≫ 

Raspleti današnjih grupa: Kolumbija može dalje i ako odigra nerešeno, Japan ima šanse čak i ako izgubi

Poslednji dan mečeva grupne faze na Svetskom prvenstvu u Rusiji donosi nam uzbudljivu završnicu u Grupi H, gde se sastaju Japan i Poljska te Senegal i Kolumbija, kao i bitku za prvo mesto u Grupi G između Belgije i Engleske

  • 0
Navijači Kolumbije na tribinama u Rusiji. Hamez Rodrigez je od prošlog Mundijala prvi miljenik nacije. Foto: AP/Tanjug

Danas je dan raspleta u grupama G i H. Od 16 časova igraju Japan i Poljska na stadionu „Volgograd-arena“, dok će u Samari svoj meč igrati Senegal i Kolumbija. Od 20 časova na stadionu „Mordovija-arena“ igraju Panama i Tunis, a Engleska i Belgija će snage odmeriti u Kalinjingradu.

Dakle, prva je na programu Grupa H koja je donela „iznenađenje“, ako se tako može nazvati, budući da je jedan od dva glavna favorita za prolaz dalje posle drugog kola definitivno ispao. U pitanju je Poljska, koja je prvo potučena od strane Senegala a potom i od Kolumbije. Trenutno je Japan prvi sa 4 boda i gol-razlikom +1 (četiri dali, tri primili), Senegal je drugi sa apsolutno identičnim skorom, dok je Kolumbija treća sa 3 boda i gol-razlikom +2 (četiri dali, dva primili).

Šta ovde može da se desi? Svašta. Ali, pre nego što nastavimo, neophodno je podsetiti na „tajbrejkere“ (ne postoji pravi prevod za ovu reč; kome se ne dopada što smo je ovako iskoristili, može da prestane da koristi i reči kao što su „tajmaut“, „faul“, „korner“, pa čak i „gol“, o „fudbalu“ da ne govorimo).

Keisuke Honda slavi gol koji je za svoju japansku otadžbinu postigao protiv Senegala, praćen budnim okom princeze Takamado. Foto: AP/Tanjug

Prvo se, dakle, gleda ukupan broj osvojenih bodova. Drugo, gleda se ukupna gol-razlika. Treće, gleda se ukupan broj postignutih golova. Ako su dve ili više ekipa poravnate po ova tri osnovna „tajbrejkera“, onda se gleda broj osvojenih bodova u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa gol-razlika u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa broj postignutih golova u međusobnim duelima poravnatih ekipa.

Ako su po svih šest parametara dve ili više ekipa poravnate, gledaju se fer-plej-bodovi, koji se dodeljuju na sledeći način: za žuti karton oduzima se jedan bod, za drugi žuti odnosno indirektni crveni tri boda, za direktni crveni četiri boda, za žuti i direktni crveni pet bodova. Cilj je, naravno, biti što bliže nuli. Konačno, ako su dve ili više ekipa poravnate i po ovom kriterijumu, konačni raspored na tabeli biće određen žrebom: pozicija i/ili prolaz dalje zavisiće od toga, kome će „fortuna“ biti naklonjena.

Krenimo od Kolumbije koja je ipak objektivno najbolja od sve tri ekipe. Ako Kolumbija i Senegal budu igrali nerešeno, Kolumbiji je neophodno da Japan izgubi jer bi u tom slučaju išla dalje zbog bolje gol-razlike; ako Kolumbija i „lavovi Terange“ odigraju meč bez pobednika, a Japan izvuče barem remi protiv „belocrvenih“, Kolumbijci se razilaze kućama.

Sadio Mane zahvaljivanjem Bogu proslavlja pogodak protiv Japana, prvi na meču. Foto: Tanjug/AP

Međutim, ako Kolumbija pobedi Senegal, sa 6 bodova sigurno ide dalje; u tom slučaju, Japancima će biti dovoljan remi u drugom meču da budu drugoplasirani, a ako pobede Poljsku, biće prvi u grupi; međutim, čak i ako Japan izgubi od Poljske mogao bi u toj situaciji da ode dalje, pod uslovom da primi manje golova nego Senegal protiv Kolumbije, ili, ako prime isti broj golova, da da više nego Senegal (pošto trenutno, kao što rekosmo, Japanci i Senegalci imaju ne samo istu gol-razliku, +1, nego i isti broj postignutih golova, četiri).

Senegal, iako trenutno drugi na tabeli, nalazi u najnezavidnijem položaju zato što je pred njim najteži protivnik u grupi koji pritom mora da kida za prolaz. Ali, remi Senegalce vodi dalje, bez obzira na ishod druge utakmice, a pobeda svakako. Mogu i da izgube, ali u tom slučaju važi isto što i za Japance: dakle, moraju da izgube od Kolumbije sa manjom razlikom nego Japan od Poljske, ili, ako izgube sa istom razlikom, da daju više golova od „samuraja“. Ako izgube, a Japan ostane neporažen, njihova „ruska bajka“ je završena.

Najzanimljivi scenario je onaj u kojem Poljska tuče Japan istim rezultatom kao i Kolumbija Senegal: neka bude, recimo, 2-0. U tom slučaju, Kolumbija je prva sa 6 bodova, ali su na drugoj poziciji Japan i Senegal apsolutno izjednačeni: isti broj bodova (4), ista gol-razlika (-1), isti broj postignutih golova (4), i remi u međusobnom duelu. U tom slučaju bi sve zavisilo od fer-pleja: Japan je nešto bolji u ovom trenutku pošto ima -3 boda, dok Senegal ima -5.

Azar na utakmice svoje Belgije protiv Tunisa. Foto: Tanjug/AP

Što se tiče raspleta u Grupi G, tu je već sve gotovo, barem što se tiče pitanja ko ide dalje. Dalje idu Belgijanci i Englezi. Ko će u toj grupi da bude prvi, zavisi od toga ko će pobediti u međusobnom duelu u poslednjem kolu.

Ako ne bude pobednika, ako bude nerešeno, opet se vraćamo na „tajbrejkere“: i jedni i drugi imaju po 6 bodova, i jedni i drugi imaju gol-razliku +6, i jedni i drugi su dali po osam a primili po dva gola. Remi znači da će i u tri dodatna „tajbrejkera“ biti poravnati, što nas opet dovodi do fer-plej-bodova: Englezi trenutno imaju -2, a Belgijanci -3, zbog čega „gordi albion“ i jeste na čelu tabele u susret ovom trećem kolu. Konačno, biće žreba ako i po tome budu poravnati kada sudija odsvira kraj.

Što se preostale dve ekipe u ovoj grupi tiče, Tunisa i Paname, nakon trećeg kola oni se pakuju i „pale“ kući, pošto imaju po nula bodova. Međutim, Tunis je treći sa gol-razlikom -4 (Panamina je -8), i vrlo je verovatno da će Tunižani raskantati centralnoameričku ekipu kako bi se u domovinu vratili sa barem nekakvom satisfakcijom. Kvalitetnija su ekipa svakako, ali je Panama mnogima simpatičnija zbog svog debitantskog statusa. Biće teško odlučiti, za koga da se u tom meču navija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA