav sukob 2014. godine doneo je do tragedije i smrti Ćira Espozita, koji nije preživeo ranjavanje na dan utakmice.

Njega je upucao Danijele De Santis, nekadašnji vođa Rome, kome je bilo zabranjeno da dolazi na stadion duži niz godina, a koji je u žižu javnosti došao 2004. godine, kada su navijači Rome prekinuli rimski derbi protiv Lacija, kada su okružili svog kapitena Frančeska Totija, koji je pregovarao sa njima.

Danijele De Santis i ostali navijači Rome okružili Frančeska Totija tokom prekida na rimskom derbiju; Foto: Guliver/New Press/Getty Images

De Santis je radio kao cvećar, a tog dana se žestoko napio. Navijači Napolija su odlučili da ga "posete", a on je tom prilikom posegao za pištoljem i ranio četvoricu navijača, a najteže Ćira Espozita, koji je nekoliko dana kasnije podlegao povredama.

Huligani Napolija su nakon upucavanja razoružali De Santisa i polomili mu nogu i naneli teške povrede, a on danas služi kaznu od 16 godina zatvora, iako su njegovi advokati nedavno tražili da kaznu služi u kućnom pritvoru.

Posle upucavanja Espozita, navijači Napolija, na čelu sa De Tomazijem nisu dozvolili da meč počne. Bacili su veliki broj dimnih bombi i baklji na atletsku stazu, a kapiten Napolija Marek Hamšik počeo je pregovore sa huliganima.

Tu je došao i predstavnik gradskih vlasti Rima, koji je došao da pregovara sa De Tomazom, koji je na kraju i dao "zeleno svetlo" da meč može da počne. Sve to dešavalo se pred očima Matea Rencija, tadašnjeg premijera Italije, koji je mogao uživo nemoćno da gleda najsramniji dan italijanskog fudbala, kako su to krstili novinari sa "Čizme".

De Tomazo je tada imao na sebi majicu na kojoj je pisalo "Sloboda za Specijalea". To je bilo posvećeno Antoniju Specijaleu, navijaču Katanije, koji je osuđen na osam godina zatvora, nakon što je ubio policajca Filipa Rakitija tokom žestoke tuče i nereda koji su se dogodili između navijača i policije tokom sicilijanskog derbija između Palerma i Katanije 2007. godine.

De Tomazo sa majicom "Sloboda za Specijalea" na finalu Kupa Italije 2014. godine; Printskrin: Youtube/Redazione Newspedia

Iako zbog zatvora neće biti u prilici da dođe na Marakanu, nema sumnje da će preko svojih kanala uspeti da ponovo prokrijumčari telefon i da obezbedi sebi gledanje utakmice protiv Zvezde koja je na programu 18. septembra od 21.00 pred krcatim stadionom.

Verovatno će svojim huliganima i dati instrukcije o ponašanju u Beogradu. Nije tajna u navijačkom svetu vlada respekt između ultras Napolija i Zvezde i da pojedine vođe Delija imaju kontakte sa liderima najjače navijačke grupe u Italiji.

Nema sumnje da nas čeka pravi fudbalski, ali i navijački spektakl na Marakani, koji će vođa Napolija posmatrati iza rešetaka, a ne bi bilo iznenađenje da dobija i direktan signal sa Marakane iz "kaveza" kako bi mogao da oseti atmosferu koju prave Delije i kako navijaju njegovi članovi.

Supertim PSŽ-a večeras čeka Sent Etjen, i naravno, apsolutni je favorit. Kvota da će dati bar tri gola (TM1 3+) je 1,70. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč PSŽ - Sent Etjen.

Uzbudljiv meč očekuje nas večeras u Dortmundu gde gostuje „srpski“ Ajntraht. Kvota da će oba tima dati gol, uz ukupno bar tri pogotka (GG3+) je 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Dortmund - Ajntraht

VIDEO: Goreo je Beograd: Delije slavile do sitnih sati na ulicama prestonice

VIDEO: Delije u nekoliko stotina metara dugačkom redu čekali za kartu protiv Napolija

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рафаил

    14. septembar 2018 | 16:53

    Какав је ово неандентралац?

  • Zika valjak

    14. septembar 2018 | 16:51

    Organize the susret BOGDANOV I NJEGA PA NEK SE CERAJU KOPITARI

  • A.M.84

    14. septembar 2018 | 18:41

    Jedini huligani koji izazivaju strahopoštovanje i priznati su od svih ostalih grupa su: Poljaci, Rusi, Srbi, Grci... Turci su opasni jer idu u hordama i koriste svakojako oružje na ruke su slabi, zato ih niko ne poštuje ali ih se plaše... Ostali su klasa dve ispod nabrojanih. Kakvi Italijani kakvi Englezi ne palite ljude bezveze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA