≫ 

Sada svi pišu o Federerova 4 pitanja koja postavlja ženi pre odluka u tenisu: Događaj iz 2014. je ključan za preporod i novu dominaciju (FOTO)

Da mu nije nje, verovatno bi završio karijeru

  • 10

Dok smo svi najavljivali kraj teniske ere u kojoj je dominirao Rodžer Federer i računali koliko treba Novaku Đokoviću da pretekne slavnog Švajcaraca u gren slem titulama, nešto sasvim drugačije se spremalo; nešto što je zaista retko ko mogao da predvidi.

>>> Jaka poruka Federera Đokoviću: Bićeš opet šampion, previše si dobar!

Da se baš Federer u 36. godini osvoji Australijan open i Vimbldon (uz Indijan Vels, Majami i Hale) ponovo vrati u konkurenciju da bude prvi teniser sveta? Igrač koji je 2016. godinu završio na 16. poziciji ATP liste, propustivši veliki deo sezone, napravio je neverovatan povratak. Ali ne da bi produžio sezonu jer je teško da kaže "dosta je" i da srozava svoj imidž, već zato što oseća da uz mere opreznosti i dalje može da uživa u onome što voli.

Nakon poraza od Miloša Raonića u polufinalu Vimbldona prošle godine, potpuno se posvetio sebi i rekao svetu: "Vidimo se početkom 2017. kad ozdravim".

Znao je šta radi zajedno sa svojim timom, koji je očigledno savršeno uklopljen. Ali veliki deo pauze, pored rehabilitacije od povrede, Federer je posvetio porodici, pa čak i planinarenju sa svojim ocem i majkom. Tenis je bio niže na listi prioriteta - i to je ispalo odlično, jer sebi je to mogao i da dozvoli.

Foto: Tanjug/AP

- On je, zapravo, jako jednostavan tip. Obožava da provodi vreme sa svojom porodicom i da bude u prirodi. Upravo je to ključ njegovog preporoda. Počeo je savršeno da kombinuje tenis sa aktivnostima van terena. Kad dođe sa treninga ili meča, tenis ostaje ispred vrata kuće. Igra se s decom, valja se s njima po podu i stalno se druži s ljudima - rekao je Tim Henman, dugogodišnji Federerov prijatelj i bivši engleski teniser.

Švajcarac, zvanično vlasnik 19 gren slem titula, ponosni je otac dva "para" blizanaca - najpre je dobio ćerkice Milu i Šarlin (7 godina), a potom 2014. i dečake Lenija i Lea (3 godine). Upravo su dečaci prvi put gledali tatu kako podiže pehar Vimbldona, što je on radio još sedam puta pre toga...

- Nemaju oni pojma šta se sada ovde dešava. Misle da je lep pogled na ovo lepo igralište - rekao je Federer o dečacima u izjavi na terenu.

Od kako su oni stigli na svet, za Federera se priča da je postao jako opušten, i uživa provodeći vreme sa njima.

Naravno, veliku odgovornost i žrtvu podnosi njegova supruga Mirka (39), koja je osim toga i majka, podrška, "vođa puta i logistike"...

Redovno sa Mirkom o tome razgovaram. Jesmo li mi srećni na turu? Jesu li deca? Da li nam postaje problem da budemo na putu pet-šest nedelja? Želimo li to? Zasad se čini da nemamo nikakvih problema. Dok god je tako, ja sam ovde - uverio je Federer nakon što se plasirao u finale Vimbldona.

Foto: Tanjug/AP

Generalno, Federer ne propušta da istakne koliko mu je važna Mirka.

- Neverovatna mi je podrška, ona je najbolja. Srećan sam što mi dozvoljava da jurim za našim snovima, jer je i ona takva, iako je sada sa druge strane - rekao je Federer o Mirki, nekadašnjoj teniserki koja se 2002. godine povukla iz sporta zbog povrede stopala.

>>> Tragedija u Federerovom životu o kojoj se ne priča: Uplakani Rodžer je trčao ulicama zbog čoveka koji je od njega napravio šampiona!

 
Roger and Mirka Federer at the Champions' Dinner. #wimbledonA post shared by Wimbledon (@wimbledon) on

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA