≫ 

Bautista Agut – novi “vladar” Dubaija

Španac stabilniji u većem delu meča za svoj prvi trofej na turniru serije ATP 500, Pui vidno umoran posle maratona sa Krajinovićem

  • 1

Turnir koji promoviše buduće asove i pruža im priliku da, skoro redovno, ostvare svoj najbolji plasman u karijeri,  ATP 500 Dubai Djuti Fri Čempionšip i ove godine je potvrdio svoj renome kao dugogodišnji najbolji turnir ove serije na ATP turneji.

>>>Viva Las Vegas: Šta to Nole i Agasi rade u gradu kocke? (FOTO)

Ove godine to je bio slučaj sa našim asom Filipom Krajinovićem, koji je, doduše, mogao da dospe do još boljeg plasmana (24) od trenutnog 28. mesta da je u polufinalu uspeo da pobedi godinu dana mlađeg protivnika Luku Puia. U slučaju večerašnjih finalista singla, spomenuti Pui bi, u svom četvrtom nastupu na ovdašnjem turniru, mogao da dođe do 8. Mesta na svetu i prvi put uđe u Top 10, dok bi se pet godina stariji Roberto Bautista Agut, ponovnim ulaskom u top 20,  približio svom najboljem rangu (13) i po prvi put osvojio turnir serije 500 u karijeri (već drugi ove sezone posle Oklanda). Od 2015 kada su počeli da se susreću na turneji, prva dva meča su, skoro logično, pripala špancu ali je 2016. Pui uzvratio pobedom na Ju Es Openu u 5 setova i nagovestio da, barem kada je reč o ovom duelu, njegovo vreme dolazi.

Foto: Dubai Duty Free

Ipak, u ovim okolnostima, sve opcije su bile otvorene. Iako je “struka” ocenila dosadašnje nastupe Puia kao kvalitetnije i raznovrsnije, bojazan da je mogućnost da njegova igra u finalu doživi amplitude veća nego u slučaju postojanog bejslajnera iz Kasteljon de la Plane je bila prisutna. Drugim rečima, od Puia bi se očekivalo da bude dovoljno bolji ali i, ako stvari ne krenu dobro, i mnogo lošiji nego stabilniji Bautista Agut, parametri koji veoma često odlučuju pobednike u velikim finalima.

Upravo u tom duhu je i počeo ovaj meč pred prepunim tribinama Ejviejšn Centra. Pui teško dolazi do svojih gemova, pravi duple greške, a Bautista Agut marljivo i pedantno skuplja poene i čeka svoju šansu za napad iz,  uglavnom, forhend paralele. Posle evidentne krize prvog servisa i druge odservirane duple greške Puia, Bautista Agut osvaja prvi brejk za vođstvo 3-1 i pokazuje da sedam titula na ATP turneji svakako nisu slučajno osvojene. No, nikako nije slučajno to da su obojica igrača u ovom bitnom momentu u njihovim karijerama malo stisnuti, te Pui koristi najednom pasivnu igru protivnika i stiže do lopte za povraćaj brejka. Ta prilika propada usled laserski preciznog forhend vinera na liniju španca posle najduže razmene u dotadašnjem toku meča, a rizični potezi koje francuz preduzima donose mu gubitak ove prilike: 4-1 za Aguta.

Foto: Violeta Đorđević

Iz gema u gem, špančev “neprobojan” stav i stil sve više “boli” Luku, i opet dolazi u poziciju da brani dve brejk lopte. To uspeva kroz kvalitetnu ofanzivu izostalu u dosadašnjem toku meča, a zatim atraktivno na mreži uzima poen za koliki-toliki rezultatski priključak sa 4-2. Ali, Bautista Agut je rutiner. Jednom kada osvoji prednost i uspostavi svoj stil igre, brzo stiče naizgled nedostižnu prednosti od 5-2 u prvom setu. Na francuzu se vide očigledni znaci umora od jučerašnjeg maratona sa Krajinovićem, veoma loše se kreće i kasno postavlja na udarce, u zaostatku od 15-30. Na “smek” uspeva da poravna na 30-30 uz odličnu kratku forhend diagonalu, a zahvaljujući neočekivanim poklonom Aguta osvaja svoj treći gem za 5-3.

Ako gledaju ovaj meč, Krajinović i Džaziri se sigurno “živi jedu”, jer je nivo tenisa znatno ispod njihovog jučerašnjeg nastupa u polufinalu , ali i uprkos tome, španac dolazi do prve set lopte, koju koristi odličnim servis vinerom za 6-3.

Početak drugog seta nam ne donosi neke prevelike novine. Poeni se uglavnom osvajaju na greške protivnika i faktor sreće, i kroz takav “miks” francuz osvaja prvi gem za 1-0. U tom smislu, nije nikakvo čudo da  Bautista Agut dolazi uskoro do izjednačenja posle neobjašnjivog “duvanja u aut” svog mlađeg protivnika. U Puia su noge kao “od olova”, ali ga jasno opredeljena publika podstiče da održi prednost u gemovima od 2-1 i “zapreti” brejkom sa 15-40 u narednom gemu. Ali Bautista nije “od juče”, pokazuje impresivnu upornost i lucidnost i dolazi do đusa posle kardinalne greške Puia na mreži. No, mreža pomaže Puiu da “izbaci iz ritma” španca za laku grešku u plasmanu forhenda, a zatim ga jakim diagonalama primorava na prvi brejk, 3-1. Najduži poen u meču pripada Puiu, ali je on za sada jedini u tom gemu, jer Bautista Agut dolazi do dve lopte za povraćaj brejka i već prvu koristi za 3-2 i priliku za najglasniji “Vamos!” od početka meča.

FOTO: Violeta Đorđević

Navrat – nanos, dolazi se do đusa u narednom gemu, posle nekoliko nižerazrednih grešaka obojice, ali Bautista uspešno rizikuje na servisu i stiže do izjednačenja na 3-3. Pui uzvraća na skoro isti način za preimućstvo od 4-3, a uvodni poen sa preko 20 prebačaja osvaja Pui. Kvalitet se nadoknađuje borbenošću, ali je Puieva sklonost ka izbacivanju lopti u aut previše izražena da bi ga i pored toga održala u gemu, i sada je 4-4. Bautista Agut oseća da bi ovde mogao da prelomi meč, i fenomenalnim riternima baca Puia u defanzivu i zaostatak od 30-0. Napokon i publika nagrađuje španca za najlepši potez u dosadašnjem toku meča, diagonalu behkend viner iz trka, i veliki brejk je obezbeđen (5-4).

Teška situacija budi “ono najbolje” kod Puia, i osvaja sjajan poen smečom na mreži posle atraktivne razmene po diagonali. Ali, nekontrolisanim bejzbol udarcem sa osnovne linije, prednost se potire, 15-15. Pui večeras ne može da spoji dva dobra poena, i laka greška iz forhenda ga unazađuje na 30-15. Bautista uzvraća poklonom sa osnovne linije za 30-oba, a onda kroz razmenu koja je bukvalno “raspela” Puia stiže do prve meč lopte , a nekoliko udaraca kasnije i do osvajanja prvog ikoničnog trofeja “Srebrnog jedrenjaka” u Dubaiju.

U svakom slučaju, meč koji možda i nije bio obeležen izrazitim kvalitetom, prevashodno zbog umora koji francuzu nije omogućio da ni izbliza ponovi igru iz meča sa Krajinovićem, promovisao je još jednog novog šampiona ovog izuzetnog turnira. Bautista Agut, po drugi put na pobedničkom podijumu na ATP turneji u 2018 godini. Po sopstvenom priznanju, od sada ima posebno mesto za Dubai Čempionšip u svom srcu. Uz te birane reči, ali i sa svim promenama koje se u top ešalonu svetskog tenisa dešavaju iz godine u godinu, pitanje je da li će španac biti u prilici da ovaj trofej brani u 2019…

Do tada, atrakcije i sjaj ovog futuropolisa u pustinji i sportski spektakli koji se ovde redovno priređuju će inspirisati nove generacije teniskih asova da sa posebnim motivima i zadovoljstvom čine velike korake u svojoj karijeri na terenima koji su ugostili toliko vanvremenskih teniskih asova u proteklih 26 godina.

Daljinac

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA