≫ 

OLUJA, OLUJA SE SPREMA: Skandalozan tekst hrvatskog novinara pred meč protiv Srbije! (FOTO)

Iskusni novinar poželeo da bude provokativan, ali je to uradio prilično neukusno

  • 45

Oluja, oluja se sprema, oluja navijanja sa tribina Spaladijum arene da ponese neše rukometaše do pobeda na prvenstvu Evrope...

Ovako tekst o najavi Evropskog prvenstva u rukometu pred duel Hrvatske i Srbije počinje novinar Slobodne Dalmacije, Zdravko Reić.

Zašto je iskoristio baš reč ''oluja'' da ilustruje ono što čeka srpske rukometaše u krcatoj Spaladijum areni u Splitu, nije teško pogoditi.

Niko u Hrvatskoj kada izgovori reč ''oluja'', to ne uradi slučajno. I sigurno ne misli na vremensku nepogodu, već na akciju etničkog čišćenja koju godinama slave. Naročito ne jedan tako iskusan novinar, koji u svom rečniku sigurno ima sijaset reči koje bolje mogu da ilustruju atmosferu na tribinama od ''oluje''.

>>> Srpski rukometaši izolovani na periferiji Splita, nemamo trening pre meča, a tek ako pobedimo... Da li je ovo provokacija Hrvata ili strah od napada na Orlove?

Foto: Profimedia

Zato je i pored želje da tekst bude provokativan, neprikladno jednom tako iskusnom novinaru, koji je izveštavao sa pet Svetskih i 10 Evropskih prvenstava u fudbalu, da jednu sportsku utakmicu stavlja u kontekst zločinačke akcije posle koje je 1995. godine iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, a prema podacima je ubijeno i 2.650 srpskih civila.

Za razliku od hrvatskih rukometaša, koji su pokazali pravi primer, od izjave Igora Karačića, da su spremni i svojim telima da brane srpske rukometaše ako ih napadnu navijači, pa do zajedničke fotke srpskog i hrvatskog rukometaša koji su zagrljeni pozirali, kao i pozdrav posle treninga gde su Hrvati sačekali Srbe i srdačno ih izgrlili. novinari u hrvatskoj danima podgrevaju atmosferu i podižu tenziju, kao da je u pitanju rat, a ne sportska utakmica.

U nastavku teksta pominje se i sećanje Slavka Goluže na ''pakao koji su Hrvati preživeli u Beogradu 2012. godine'', u kome nisu uspeli da se snađu, takođe se pominje Slit kao grad u kome dominira Torcida, i da je zbog navijača s razlogom odabran taj grad kao mesto odakle će krenuti u napad na jedinu medalju koja Hrvatskoj nedostaje u rukometu.

Printskrin: Slobodnadalmacija.hr

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA