≫ 

Krajinović posle Dubaija poručio: Mislim da je TOP 20 dostižno! (FOTO)

U meču “na nijanse” Krajinović ostao bez prvog Finala iz serije ATP 500 u karijeri

  • 1

Dosadna kiša koja je poremetila održavanje današnjeg programa polufinalnih mečeva ATP 500 turnira u Dubaiju, pomerila je i početak njegovog najkvalitetnijeg meča Krajinović-Pui, što se skoro uvek negativno odrazi na jednog ili drugog igrača. U ovom slučaju, to je, makar u nijansama, bio naš as, koji je, uistinu, pred sobom imao do sada najkvalitetnijeg protivnika i pobednika njihovog nedavnog meča u Marseju.

 >>>Krajinović stao u polufinalu: Lukas Puj prvi finalista Dubaija

Luka Pui je, u tom smislu, svakako opravdao svoj plasman u samu završnicu ovog renomiranog turnira i to u gradu koji se zvanično vodi kao njegovo prebivalište. Praćen simpatijama publike, francuz je pokazao zbog čega ga teniska javnost smatra barem pravim naslednikom generacije sjajnih francuskih igrača poput Monfisa, Conge, Simona, Gaskea i što sa njim na daljem napredovanju radi “mađioničar” svetskog tenisa, Fabris Santoro. Gromoviti i precizni servisi, uglavnom oko ili preko 200 km/h, raznovrsni stil igre, odlično kretanje i neumoljivo rešavanje viner situacija ga dovodi u situaciju da se bori za brejk na Filipov servis pri vođstvu 3-2.

U ključnom poenu koji je odlučio i konačni rezultat prvog seta, Filip je žrtvovao realizaciju situacije na mreži zarad “džentlmenskog gesta”, i ne odigravši jak udarac pored obližnjeg protivnika dozvolio mu da se spase iz nerešive situacije i stekne bitnu rezultatsku i psihološku prednost. Gubitak tog gema je vidno tištio Filipa u narednim gemovima, dodatno pogoršano dosuđivanjem više “fut-foltova” pri servisu, što je našeg igrača vidno dislociralo sa borbenih pozicija koje je tako suvereno držao prethodnih dana u Dubaiju.

FOTO: Violeta Đorđević

Naredni brejk u istom delu seta (2-2) bio je još teži za Filipa, jer ga je glatko pretrpeo, čak bez dobijenog poena na servis. Pui je bio neumoljiv u realizaciji svog plana igre i korišćenja stečene prednosti, a nekoliko puta je egzibicionim vinerima pokazao da će biti potrebno veliko iznenađenje da bi bio destabilizovan u daljem toku ovog polufinala. Opasnost da će to potrajati još veoma kratko Filip otklanja pri rezultatu 4-2 za protivnika, i scena se otvara za možda poslednji pokušaj Krajinovića da se vrati u rezultatsku i psihološku ravnotežu (vođstvo 30-0). U tom momentu, kiša se vraća na scenu i Pui izjednačava na 30-30, ali se klizavost terena odražava i na francuza za prvu brejk loptu na Puiev servis od početka meča. Sada servis postaje ultimativno oružje, jer igrači više ne mogu normalno da se kreću po terenu i to Pui koristi da razreši sve dileme za vođstvo od 5-3.

Filipov servis, danas znatno slabiji od protivnikovog, nije dovoljan da bi se Pui doveo u sličnu poziciju kao Filip u prethodnom. Posle 0-30 i već veoma vlažnog terena, Filip protestuje zbog toga što se meč nastavlja, ali ga sudija ne prekida. Više iz inata, uspeva da se vrati na 30-30, i dobrom kombinacijom servisa i vinera osvoji gem za ostanak u meču, 5-4.

Tada se po terenu rastrčavaju redari, u nameri da što bolje osuše teren za nastavak meča, ali je efekat njihovog truda skoro zanemarljiv. Pošto je Filip ostao bez čelendža, sporni Puiev volej na mreži nije ocenjen kao evidentan aut  i Filip zaostaje sa 30-15. Ipak, skliska podloga smeta i Puiu pri servisu, i prva dupla greška daje Filipu izjednačenje, a zatim i drugu brejk loptu. Ipak, Puiev servis tada “radi stvar” i francuz dolazi do đusa, ali Filip u ovim neverovatnim uslovima igra sjajno i opet stavlja pritisak na Puia za konačni brejk i izjednačenje 5-5. Tada sudija pokazuje milost i osnovno poštovanje igračkih prava, i prekida meč.

Foto: Violeta Đorđević

Posle osmominutne pauze meč se nastavlja na servis Krajnovića odličnim riternom i vinerom Puia, koji je u ovom segmentu izrastao u pravog majstora. Filip uzvraća briljantnim varijacijama za 30-15, ali sledeći odlično odigran poen obojice igrača pripada francuzu, 30-30. Pui opet primenjuje razoran ritern za novu brejk loptu, ali onda Filip uzvraća majstorstvom za djus. Sada je svaki poen veliki kao kuća, a prikazana igra oduševljava publiku. Na sreću, Filip iz ove situacije izlazi kao uspešniji, i stiče psihološki opterećujuću prednost od 6-5 na servis Puia.

Francuz se sa time dosta dobro nosi, dolazi do 40-15, i koristi klizavost terena da namami Filipa na mrežu i pasing šotom dovede drugi set u taj-brejk.

Filip ga odlično otvara, preko potrebnim preciznim asom. Mreža nije saveznik Filipu na riternu, i loptica ostaje na njegovoj strani terena za 1-1. Slično se dešava i Puiu u narednom poenu, i Filip stiče bitan mini-brejk. Drugi uzastopni as “gura” Filipa dalje na 3-1, ali Pui ponovo demonstrira rešenost i majstorstvo vinerom iz riterna, vraćanjem mini brejka za 3-2. Trend se nastavlja, i Pui je neprecizan na forhendu za novu mini-brejk prednost za našeg igrača, 4-2, a zatim pogađa i svoj prvi as taj-brejka za 4-3. Velikih 5-3 za Filipa je na ekranu, posredstvom novog forhenda u mrežu za Puia, a zatim i 6-3 posle odličnog dubokog servisa u bekhend stranu Puia. Pui tada pogađa najbrži as do tada (215 km/h) za 6-4, ali je to poslednje što će uraditi u ovom setu, jer sada Filip odigrava fenomenalan ritern-viner za izjednačenje u setovima. Sjajan ishod velike drame i kompleksne situacije za oba igrača – po našeg Krajinovića.

Treći set servisom otvara Pui, i bez izgubljenog poena stiče prednost od 1-0 u gemovima. Filip odgovara istom merom i otklanja bojazan njegovih sve brojnijih navijača na tribinama Centralnog Terena Ejviejšn Centra, 1-1. Pui jasno pokazuje da je prevazišao malu psihološku krizu gubitkom prednosti u drugom setu, ponovo odlično servira i vraća se u vođstvo sa 2-1. Filip, kao i Luka, gubi samo jedan poen i izjednačava na 2-2. Tribine su dupke pune, i publika uživa u potpuno izjednačenom meču. Ipak, Filip je upadljivo dekoncentrisan na riternu u sledećem gemu, i Pui za desetinu sekundi ponovo stiče prednost sa 3-2. U gemu koji obeležavaju duge razmene, Filip je bolji, ali ga dupla servis greška vraća na 30-30. Kiša ponovo rominja, i zahvaljujući njoj i Puievom proklizavanju Krajinović stiže do 3-3. Publika sleže ramenima, kiša je ponovo sve jača, a Pui uspeva da se bolje snađe i dođe do novog vođstva, 4-3 pre novog prekida igre.

FOTO: Violeta Đorđević

Ovoga puta, pauza je potrajala skoro celih pola sata, ali je tok meča ostao isti, oba igrača uzimaju svoje servise, a Pui – nešto lakše. Na 5-4 za njega, francuz poziva publiku da se uključi, ali korist od toga ima Filip i osvaja gem za 5-5. Iako je napravio pogrešnu procenu i tražio čelendž na čistu loptu kod 15-15, Krajinović ipak stiže do djusa, ali je sreća na strani francuza u narednoj razmeni (dva puta pogađa liniju iz bezizlaznih situacija) i osvaja prednost. Filip nastavlja da “proganja” Luku i dolazi do jos dva đusa, ali ne i trećeg, i prednost u gemovima je opet na strani francuza, 6-5 u gemovima odlučujućeg seta.

Filipov fokus na zadatke pred njim u narednom gemu je “na nivou” i ubrzo stiže do izjednačenja (6-6) i konačnog taj-brejka. Njegov početak je obeležio Filipov pad na mreži pri stizanju teškog drop šota, i to se odražava na njegovu igru, kroz duplu servis grešku i predati mini brejk Puiu za 2-1. No, Filip brzo “zbija redove” i vraća mini-brejk (2-2), spreman da napadne novo vođstvo Puia. No, lucidni protivnik nalazi “ahilovu petu” u igri našeg asa, i korišćenjem još jednog odlično odigranog dropa i odličnom defanzivom stiže do 2 nova mini brejka i ogromnih 5-2. Filip se “održava u životu”, vraća jedan mini brejk za 5-3, ali ne i drugi, i Pui sjajnim insajd-in vinerom iz defanzive dolazi do tri meč lopte. Srećom, ne koristi prve dve i Filip smanjuje na 6-5. Ali, Puiev rizičan servis klizi niz liniju, Filipov ritern izlazi iz terena i tu biva kraj sjajne serije Filipovih ovogodišnjih Filipovih nastupa u Dubaiju. Krajinović-Pui 4-6 7-6 6-7.

U razgovoru sa članovima Tima Krajinović, konstatovano je da je meč bio potpuno izjednačen, ali da je Filipu nedostajalo taman toliko sportske sreće da bi nekolicina ključnih poena mogla da se završi u njegovu korist.

- Početak meča je bio veoma loš za nas, i sve do preokreta koji je usledio posle 4-2 u drugom setu, ovo je bio uporedno najlošiji deo Filipove igre ovde u Dubaiju- ističe trener Petar Popović.

- U mečevima koji se igraju “na jednu loptu” poput ovoga, faktor sreće biva izuzetno važan, a ona nije bila uz Filipa večeras. Uz konstataciju da je, posle sjajne forme prikazane u periodu pariskog Mastersa i ponovne pauze zbog povrede, Filipova igra ponovo u uzlaznoj putanji biće nam važne pouke koje se mogu dobiti iz tri slično izgubljena meča, protiv Dimitrova u Roterdamu, i Puia u Marseju i večeras u Dubaiju, u kojima su nijanse odlučivale - trezveno rezimira trofejni trener, i najavljuje da očekuje nastavak dobre serije na prvom Mastersu na kome se Filip pojavljuje u ulozi nosioca, u Indijan Velsu.

Foto: Tanjug/AP

- Nisam dobro otvorio meč. Bio sam previše defanzivan, a on uspeo da nametne ofanzivni stil igre. Ipak, došao sam do preokreta i, kada se sve rezimira, mogu iskreno da kažem da je Pui imao mnogo više sreće. Nekoliko puta se izmakao na neverovatno teške lopte i čudesno pogodio par linija i vinera. Svaka mu čast na tome što je odigrao hrabro, i zato ga je “pogledala” sreća pri nekim udarcima, lobovima koji su ulazili u teren. Kiša i prekidi su nam podjednako smetali, tako da tom faktoru, ma koliko neočekivanom za igru u Dubaiju ne bih pridavao veći značaj. Ukratko, svakako sam razočaran ovakvim ishodom - prenosi nam svoje viđenje meča Krajinović.

- Krivo mi je prevashodno što sam bio na korak od pobede u polufinalu ATP 500 turnira, i teško je naći prave reči koje to mogu opisati u ovom momentu - iskren je naš as.

- Ipak, ovo je bila dobra nedelja za mene, a ulazak u prvih 30 je ispunjenje jednog od prvih ciljeva za ovu godinu. Pošto branim mali broj poena u ovom delu sezone, mislim da je sledeći cilj, ulazak u Top 20, sasvim ostvariv!

Planovi za direktan odlazak iz arapske pustinje u američku pustinju i Masters u Indijan Velsu je sada promenjen.

- Poćićemo prvo do Beograda na 2 dana, da se malo “resetujem” pre daljeg puta u Ameriku. Status nosioca će mi omogućiti da se malo odmorim, nastavim sa treninzima, i kroz mečeve sa slabije rangiranim igračima očekujem da ću uspeti da tempiram formu za ozbiljnije izazove - naglašava Krajinović.

Foto: Tanjug/Ap

- Svestan sam toga da ću za koji mesec na ovo iskustvo gledati potpuno drugačije, iako je sada, posle dva i po sata igre u ovim uslovima i posle ovakvog toka meča nemoguće poricati nezadovoljstvo. Jedva čekam da, za koji dan, ponovo stanem na teren i nastavim sa treninzima tokom kojih ćemo Petar i izvesti analizu grešaka iz ovog meča i raditi na njihovom ispravljanju - najavljuje Filip.

Uz sasvim opravdanu konstataciju da ni jednom igraču ne može biti lako da tri poraza “na nijanse” u nizu “tek tako” stavi u drugi plan, iz svega viđenog iz funkcionisanja Tima Krajinović i sjajne stručne saradnje sa trenerom vrhunskog “kalibra” poput Petra Popovića, jasno je da će se ovakva gorka iskustva vrlo brzo predočiti u pozitivan stav na terenu i daljem toku sezone koja izuzetno puno obećava.

Kao što mu polazi za rukom da se brzo vrati u meč, odgovori na odličan potez protivnika svojim još boljim potezom i ostane konkurentan i u situaciji u kojoj bi mnogi drugi igrači bili “otpisani” ili bi sami sebe otpisali Filip Krajinović će sigurno uneti novi optimizam u novi period radnih izazova pred sobom, jer su svi razlozi koji ga projektuju u sam vrh svetskog tenisa i dalje “na snazi”, bez obzira na to što ga nećemo videti sutra uveče u velikom Finalu singl konkurencije renomiranog turnira ATP 500 serije u Dubaiju.

Krajinović je izgubio i dubl u paru sa Damirom Džumhurom.

Daljinac

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA