Borba sa Hrvatima, povratak Noleta, Zvezda, Partizan, Mundijal...Ove datume u 2018. definitivno morate da zapamtite!

Telegraf vam predstavlja kompletan sportski kalendar za 2018. godinu

  • 3

Svetska prvenstva u fudbalu i odbojci, povratak Novaka Đokovića na teren, fajnal-for Evrolige u Beogradu, kao i proleće Crvene zvezde i Partizana u Evropi, ukazuju da će godina koja je pred nama biti prepuna uspeha.

Zavesa u 2017. godini je definitivno spuštena. Od fudbala, preko klupske i reprezentativne košarke do tenisa i atletike. Našlo se za svakog po nešto. Uspona i padova je, naravno, bilo, ali će srebro košarkaša, uspeh Zvezde i Partizana, kao i plasman reprezentacije u Rusiju na Svetsko prvenstvo ostati zabeleženi u sportskim, istorijskim čitankama.

Kada se podvuče crta, nismo tako loše prošli. I kako svaki uspeh vodi ka sledećem, očekivanja svih nas rastu jer...sa ponosom ističemo da smo sportska nacija.

U novoj godini pratićemo naše sportiste, ali i uživati u uspesima planetarnih zvezda. Kalendar je krcat (na kraju teksta), pa vam predstavljamo sportska dešavanja koje ne smete propustiti ukoliko ste pravi ljubitelj sporta.

Pa da počnemo....

JANUAR

Foto: Tanjug/AP

Iako je mnogima od nas ruska salata, uz Turneju četiri skakaonice, prvi vesnik nove godine, glavni januarski događaj svakako je Australijan open i povratak Noleta na teren posle šestomesečne pauze.

Paralelno sa dešavanjima u zemlji kengura pratićemo naše rukometaše koji će na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj pokušati da se konačno vrate na staze uspeha. Medalja ne predstavlja nemoguću misiju ali samo ukoliko zaigraju kako mogu od samog starta šampionata. Prva prepreka ka tom cilju je reprezentacija domaćina - Hrvatska, koja će dati sve od sebe da osvoji zlato.

Ljubitelji košarke moći će da prate naše klubove u ABA i Evroligi, kao i regularni deo NBA sezone.

Kada je reč u fudbalu, gledaćemo najjače evropske lige, koje za razliku od naše, ne idu na zimsku pauzu. Takođe igra se i Kup afričkih nacija, kao i Evropsko prvenstvo u futsalu na kojem učestvuje i Srbija.

FEBRUAR

Februar je rezervisan za klupski fudbal i košarku. Borbe u Superligi Srbije nastavljaju se 17. februara kada se igra 23. kolo.  Partizan će u nastavku prvenstva pokušati da uhvati priključak za Crvenom zvezdom i nadoknadi 9 bodova koji ga dele od borbe za titulu.

Već 13. februara nastavljaju se takmičanja u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Crvena zvezda otvara prolećni deo takmičenja utakmicom sa CSKA iz Moskve dok u Ligi šampiona igraju Bazel protiv Mančester Sitija, dok Juventus dočekuje Totenhem u derbiju dana.

Foto: AP/Tanjug

Tradicionalno, sredina meseca rezervisana je za Kup Srbije u košarci, koju ćemo moći da gledamo i u noćnim terminima jer će najbolje što NBA može da ponudi biti u Los Anđelesu na Ol Star utakmici, 18. februara. Svi u Srbiji nadaju se da će i naši košarkaši biti tamo, a najveće šanse za to imaju Jokić, Bogdan i Teo. Podsećamo glasanje za igrače je otvoreno pa ukoliko želite da pomognete našima, glasajte OVDE.

I ljubitelji zimskih sportova neće ostati uskraćeni u 2018. godini. Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji počinju 9. februara. Iako od naših sportista ne očekujemo veće rezultate, najveća smotra sportista svakako garantuje uživanje u hokeju, ski skokovima, skijanju, klizanju i drugim disciplinama.

MART I APRIL

Početak proleća je relativno miran. Ipak, ono što će mnogi jedva dočekati jeste početak sezone u Formuli 1. Sezona počinje 25. marta trkom za Veliku nagradu Australije. Svi mi u Evropi moraćemo da navijemo budilnike jer bi Hamilton, Fetel i ostali vozači trebalo da startuju oko 6 sati po našem vremenu.

U aprilu se završava regularni deo većine liga u košarci i fudbalu. Nama će svakako najzanimljivije biti ko će se boriti za titulu prvaka Srbije. Sudeći po onom što ljubitelje sporta očekuje u maju i junu, april predstavlja pravo zatišje pred buru.

MAJ

Sport, sport i samo sport u maju. Već početkom meseca, 4. maja, počinje Dijamantska liga u atletici, gde ćemo sa velikom pažnjom pratiti skokove naše Ivane Španović.

Sredinom meseca igraju se finala Lige šampiona i Lige Evrope, a najveći optimisti, priželjkuju čudo i neki od naših klubova u finalu drugog po redu evropskog fudbalskog takmičenja.

Foto: Marko Todorović

Konačno smo dočekali i veliko košarkaško takmičenje u Srbiji. Beogradska Štark Arena biće domaćin Fajnal fora Evrolige. Naravno, svi bismo voleli da se tamo nađe i jedan naš tim. Crvena zvezda u poslednje vreme pruža bolje partije ali ostaje da se vidi, hoće li mlad tim Dušana Alimpijevića imati snage da obezbedi učešće na završnom turniru koji bi igrala pred svojom publikom.

Krajem meseca počinje i drugi Gren slem sezone, Rolan Garos i ukoliko se ispostavi da je Novakova povreda lakta potpuno izilečena, Federer, Marej, i kralj šljake Nadal če morati da se dobro namuče kako bi zaustavili Srbina da ponovo postane svetski broj 1.

JUN I JUL

Ovo čekamo 4 godine. Rusija - 32 države13 gradova, 16 stadiona....i fudbal. Bukirajte odmor, vadite "crni fond", konkurišite za karte i put pod noge. Najveća planetarna fudbalska smotra održava se u Rusiji. Ipak, nama je najbitnije da ćemo posle 8 godina moći da, makar u tri utakmice, navijamo za Orlove i nadamo se prolazu u dalji tok takmičenja. Prepreke na tom putu biće nam Švajcarska, Brazil i Kostarika.

Igraće se i Svetskog prvenstvo u basketu 3x3, finale NBA lige, završni turnir Svetske lige u vaterpolu i Vimbldon (2. jul), ali bez želje da degradiramo ostale sportove, fudbal će biti glavna sportska zabava od 14. juna do 15. jula.

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia

AVGUST I SEPTEMBAR

Standardno u avgustu i septembru počinje takmičenje u većini liga, kada je reč o kolektivnim sportovima.  Kao i kvalifikacije za evropske kupove (LŠ i LE). Na reprezentativnom nivou ovo su meseci kada ćemo možda planirati još jedan doček sportista ispred skupštine. Igraju se Svetska prvenstva u odbojci za muškarce i žene, kao i Svetsko prvenstvo u košarci za dame.

U fokusu je US open, završni Gren slem sezone, kao i Evropsko prvenstvo u atletici koje se održava na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

OKTOBAR

Pored finalnih borbi u odbojci i košarci na planetarnim smotrama, na programu je teniski Masters u Šangaju.

NOVEMBAR

Sezone domaće i strane fudbalske i košarkaške lige traju. Isto važi i za evropska klupska takmičenja. Najzanimljivije od sporta jeste kraj sezone u F1, 25. novembra vozi poslednja trka u Abu Dabiju.

DECEMBAR

Sumiramo rezultate, uživamo u Svetskom klupskom prvenstvu najboljih klubova na kontinentima.

I na kraju, odaberite omiljeni sport, opustite se, uživajte i vežbajte redovno. A ....ukoliko smo neko bitno dešavanje propustili, prihvatamo sve vaše sugestije.

LISTA NAJVAŽNIJIH DOGAĐAJA U 2018. GODINI:

Foto: Vladimir Milovanović

Turneja 4 skakaonice 29. decembar 2017 - 6. januar 2018

EP u rukometu  12. -  28. januar

Kup afričkih nacija 13.1 januar - 14. februar

Austalijen open 15. - 28. januar

Evropsko prvenstvo u futsalu (Slovenija) 30. januar - 10. februar

Superboul finale 4. februar

Zimske olimpijske igre (Pjong Čang) 9. februar - 25. februar

NBA Al star finale 18. februar

Fudbalska Super liga Srbije (regularni deo takmičenja) 17. februar - 5. april

F1 prva trka sezone (Australija) 25. mart

Liga Evrope finale 16. maj

Liga šampiona (finale) 26. maj

Atletika Dijamantska liga 4. maj - 31. avgust

Fajnal for Evrolige 18. - 20. maj

Rolan Garos 27. maj - 10. jun

Vaterpolo Svetska liga (završni turnir) 18. - 23. jun

FIBA 3x3 Svetski kup 8. - 12. jun

Svetsko prvenstvo u fudbalu 14. jun - 15. jul

Evropsko prvenstvo u mačevanju (Novi Sad) 16. - 21. jun

NBA finale  jun

Mediteranske igre 22. jun - 1. jul

Vimbldon  2. jul -

Evropsko prvenstvo u fudbalu U19 16. - 29. jul

Evropsko prvenstvo u atletici 6. - 12. avgust

US open 27. avgust -

Svetsko prvenstvo u odbojci (muškarci) 10. - 30. septembar

Svetsko prvenstvo u košarci (žene) 22. - 30. septembar

Svetsko prvenstvo u odbojci (žene) 30. septembar - 21. oktobar

Šangaj - završni masters   7. - 14. oktobar

Klupsko prvenstvo u fudbalu 12. - 22. decembar

Daljinac

(Saša Grujović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar.M

    1. januar 2018 | 19:17

    Muka me uhvati kad vidim poredjenje i svrstavanje u isti kos Bogdana i jokica, razlika je kao nebo i zemlja a Bogdan je za njega velemajstor kosarke. Dokle vise guranja pojedinaca tamo gde su najbolji a koji su to i dokazali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA