≫ 

Ko je Marko Perković Tompson? Evo kakvog su ustašu hrvatski fudbaleri pozvali u slavljenički autobus i na binu! (VIDEO)

Samo četiri godine pre stravičnog etničkog čišćenja Srba sa teritorije Hrvatske, jedan ugledni ugostitelj po imenu Marko Perković odlučio je da sa prvim granatama ostavi svoje konobarsko odelo u koje je, obučen, između ostalih, služio i Srbe lično, i obuče vojničku uniformu...

Svake godine, 5. avgusta, promoter ustaštva i nacionalne mržnje, samozvani hrvatski pevač i nacionalista Marko Perković Tompson, održava koncert povodom godišnjice Oluje. Ovaj put, u centru pažnje je bio drugim povodom, su ga fudbaleri Hrvatske pozvali da peva na dočeku nakon osvajanja svetskog srebra na Mundijalu.

Nije tajna da se reprezentativci Hrvatske između četiri zida svlačionice oštre za utakmice i pobede uz nacionalistički repertoar Tompsona, nisu mu sve pesme ni huškačke, ali sve dobija potpuno drugačiju dimenziju kada se on nađe na bini na zvaničnom organizovanom dočeku, a poznat je kao pevač koji je često iskazivao mržnju prema Srbima, uz ustaške povike "Za dom spremni" i "Srbe na vrbe".

>>>Grmele ustaške pesme u svlačionici Hrvata: Bando četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji! (VIDEO)

A verovali ili ne, nekad Tompson nije bio pevač i zbog prirode posla kojim se tada bavio morao je da služi, čak i - SRBE!

Tražili su fudbaleri pesmu i na bis! Foto: youtube.com/hrt

Samo četiri godine pre stravičnog etničkog čišćenja Srba sa teritorije Hrvatske, jedan ugledni ugostitelj po imenu Marko Perković odlučio je da sa prvim granatama ostavi svoje konobarsko odelo u koje je, obučen, između ostalih, služio i Srbe jer su tada i oni naseljavali Hrvatsku u velikom broju, obuče vojničku uniformu, uzme američku automatsku pušku po kojoj se i nazvao "Tompson", i ode da "brani" svoju zemlju Hrvatsku od Srba. Mahom stanovništva preko 60 godina starosti.

Marko Perković rođen je, 27. oktobra 1966. godine u selu Čavoglave u Dalmatinskoj zagori. Ovaj "muzički marginalac" sve do 1991. godine čuvao je koze u podnožju Dinare u svom rodnom selu, a kada je došlo vreme da upiše školu, odlučio se za ugostiteljstvo.

Tompson pali masu na koncertu Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

Pa je tako, kao i svaki konobar morao da poštuje onu "gost je uvek u pravu", kao i da služi čak i Srbe! A onda je vrli konobar sa gotovo nimalo istorijskog znanja, kao tinejdžer zavoleo svoju gitaru koju je dobio na poklon od oca, počeo da piše pesme koje su odgovarale tadašnjoj strukturi. A to kako piše pesme, prosudite sami - pre bi se moglo reći da "uspešno pozajmljuje rifove i ideje".

Predstavio se, a to čini i dan danas, kao rok (?!) pevač i kompozitor. Najbizarnije u celoj priči što su njegovi koncerti zaista jedni od najposećenijih u "Lijepoj njihovoj", iako su, sa druge strane, zbog ekstremno desnih, antisemitskih i neoustaških stavova, zabranjivani u Mariboru, Berlinu, Austriji, Holandiji, protiv njega su protestovale brojne jevrejske organizacije...

Ustaški motivi dominiraju na njegovim koncertima, dolazi omladina koja sa ratom nije ni imala veze Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC

Za Dom - spremni!

Čujte srpski dobrovoljci, bando četnici,

Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda to već svatko zna

Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Mnogo kontroverzi i uplitanja sa politikom je iza pevača Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC

Ovako zvuče njegovi najpoznatiji stihovi, a ta pesma postala je svojevrsna ustaška himna. Tu se u spotu pojavio dugokosi i krezubi mladić Tompson, koji je u međuvremenu popravio zube i skratio kosu, pa preko braka sa hrvatskom pop zvezdom Danijelom Martinović pokušao da se probije na muzičku scenu.

Kako mu to nije baš pošlo za rukom, preorijentisao se na utaške tvorevine, i tako počeo da podilazi svakoj vlasti i peva za njih kad god je potrebno promovisati ekstremne stavove.

Koncerti su mu zabranjivani u nekoliko zemalja, a u martu ove godine, zabranjeno mu je da koristi ustaško U, svastike i pozdrav "Zig hajl".

Ne mogu bez Tompsona: Modrić je bio taj koji je želeo da doček pretvori u koncert Tompsona Foto: Tanjug/AP

To nije smetalo vlastima da ga puste da sada peva pred 500.000 ljudi na trgu tokom slavlja, štaviše, Tompson je čak održao ustaški čas srednjoškolcima pre godinu dana, gde je u društvu časne sestre pričao o "veri, ljubavi i domovini".

Ima i drugačijih slučajeva, koncert mu je zabranjivan u opštini Kostrena u Rijeci, ali je to retkost i Tompsonu uspeva da istera svoje, tako je bilo i sada kada je jedva dočekao poziv fudbalera da peva na dočeku.

Na Fejsbuku ga prati 246.000 ljudi, pevao je Tompson čak i na dočeku Marina Čilića posle osvajanja US opena, posle čega se čak teniser pokajao i nevešto izvinjavajući, rekavši da je sve bilo tako organizovano da nije mogao da izbegne.

Da ironija oko Tompsona bude veća, on je pesmu "Anica, kninska kraljica" snimio kao plagijat četničke pesme "Nad Kraljevom živa vatra seva".

Još jedna velika kontroverza je što je bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, tokom suđenja Ivu Sanaderu za aferu Fimi media, rekao da je Tompsonu dao pola miliona evra da 2007. ne peva ni za jednu stranku.

Tompson je prema navodima po novac došao u Carinsku upravu, što je pevač na suđenju negirao.

Bio je optužen i za učešće u izvođenje pesme "Jasenovac i Gradiška Stara", što on takođe opovrgava. Radi se o pesmi u kojoj se slave ubijanje Srba i ostali ustaški zločini. Uprkos svemu, Tompson uspešno pliva u sistemu i tek će, sudeći po scenama iz Zagreba gde selektor titulu posvećuje braniteljima, i gde se uvek mora aludirati na rat.

VIDEO - Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    16. jul 2018 | 22:50

    Koga on zanima? Sve dok se budete bavili njime oni ce ga velicati.

  • santijago

    17. jul 2018 | 00:59

    Morase upropastiti citav sportski uspjeh sa ovim glupostima. Nevjerovatno. Da u sve mjesaju rat i Srbe. Stvarno dje je mozak svom ovom narodu. Neka ajde budale nego sto i ovim mladjim generacijama ispiraju mozak. Ne vodi ovo nicemu. Dobro je jedan moj drug danas rekao “ Hrvat nikad prijatelj samo los komsija”. Svaka mu je Njegoseva...

  • MILICA

    17. jul 2018 | 00:05

    Svi vi koji ste navijali za Hrvatsku, eto vam vasa braca i komsije. Sve bih ja vas u Zagreb poslala na par dana, ali da nosite trobojku. Pa videli bi kako biste se proveli kod "brace"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA