≫ 

Raspleti današnjih grupa: Španci i Portugalci apsolutno poravnati po šest osnovnih „tajbrejkera“, Iran na rubu osmine finala

Čeka nas uzbudljiv dan na Svetskom prvenstvu, ne toliko u grupi u kojoj Rusija i Urugvaj igraju za prvo mesto koliko u onoj sa kojom se ukrštaju, u kojoj ni Špancima ni Portugalcima još nije osigurano mesto u šesnaest najboljih

  • 0
Navijači gledaju meč između Rusije i Egipta. Foto: Tanjug/AP

Danas je dan raspleta u grupama A i B. Od 16 časova na stadionu „Kosmos-arena“ u Samari igraju Urugvaj i Rusija, dok na stadionu „Volgograd-arena“ igraju Saudijska Arabija i Egipat. Od 20 časova u Kalinjingradu igraju Španija i Maroko, dok će Iran i Portugalija snage odmeriti na stadionu „Mordovija-arena“ u Saransku.

Urugvaj je blagi favorit s kvotom 2,75, ali Rusima igra i nerešen rezultat kako bi ostali na prvom mestu na tabeli Grupe A. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Urugvaj – Rusija.

Situacija u Grupi A jedna je od dve najjasnije od svih, budući da su Rusija i Urugvaj sa po 6 osvojenih bodova već obezbedili prolaz u nokaut-fazu, a Egipat i Saudijska Arabija bez bodova počeli polako da se pakuju za povratak na Bliski istok. Međutim, za sada je jasno „samo“ to ko ide dalje, dok je konačni raspored na tabeli, ko će biti prvi a ko drugi, još uvek širom otvoreno pitanje, i to pitanje koje nikako nije bez značaja, imajući u vidu da se ta grupa ukršta sa Grupom B.

Igraju za čast, pošto su bez šansi za osminu finala. Egiptu se ipak daju mnogo veće šanse – 1,80 je kvota na dvojku. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Saudijska Arabija – Egipat

Rusija ima mnogo bolju gol-razliku od Urugvaja, čak +7 u odnosu na +2, tako da im je dovoljan i remi za prvo mesto. Suarez i ekipa, sa druge strane, ako žele da budu prvoplasirani, moraju da dobiju domaćina Svetskog prvenstva, u gradu u kojem smo mi tukli Kostariku. S obzirom da je rasplet u grupi sa kojom se ukrštaju neizvestan, moguće je da neće previše rizikovati i da će se zadovoljiti drugim mestom, jer, šta im znači prvo ako Španija ipak bude drugoplasirana (pod uslovom da nju žele da izbegnu).

Iran bi pobedom mogao da izbaci Portugalce iz nokaut faze, ali mala je verovatnoća – čak 5,60 iznosi kvota na keca, naspram 1,70 na dvojku. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica za utakmicu između Irana i Portugalije.

Tako dolazimo do Grupe B, u kojoj su Španija sa 4 boda i gol-razlikom +1 (četiri dala, tri primila), Portugalija sa apsolutno identičnim skorom, Iran sa 3 boda i gol-razlikom 0 (jedan dali, jedan primili), i Maroko koji je sa 0 bodova i gol-razlikom -2 već eliminisan. Tu su stvari toliko iskomplikovane, da nijedna od tri ekipe koje su i dalje u igri nije osigurala plasman dalje.

Španci slave gol protiv Irana. Foto: Tanjug/AP

Najrealniji scenario je onaj, koji podrazumeva pobedu Španije nad Marokom i Portugalije nad Iranom. U tom slučaju, konačni raspored na tabeli zavisiće od niza faktora i na ovom mestu je neophodno podsetiti na „tajbrejkere“ (ne postoji pravi prevod za ovu reč; kome se ne dopada što smo je ovako iskoristili, može da prestane da koristi i reči kao što su „tajmaut“, „faul“, „korner“, pa čak i „gol“, o „fudbalu“ da ne govorimo).

Prvo se, dakle, gleda ukupan broj osvojenih bodova: to je po običaju osnovni „tajbrejker“. Drugo, gleda se ukupna gol-razlika. Treće, gleda se ukupan broj postignutih golova. Ako su dve ili više ekipa poravnate po ova tri osnovna „tajbrejkera“, onda se gleda broj osvojenih bodova u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa gol-razlika u međusobnim duelima poravnatih ekipa, pa broj postignutih golova u međusobnim duelima poravnatih ekipa.

Ako ne bude iznenađenja, Španija i Portugalije će gol razlikom odlučivati za prvo mesto u grupi. Maroko igra efikasno, moglo bi da bude golova: kombinacija 1&3+ plaća se kvotom 2,00. Pogledajte sve MOZZART kvote za meč Španija – Maroko.

Ako su po svih šest parametara dve ili više ekipa poravnate, gledaju se fer-plej-bodovi, koji se dodeljuju na sledeći način: za žuti karton oduzima se jedan bod, za drugi žuti odnosno indirektni crveni tri boda, za direktni crveni četiri boda, za žuti i direktni crveni pet bodova. Cilj je, naravno, biti što bliže nuli. Konačno, ako su dve ili više ekipa poravnate i po ovom kriterijumu, konačni raspored na tabeli biće određen žrebom: pozicija i/ili prolaz dalje zavisiće od toga, kome će „fortuna“ biti naklonjena.

Iranci slave nepriznati gol protiv Španije. Foto: Tanjug/AP

U slučaju Španije i Portugalije, ako identičnim rezultatima pobede svoje protivnike u trećem kolu, pošto je njihov meč završen rezultatom 3-3, gledaće se fer-plej-bodovi (trenutno ih Španija ima -1, a Portugalija -2), a ako i po tom osnovu budu jednaki, biće žrebanje. Ako ne pobede identičnim rezultatima, biće prvi onaj koji bude bio ubedljiviji, i konačno onaj koji bude dao više golova, ako i po ubedljivosti budu poravnati.

Ali to nije jedini scenario. Ako Maroko pobedi Španiju, što će oni svakako pokušati da izvedu u nameri da se kući vrate kao heroji nacije, Portugalija će biti prva, naravno, pod uslovom da tuče Iran ili odigra nerešeno. Ako oba meča budu završena podelom bodova, raspored na vrhu tabele zavisiće od toga, koliko je ko golova dao; recimo, ako Portugalija i Iran odigraju 2-2 a Španija i Maroko 1-1, Portugalija će biti prva jer je dala gol više od Španije. I obrnuto.

Sa druge strane, ako Iran pobedi Portugaliju a Španija Maroko, Španija i Iran idu dalje. Ako Iran pobedi a drugi meč bude završen remijem, Iran će sa 6 bodova biti prvi u grupi, a Španija sa 5 druga.

Ako i Iran i Maroko pobede, sve će zavisiti ili od rezultata ili od fer-plej-bodova; ako, recimo, Iran pobedi 1-0 Portugaliju a Maroko istim rezultatom Španiju, onda će Iran biti prvi, a da li će Španci ili Portugalci otići dalje zavisiće od fer-pleja; s druge strane, ako Iran bude tukao Portugaliju 2-0 a Maroko 1-0 Španiju, Španija će ići dalje kao drugoplasirana; i obrnuto. Konačno, ako Iran odigra nerešeno sa Portugalijom, a Maroko pobedi Špance sa recimo 2-0, Iran ide dalje kao drugi zbog bolje gol-razlike. U svakom slučaju, Iran mora da trijumfuje ako želi da sigurno prođe u osminu finala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA