≫ 

Dve fudbalske legende tvrde: Sudije preko VAR-a dobijaju instrukcije sa vrha, namešta se kao nikada do sada

U studiju irske državne televizije iznete su najteže moguće optužbe na račun FIFA-e i VAR-a, i to od strane jedne legende irskog i jedne nemačkog fudbala

  • 7
Ko je kome potrebniji? Kristijano Ronaldo Mundijalu, ili Mundijal Kristijanu Ronaldu? Foto: AP/Tanjug

Sinoćnji rasplet situacije u Grupi B na Mundijalu u Rusiji, a posebno ono što se dešavalo na meču između Irana i Portugalije, uzburkalo je fudbalski svet na svim meridijanima. Da li je Kristijano Ronaldo trebalo da dobije crveni karton? Da li je Iran oštećen?

Na irskoj državnoj televiziji RTE (irs. Raidió Teilifís Éireann) gostovala je standardna ekipa stručnih komentatora koja u toj medijskoj kući prati ovo Svetsko prvenstvo, i bila je po običaju oštra i direktna. U studiji su ovoga puta bili Ditmar Haman, bivši fudbaler Bajerna sa kojim je osvojio dve Bundeslige, kao i Liverpula u kojem je proveo sedam godina i osvojio Ligu šampiona 2005, zatim legendarni irski ofanzivni vezni Liam Brejdi, kao i bivši irski internacionalac Kit Endrjuz koji je igrao za brojne premijerligaške klubove.

Didi Haman je počeo analizu meča između Portugalije i Irana jednim podsećanjem, da je već ranije rekao da smatra da će VAR uništiti „našu lepu igru“, da je na momente „farsičan“, i da „igri oduzima emociju“ zato što je skoro svako radovanje pri golu umanjeno strahom da će doći do neke revizije.

Ono što je loše u vezi VAR-a pokazao nam je meč Irana. Volim taj tim, dali su mi više radosti nego bilo koja ekipa na poslednja dva-tri turnira, zbog načina na koji igraju, posvećenosti, strasti, ponašanja na 1-0, neprestanog „postavljanja pitanja“ ekipi koja je superiorna u odnosu na njih. Bio je penal za Iran ranije u toku meča, onda su im dali penal u nadoknadi vremena i imali su šansu za 2-1, što bi im donelo pobedu u grupi. Moram reći, ovaj tim je izvanredan, jer, limitiran je u tehničkom smislu, ali to nadoknađuju u posvećenosti, strasti, i načinu na koji se kreću. Bio sam apsolutno oduševljen njima, i trebalo bi da dobiju herojski doček kada se vrate u Teheran.

Ditmar Haman u dresu Liverpula, kluba u kojem je proveo sedam sezona i osvojio Ligu šampiona 2005. godine. Foto: Profimedia

U priču se potom uključio Liam Brejdi, čovek koji je sedamdesetih godina proveo u Arsenalu sedam sezona, pa po dve godine u Juventusu (sa kojim je dva puta osvojio skudeto), Sampdoriji i milanskom Interu, da bi zatim 17 godina bio na čelu omladinske škole Arsenala. On smatra da je Iran oštećen dva puta u meču sa Portugalijom, i da je imao sreće da dobije onaj penal na kraju, za koji smatra da i nije bio penal. Umesto toga, postojao je penal ranije u meču koji im nije bio sviran, i Kristijano Ronaldo je morao da dobije crveni karton zbog udaranja laktom.

— I dalje čvrsto verujem da se ovim sudijama govori šta da rade, odozgo. Znam da ćete reći, „to nije slučaj“, ali ja tvrdim da mu je za Ronalda rečeno, „daj mu samo žuti“. I rečeno mu je, pošto nije otišao do VAR-a zbog prvog penala, i pošto je Iran teško oštećen do tog trenutka, rekli su mu, „daj im penal“.

Na ove najteže moguće optužbe, od kojih se voditelj kasnije pokušao da ogradi, valjda zbog moguće tužbe FIFA-e, ponovo se uključio Haman.

Razlog zbog kojeg je VAR uveden je bio taj, da nam donese pravi rezultat i fer-rezultat. To je najveći mit koji smo ikada imali u fudbalu, jer to nije slučaj. Potrebna je samo jedna pogrešna odluka u utakmici, i nećete dobiti pravi rezultat, fer-rezultat. Tako da su sve te besmislice da, umesto što ćemo imati 95 ili 96 odsto tačnih odluka, imaćemo 98,5 odsto... To nije važno, ako ne doneseš ispravne odluke u važnim situacijama, to je onda mit. Farsično je, i neće se popraviti.

Sudija pokazuje žuti karton Kristijanu Ronaldu za prekršaj koji po mišljenju mnogih ili nije bio faul uopšte ili je bio za crveni. Foto: Tanjug/AP

U žaru rasprave, Haman, koji je na RTE već stekao reputaciju navijača Srbije jer uporno ponavlja koliko mu se sviđa naša igra, nije mogao da se ne dotakne i nas. Naime, ponovio je da podržava VAR ako se koristi za utvrđivanje ofsajda, ali da nikako ne podržava kada se koristi za prekršaje, jer je tu previše situacija u „sivoj zoni“, drugim rečima, nemoguće je utvrditi da li je nešto faul ili nije, jer svako može imati svoje mišljenje. Pritom se i ne koristi kada treba, već po slobodnom nahođenju.

— Za ovo danas ne možeš nikoga da kriviš, jer možeš da daš penal a i ne moraš. Ali bilo je incidenata kada VAR nije konsultovan, penal za Srbiju recimo, što je bio očigledni penal protiv Švajcarske, i niko ne kaže ni reč — rekao je Haman, uz slaganje ostalih u studiju.

Kada su se vratili na incident sa K. Ronaldom, Liam Brejdi je ponovio da je taj lakat morao da bude crveni. Kit Endrjuz se složio, rekavši da je to situaciju u kojoj sudija nakon gledanja VAR-a ili ne pokazuje nikakav karton, ili pokazuje crveni.

Ili se Kristijano gradi ili udara laktom, nema ništa između, a sudija je pronašao nešto između, zbog čega je žuti zapravo kompromisno izvlačenje — rekao je on, dodavši da smatra da Kristijano nije isključen zato što je superstar, i zato što bi isključenje automatski značilo suspenziju na možda čak i tri utakmice.

VIDEO: Rasprava u studiju irske državne televizije nakon meča između Irana i Portugalije

Ja bih voleo da mi sudija objasni za šta mu je dao žuti karton — dodao je Brejdi.

Na pitanje voditelja da li Svetsko prvenstvo više treba Ronalda nego što Ronaldo treba Svetsko prvenstvo, Brejdi je ponovo bio oštar i direktan:

FIFA je korumpirana organizacija već jako dugo vremena, posebno kada je Blater bio na čelu, i ako oni žele da Ronaldo ode što dalje na turniru, ne mogu da mu daju crveni karton. A oni žele najbolje igrače na turniru, oni žele najbolje timove na turniru.

Nakon intervencije voditelja koji je pokušao da se ogradi, zbog potencijalne tužbe, ogradio se i Brejdi napomenom da je to samo njegovo mišljenje, da „momci gore svi znaju važnost Ronalda za ovaj turnir“ te da „FIFA može da tuži mene, ne mora da tuži RTE“.

Jovan Šurbatović o žalbi FIFA na kopačke Šaćirija:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 111

    26. jun 2018 | 14:53

    Dokaz Srbija - Švajcarska ( Šiptari)

  • Ciganin 1976

    26. jun 2018 | 15:12

    Bravo momci !!! Ovo govore LEGENDE SVETSKOG FUDBALA a ne tamo neki SHABANI Brih i celava nakaza od predsednika FIFA koji ni MACKU SA PRAGA SUTNULI NISU U ZIVOTU..!!!

  • Partizan pa Bog

    26. jun 2018 | 15:27

    Apsolutno je tako da namestaju meceve rade za kladionice .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA