≫ 

Četiri stvari koje moramo da uzmemo od Hrvata da bismo bili dobri u fudbalu kao oni!

Ukoliko su selektor Krstajić i fudbaleri Srbije, ali i čitava naša fudbalska javnost gledali polufinale, mogli su mnogo da nauče i izvuku pouke za budućnost

  • 17

Hrvatski fudbaleri napravili su pravo čudo, jedno od najvećih u istoriji fudbala i uradili su ono što su mnogi smatrali nemogućim za zemlje sa našeg prostora - ušli su u finale Mundijala! Za nas je to bio i ostao san za koji retko ko da će ikada verovati da može da se ostvari.

>>> Da li je Hrvatska zbog Srbina Subašića već izgubila finale Mundijala? (FOTO)

Iako je naš fudbal sličan kada je u pitanju klupski nivo, imamo dva velika kluba koji se izdvajaju, dok je u Hrvatskoj i Rijeka uspela da se izdigne poslednjih godina. Navijači su godinama bili protiv Saveza i vodili su borbu, pa atmosfera oko reprezentacije nije bila najbolja, ali je i dalje srpski i hrvatski reprezentativni fudbal miljama udaljen.

Tužan povratak kući srpskih fudbalera Foto: MN Press

 Mbape ili Modrić - jedan od njih dvojice će verovatno biti proglašen za najboljeg igrača Mundijala. Kvota na Francuza je 1,85, a na Hrvata 3,20. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za specijalne igre na Svetskom prvenstvu.

Ni fudbalerima iz vremena bivše Jugoslavije nije pošlo za rukom da igraju finale Mundijala, a Hrvatska je u tome uspela samostalno i posle 20 godina je nadmašila generaciju iz 1998. godine, koja je u Francuskoj bila treća na svetu.

Tada su ih upravo Francuzi, sa kojima će se "Vatreni" boriti za titulu prvaka sveta u nedelju 15. jula od 17 časova, sprečili da igraju finale. Ovoga puta će im "Galski petlovi" biti u poslednja prepreka za večnu slavu i titulu najbolje reprezentacije sveta.

Hoćemo titulu: Mario Mandžukič slavi gol protiv Engleske Foto: AP/Tanjug

Javnost u Srbiji je podeljena. Ima onih koji navijaju za Hrvatsku, uživaju u fudbalu koji pružaju, a naročito u sjajnom timskom duhu koji ih krasi na prvenstvu. Ima i onih koji su navijali za sve njihove rivale, od grupe i duela protiv Argentine, pa preko Danaca, Rusa, pa čak i Engleza...

Ali, bilo da gaje simpatije prema hrvatskom timu, ili navijaju za njihove rivale, svi moraju da priznaju da igraju sjajan fudbal i da dišu kao jedan.

Ako su srpski fudbaleri i selektor Krstajić gledali utakmicu, mogli su mnogo toga da nauče, ali i da usvoje za ubuduće, kako bi i naš fudbal mogao u nekom trenutku da dosegne nivo koji trenutno ima Hrvatska. Izdvojićemo nekoliko ključnih podataka.

1. POVRATNIČKI POBEDNIČKI MENTALITET

Najsvetliji primer imali smo u utakmicama naše i hrvatske reprezentacije. Čim bi krenulo loše, naš tim bi klonuo duhom i sve bi na kraju otišlo u propast. Tako je bilo protiv Švajcarske, i Brazila, dok su Hrvati čak tri puta gubili u nokaut fazi, ali su se uvek vraćali. I protiv Danske, kada su primili gol u prvom minutu, i protiv Rusije, kada su primili gol i pred samu penal seriju, ali ih to nije pokolebalo, a na kraju i protiv Engleske.

2. NEMAJU RESPEKTA PREMA VELIKIM IMENIMA

Kada Srbija treba da igra protiv Brazila, unapred se predajemo. Kada Hrvatska igra protiv Argentine - u mentalitetu im je usađeno da mogu da ih zgaze. I zgazili su ih. Isto je bilo i protiv Engleske, a sudeći prema izjavama ne razmišljaju na drugi ishod ni protiv Francuske, iako Trikolori važe za glavne favorite.

Rakitić gleda zbunjenog Mesija Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Jednostavno srpski fudbaleri, ali i javnost koja prati nacionalni tim kao da ima luzerski mentalitet i ne veruje iskreno u uspeh čim treba da zaigra protiv ozbiljnije ekipe. To mora da se promeni po ugledu na Hrvate. Poslednji put smo veliku reprezentaciju pobedili na Mundijalu 2010. godine, kada smo pobedili Nemačku, a odmah nakon toga sve prosuli protiv Australije i ostali bez drugog kruga.

Na licima igrača Hrvatske vidi se neverovatan žar u očima, a on je najizraženiji kada se igra protiv najjačih. Bukvalno, kao da idu u rat za svoju zemlju! Kada igraju za "kockasti" dres, ginu još jače nego kada igraju za Real, Barselonu, Juventus...

3. SVI STAJU IZA SELEKTORA, NEMA KLANOVA - PRIMER KALINIĆA I MILINKOVIĆ SAVIĆA

Hrvatima su se mnogi smejali na startu Mundijala, jer su bili jedini koji su ostali sa igračem manje u rosteru, nakon što je selektor Zlatko Dalić oterao Nikolu Kalinića, koji nije želeo da sedi na klupi.

Međutim, to je ujedinilo ekipu i celu naciju, ali i Savez! Svi su stali iza selektora, maksimalno su ga podržali, a prepotentnom "bundžiji" se sada ceo svet smeje.

Sličan primer bio je kod nas kada je u pitanju Sergej Milinković Savić, kada ga Slavoljub Muslin nije zvao. Na kraju je ceh kod nas platio selektor i to prema izjavama čelnika Saveza baš zbog Sergeja, koji je bio glavni kamen spoticanja.

Umesto njega došao je Krstajić, koji je zvao Sergeja i dao mu mesto u startnoj postavi. Ali Sergej je, izuzev utakmice protiv Kostarike, bio jedan od najgorih igrača Srbije na Mundijalu, naročito u ključnim mečevima protiv Švajcarske i Brazila.

Krstajić je doveo Sergeja Milinkovića Savića u A tim Foto: AP/Tanjug

4. PROBLEMI SA NAVIJAČIMA IH NISU POREMETILI

I u Hrvatskoj godinama navijači nisu ujedinjeni oko podrške reprezentaciji, naročito se tu isticala Torcida, koja je često bojkotovala tim i pravila probleme na utakmicma u nameri da našteti ekipi, uz cilj da poremeti HNS na čelu sa Šukerom i vladarom hrvatskog fudbala iz senke Zdravkom Mamićem.

Bilo je problema i na prethodnom Evropskom prvenstvu, kada je bilo bakljada, međusobne tuče navijača, a bilo je i navijačkih akcija protiv Saveza i reprezentacije i tokom kvalifikacija.

Hrvatska ima podršku i lepšeg dela navijača Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Međutim, to nije poremetilo tim! Naprotiv, ujedinilo je naciju još više, pa su huligani postali faktički neprijatelji broj jedan u jednom momentu.

Isti problem i naš tim ima godinama, i retke su bile situacije da se nacija ujedini oko podrške reprezentaciji. To je bio slučaj samo u vremenu kada je Radomir Antić vodio tim, a kasnije još samo u jednom momentu pod Muslinom, ali i tu je delimično bilo nezadovoljnih.

Dok na Hrvate to ne utiče, kod nas je to jedna od glavnih boljki.

VIDEO Hrvatski igrači od slavlja ne mogu u autobus da uđu:

VIDEO Srpski navijači teško podneli gol Švajcaraca:

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bazinga

    13. jul 2018 | 11:21

    Ove cetiri stvari moramo da uzmemo od njih da bismo imali pristojan tim: selektora, Modrica, Rakitica i Mandzukica.

  • SrpskiBek

    13. jul 2018 | 12:21

    Ne daj boze da mi budemo kao oni!! Ne treba nam dobar fudbal.ako treba da licimo na "takve"

  • Dak

    13. jul 2018 | 11:48

    To sto oni imaju mi nemamo.Tako da se to ne uzima sa time se radja.A jedna od toga su mu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA