Mundijalske priče: Engleski sudija svira kraj dok lopta leti iz kornera ka petercu, delić sekunde pre presudnog gola Brazila u Argentini '78.

Odluku po kojoj će ući u istoriju fudbala, na vrlo negativan način, velško-engleski sudija Klajv Tomas kasnije je opisao kao „verovatno najkontroverzniju odluku koju je neki sudija ikada doneo, odluku koja je odjeknula širom sveta“. Zvuči kao da ju je doneo da bi se o njemu govorilo i pisalo

  • 0
Engleski sudija Klajv Tomas ide ka tunelu nakon što je odsvirao kraj meča između Brazila i Švedske u Argentini '78. dok je lopta putovala iz kornera, delić sekunde pre nego što će Ziko zabiti za Brazil. Rezultat je tako bio 1-1. Foto: YouTube/sp1873

„Nekontroverzan, nediktatorski i velikodušan nisu pridevi koje bih povezao sa Klajvom Tomasom“, napisao je njegov imenjak i kolega Vajt za „Tajms“ aprila 1981. godine. Velšanin Tomas, koji je sudio u Engleskoj, već je do tada imao izgrađenu reputaciju, najblaže rečeno, neobičnog delioca pravde. Saradnik „Gardijana“ Dejvid Lejsi je tri godina kasnije u svom tekstu napisao da „Klajv ima snažan osećaj za istorijsko. Pad Jerihona morao bi biti odložen dok Tomas zidu ne pokaže javnu opomenu. Tokom Bitke kod Kopenhagena, Nelson bi bio upozoren zbog prigovara. Kod Vaterloa, Fon Bliher bi bio isključen iz igre jer je prekasno ušao na teren i to bez dozvole“.

Serija skandaloznih odluka Klajva Tomasa verovatno je počela 22. aprila 1977. godine u polufinalu FA kupa u kojem su se na stadionu „Mejn roud“ u Mančesteru sastali Liverpul i Everton. Tada je poništio čist gol ekipe sa Gudisona, zbog nepostojećeg igranja rukom, pa je rezultat ostao 2-2; kasnije je priznao da ni na koji način nije bio u prilici da vidi šta se desilo, ali da nije mogao da smisli nijedan drugi deo tela osim ruke, kojim bi Brajan Hamilton ugurao loptu u mrežu (učinio je to kukom). Zato se igrao ponovljeni meč, sudija je ponovo bio Tomas i Liverpul je slavio 3-0.

1981. u finalu Liga-kupa protiv Vest-Hema na stadionu „Vembli“ pred oko 100.000 gledalaca, Liverpulu je priznao gol Alana Kenedija u 118-om minutu, iako je Semi Li, ispružen na zemlji, očigledno bio u ofsajdu. Njegov pomoćnik je digao zastavicu, ali je Tomas odmahnuo rukom, bez ikakvih konsultacija. (Vest Hem je izjednačio preko Rejmonda Stjuarta dva minuta kasnije. U ponovljenom meču na stadionu „Vila park“ u Birmingemu, koji je opet sudija Tomas, Liverpul je posle preokreta slavio 2-1.)

VIDEO: Everton 2-2 Liverpul, polufinale FA kupa u sezoni 1976—77. Sudija Klajv Tomas na 11m33s bez razloga poništava gol Brajana Hamiltona za Everton

Zatim je tu onaj slučaj utakmice između Vest-Hema i Birmingema koji se igrao 2. februara 1974. u 27. kolu engleske Prve divizije. Obe ekipe su se borile za opstanak, i obe su imale po 18 bodova, kao i Mančester-Junajted na 19. mestu na tabeli; Vest Hem je bio 20. zbog nešto bolje gol-razlike od svog suparnika (liga je imala 22 tima). Dvoboj davljenika bio je intenzivan, ali meč se završio bez golova pa je Tomasovo suđenje navelo publiku da zapeva tada popularnu, ciničnu navijačku pesmu „O, o, kakav je to sudija!“ (eng. Oh, Oh, What a Referee!). Tomas je pevao sa njima, ponosan što je na televiziji (kako je kasnije napisao). Na kraju ni Vest Hem ni Birmingem nisu ispali u niži rang, ali jeste Mančester Junajted.

Toga je leta postao, zahvaljujući Kenetu Astonu (bivšem sudiji koji je izmislio žute i crvene kartone, i bio na čelu FIFA-ine „sudijske komisije“), drugi najmlađi delilac pravde na Mundijalu u Zapadnoj Nemačkoj '74. Sudio je dva meča, ali je, uslovno rečeno, učestvovao u većem broju utakmica jer je svoju opremu, uključujući košulju i šorts, iznajmljivao drugim sudijama. Stara, dobra, amaterska vremena!

Tako je nekako došao i do položaja mundijalskog sudije u Argentini '78. Imao je 41 godinu, radio je u preduzeću koje se bavilo čišćenjem kancelarijskih prostorija, i što se fudbala tiče bio je na svom vrhuncu. U Argentini nije uživao, što je napisao u svojoj autobiografiji, a posebnu su mu frustraciju doneli fudbalska administracija i odnos sa kolegama. Odluku po kojoj će ući u istoriju fudbala, na vrlo negativan način, opisao je kao „verovatno najkontroverzniju odluku koju je neki sudija ikada doneo, odluku koja je odjeknula širom sveta“. Zvuči kao da ju je doneo da bi se o njemu govorilo i pisalo.

VIDEO: Liverpul 1-1 Vest Hem Junajted, finale Liga-kupa u sezoni 1980—81. Sudija Klajv Tomas priznaje gol Alana Kenedija za Liverpul uprkos jasnom ofsajdu

Koja je to odluka bila? Ona sa samog kraja prvog susreta koji je vodio, odmeravanja snaga između Brazila i Švedske u prvom kolu Grupe 3, na stadionu „Hoze Marija Minela“ u Mar-del-Plati. Brazil je bio favorit, ali sa reputacijom da igra grubo; švedski selektor Georg Erikson pred početak meča opisao je „selesao“ kao „prljav“ tim. „Srećom“, dodao je, „imamo jednog snažnog sudiju u Klajvu Tomasu, kojeg se uopšteno drži za najboljeg ovde“.

Tomas Šojberg je u 37-minutu Šveđane doveo u vođstvo, poravnao je Reinaldo u 45-om, ali sve je to zaboravljeno. Devedeset minuta, zbog onog što se desilo u poslednjem deliću sekunde, izbrisano je iz istorije. Brazil je pobedu želeo više od svog protivnika, stisao je Šveđane, i dok je isticalo vreme izborio tri kornera zaredom. Poslednji je probio 90-ti minut.

Nelinjo, desni bek „karioka“, nije žurio da ga izvede, a onda je još pride loptu postavio van položaja kod korner-zastavice pa je poljski sudija morao da ga opomene. Tomas je pogledao na svoj sat. Bilo je prošlo šest sekundi preko 90 minuta (setite se, tada još uvek nije bilo nadoknade vremena, već su sudije zaustavljale vreme). Tomas je odlučio da je bilo dosta igre. Nelinjo je izveo korner i dok je lopta bila u letu, odsvirao je kraj i krenuo ka tunelu. Ziko iza njega, postigao je gol glavom. U pitanju je bio delić sekunde.

VIDEO: Brazil 1-1 Švedska, 1. kolo Grupe 3 na Svetskom prvenstvu u Argentini 1978. godine. Sudije Klajv Tomas svira kraj dok lopta leti iz kornera ka sredini šesnaesterca, delić sekunde pre nego što će Ziko glavom zabiti za Brazil

„Smatram da je ovo neverovatno“, rekao je posle meča brazilski selektor Klaudio Kutinjo. „Igrači su tužni i u depresiji.“ Važnost ovog nepriznatog gola postaće očigledna u nastavku turnira, jer će zbog njega biti drugi u grupi, iza Austrije, i završiće u polufinalnoj grupi sa domaćinom Argentinom (format turnira je bio takav, da su dve prve ekipe iz svake od četiri grupe pravile dve nove polufinalne grupe u kojima je svako igrao sa svakim, a pobednici išli u finale; nešto slično kao poslednja sezona Kupa i prva sezona Lige šampiona). Brazil nije igrao u finalu sa Holandijom zato što je Argentina u poslednjem kolu tukla Peru 6-0, u jednoj vrlo sumnjivoj utakmici, pa bila prva zbog gol-razlike.

Iako je FIFA nekoliko meseci pre turnira poslala ugovor svim sudijama koji ih je obavezivao da ne razgovaraju sa medijima, Klajv Tomas je odbio da ga potpiše. U svlačionici posle meča sačekala su ga dva novinara iz domovine. Njegov komentar na glasinu da će biti poslat natrag kući, bio je sledeći: „Video sam udarac glavom, ali nisam video kako lopta ide u mrežu. Okrenuo sam se. Što se mene tiče, meč je bio završen. Brazilci mogu samo sebe da krive. Nije trebalo da troše onoliko vremena pri izvođenju kornera“.

Ipak, Klajv Tomas — koji je odmah odleteo nazad u Buenos Ajres, sa ondašnjim velškim ragbistom Klifom Morganom završio u provodu pa potom spavao snom pravednika — sutradan je zaista poslat kući, i nikada više nije vodio meč na Svetskom prvenstvu. San da sudi finale Mundijala, nikada nije ostvario. Povukao se šest godina kasnije, i nikada nije promenio svoje mišljenje o spornoj odluci. „Ziko je kasnio. Verovatno samo četiri desetinke kasnio, ali kasnio bez obzira“.

Šta vi mislite o ovoj odluci, imajući u vidu ondašnja pravila o načinu nadoknade izgubljenog vremena?

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA