≫ 

Federer igra sa Nadalom prvi put u dublu: Već mi je čudno to što ću poene počinjati na mreži (FOTO)

Kako svaka priča vezana za Lejver kup počinje i završava se sa Švajcarcem

  • 0

Iako je pažnja publike koja prati inauguralno izdanje Lever kupa u Pragu uglavnom posvećena najvećim prisutnim teniskim imenima – Federeru i Nadalu – nastupi najmlađih učesnika i njihovih očekivanih naslednika – Zvereva, Šapovalova, Tiafoa i Kirijosa bi, po do sada viđenom, trebali da donesu najviše takmičarskog duha u procesu njihove afirmacije unutar ovakve “ol-star” selekcije teniske scene različitih generacija.

Naravno, ulog za njih je veliki – jer su u Pragu predstavljeni rame uz rame sa nekim od prvih super-asova iz ere kada je globalni tenis počeo da se redefiniše u smislu komercijalizacije i medijskog praćenja - kao i današnjim spomenutim mega-zvezdama, čije tenisko ime de facto stoji ispred prave sportske korporacije.

Važnost koju noseće međunarodne teniske organizacije pridaju nadirućim mladim asovima u procesu njihove pripreme za genezu ovog sporta za vremena koja dolaze – i interakciju sa još sasvim nepoznatom ciljnom grupom teniskih obožavatelja budućnosti – dovela je, između ostalog, i do toga da će ATP organizacija po prvi put prirediti završni “#NextGen” turnir u Milanu, novembra meseca za najboje rangirane mlade asove uzrasta do 20 godina.

Foto: Telegraf

Predstavljanje spomenutih perjanica tenisa 21 veka. na ovoj izuzetno važnoj premijeri sinergije najuticajnijih aspekata aktuelne globalne sportske produkcije zato privlaći posebnu pažnju – i njihova pojava i nastupi se pomno analiziraju iz više uglova od strane svih kojima je tenis nešto važnije od još jednog takmičarskog sporta.

U tom smislu, zanimljivo je podeliti utiske i komentare koje su učesnici do sada najzanimljivijeg meča i po mnogo čemu viđeni kao nosioci jednog od najzanimljivijih budućih rivalstva u tenisu – nemac Aleksandar Zverev i kanađanin Denis Šapovalov (obojica ruskog porekla) preneli u druženju sa medijima koji prate ovaj događaj.

Za Šapovalova – nastupati pred ovakvim teniskim veličinama je iskustvo o kome nije mogao ni da sanja do pre neke godine. “Ne mogu da izrazim koliko se osećam počastvovano što igram sa i nastupam pred ovakvim legendama svetskog tenisa – Lejverom, Borgom, Mekenroom, Federerom, Nadalom i ostalima…

Foto: Telegraf

I sam meč protiv Zvereva, koji je već sada četvrti igrač sveta – bio je više nego zadovoljstvo, a da li će prerasti u pravi teniski rivalitet – zavisi od toga koliko ćemo biti posvećeni stalnom napretku i razvoju naše igre.

Zverev takođe opreznije pristupa najavama o velikom rivalstvu sa Šapovalovim: “Još smo mi mladi za bilo kakva rivalstva; tek smo odigrali dva meča jedan protiv drugog, a tek nekoliko mečeva više i sa drugim asovima. Godine će pokazati da li će ih i biti, i sa kim.

Ako budemo dovoljno dobri, možda i doživimo ono što su Džon i Bjorn, Andre i Pit, Rodžer i Rafa, Novak i Endi kroz seriju međusobnih mečeva zaveštali istoriji tenisa.”

Teret praćenosti i pažnje javnosti koje prate Lejver kup ne samo da ne opterećuju obojicu mladih asova, već ih i inspirišu.

“Odrastajući uz tenis, maštao sam o danu kada ću nastupati na najvećim scenama – Mastersima, Grend slemovima, Dejvis kupu. Timski format Lejver kupa, i način na koji smo organizovani van terena i tokom mečeva pruža mi samo veći podstrek i samopouzdanje – jer su uz vas najveći asovi naše igre,” naglašava Denis.

“Timski aspekt ovog takmičenja je izuzetan, a doživljaj za pamćenje je taj što se nalazite u društvu najvećih asova. Zajedničke večere, treninzi, bodrenje pored terena, timski takmičarski duh stvaraju iskustvo koje je potpuno jedinstveno – a inače tako retko moguće u našem individualnom sportu. Evo, i Rodžer mi je davao savete tokom meča sa Denisom, a pre toga i Rafa za Tima – što pokazuje koliko je prisutna naša zajednička želja da ostvarimo pobedu.”

Foto: Telegraf

“Upravo ta direktna razmena informacija, iskustava, saveta među igračima je nešto što je od neprocenjive vrednosti i višestruko korisno za sve nas, a naročito za mlađe igrače poput mene, Aleksa, Tijafoa i Nika. Naravno, nemamo direktno iskustvo koje se vezuje za priče o velikim mečevima iz vremena Borga i Mekenroa – ali sam od “Džoni Meka” dobio pregršt praktičnih saveta i demonstraciju bekhenda koje ću svakako nastojati da primenim od sada. Njihovo tenisko znanje, sportska mudrost i druželjubivost su zaista izuzetni!” oduševljeno komentariše svoja iskustva iz Tima sveta mladi kanađanin.

“Naravno, oni i ne bi trebali da čuju baš sve naše priče! Još uvek su klinci, imaju 18, 20 godina… Zamislite šta bi Džon i Bjorn mogli da im ispričaju iz svog “bogatog” repertoara, pa onda prosudite da li je to korisno za njih ili ne?” refleksivno se šali na ovaj Denisov komentar Zamenik kapitena Tima sveta, Patrik Mekenro – usput malo potkačivši brata i Borga zbog njihovog burnog života van terena.

“Verujte nam, mi ovo takmičenje doživljavamo veoma ozbiljno, a znanja koje razmenjujemo sa suigračima su nešto što će nam sigurno pomoći u presudnim momentima i najvažnijim mečevima naše karijere – jer su toliko uputna i stručna. Čak i u trenucima kada opušteno pričamo – kao što je bilo Rodžerovo i Rafino podsećanje na finale Vimbldona 2008 tokom večere – može se štošta naučiti, a ono što je meni veoma zanimljivo su priče o iskustvima van terena – koja itekako utiču na našu karijeru i lično zadovoljstvo.

Foto: Telegraf

Iskustvo saradnje sa Borgom mi je takođe veoma korisno, jer on bira reči kojima će vam preneti savet – sa razlogom. Sa druge strane, Džon je mnogo više “intenzivan” u metodu kako prenosi znanje – jednostavno, uzme reket i to demonstrira na licu mesta – što je svakako zabavno za oba tima. I Bjorn i Džon su “suvo zlato” za sve nas, i obožavamo to što smo zajedno!” podvlači Aleksandar Zverev.

Kako svaka priča vezana za Lejver kup počinje i završava se sa Federerom, tako je i ovoga puta švajcarski as imao da doda sledeće:

“Timski i takmičarski duh na Lejver kupu je ne samo neosporan – već je na najvišem mogućem nivou. Druženje i zabava koju imamo i priređujemo nama i publici je deo naše posvećenosti timskim ciljevima, motivaciji za ostvarivanje pobede. Zar treba išta više reći u prilog tome nego napomenuti da je Rafa ustajao u 6:30 za trening – da bi ušao u takmičarski ritam za mečeve po ovdašnjoj satnici? Evo, večeras po prvi put u životu nastupam u dublu sa Rafom; za njega sam siguran da će biti super, ali se brinem za sebe, jer ga veoma retko igram. Već mi je čudno to što ću poene počinjati na mreži – dok se u singlu na mrežu dolazi postepeno.

Muku mučim kako da se sistemski preorijentišem u glavi – da li da probam da primenim plan igre iz singla, ili da pustim da me elementi iz singl igre izazovu da odreagujem kako najbolje znam – u dublu. Živo me zanima kako će proći večerašnji meč – jer danas bodovi vrede više – a pobeda našeg tima je – imperativ!” podcrtava takmičarski momenat i svoj lični doživljaj atmosfere koja vlada u timovima “otac” novog interkontinentalnog takmičenja Federer.

Ako je sudeći po svim izjavama aktera – u Lejver kupu na terenu i van njega uživa “i mlado i staro”, svesni da je stvaranje pozitivnog utiska sa ovog visoko-budžetnog pilot-projekta izuzetno važno za njegovu budućnost i nastojanja njegovih legendi da ostave funkcionalnu inovaciju u nasleđe takmičarskom tenisu. Uz sve postojeće eksperimentalne formate – IPTL (možda već ugašen), Fast For (već godinama rasprostranjen u Australiji), Taj Brejk Tens (imao važnu globalnu demonstraciju ovog proleća) – kao i sve novine vezane za #NextGen završni turnir za mlade asove u Milanu (“sokolovo oko” umesto linijskih sudija, na primer), Dejvis i Fed Kup i ostale inovacije na raznim nivoima takmičenja (igrajući nec posle servisa na nekim čelendžerima…), Lejver kup nastoji da u svet tenisa uvede moderni timski takmičarski koncept, začinjen aktraktivnim aspektima koji su – ako je sudeći po trenutnim četovima i postovima na društvenim mrežama – već veoma dobro prihvaćeni od strane digitalno-nastrojene teniske publike. Za mnoge vodeće aktere i poslenike profesionalne teniske turneje – njen kalendar je predugačak, fizički zahtevi previše intenzivni a ponuda prečesto “tanka” i nezanimljiva u poređenju sa nekim drugim – medijski i viralno više kompatibilnim – sportovima, takmičenjima i ligama.

Da li je, pored primećenih početnih slabosti, Lejver kup kao koncept, sadržaj i generator uzbudljivog doživljaja tenisa pravi i trajni putokaz za budućnost teniske igre – videćemo šta će javnost reći već do kraja njegovog premijernog izdanja – a do tada nas čeka uživanje u jedinstvenom dubl-nastupu Rafe i Rodžera pred punim auditorijumom O2 Arene u Pragu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA