≫ 

Nema inicijative, fajterskog duha i gladi: Šta smo još videli na prvom meču Đokovića posle operacije lakta? (VIDEO)

Novak vidno nespreman za povratak u takmičenje, eliminisan već u prvom nastupu na Mastersu u kalifornijskoj pustinji

  • 15

Svako ko je ovih dana pratio, za mnoge teniske stručnjake, dosta neočekivan i preuranjen povratak Novaka Đokovića u “takmičarski pogon” na prvom Mastersu sezone u Indijan Velsu posle nedavne hirurške intervencije na igračkoj ruci, sigurno je bio srećan.

Pre svega zbog prizora nekadašnjeg neprikosnovenog svetskog broja 1 kako vežba sa svojim timom referentnih bivših teniskih asova i trenera na terenima velelepnog teniskog centra u kalifornijskoj pustinji.

>>>> Dramatična izjava Đokovića posle poraza od nepoznatog Japanca: Osećao sam se kao da prvi put igram! (VIDEO)

Brojni video klipovi  što zvanični, što spontano nastali od strane željne publike prikazivali su Đokovića kako prolazi kroz rutine treninga, posvećenog izgleda, dobro raspoloženog i nasmejanog što je opet “na radnom mestu”, u prostoru u kome se on najbolje oseća.

VIDEO: Pogledajte izjavu Novaka gde kaže da zna ni zašto je došao u Indijan Vels

Ovaj prizor svakako značajan za svet sporta u celini  lako i brzo je dobio “entuzijastični spin” u raznim komentarima na društvenim mrežama i raznim platformama paralelnih i digitalnih stvarnosti te su se mnogi samopozvali da, uz omiljeni izbor TV večere isprate prvi meč Đokovićeve druge faze u sagi o povratku na ATP turneju kao da gledaju neki od nastavaka teniske verzije filmskog hita “Terminator”.

>>>Nije trebalo da budem ovde! Kad vidite koliko je Novak bio utučen na konferenciji, biće vam jasno koliko je pogrešio (VIDEO)

MOMENAT ISTINE

Sto i deveti igrač sveta, japanac Taro Danijel bi  po takvim očekivanjima bio lak zalogaj za Srbina nešto poput kokica koje bi se uz prenos konzumirale u slast i čast već viđene furiozne igre i superiorne pobede našeg asa.

No, tako nije bilo. Momenat istine, onaj koji se stvara na u ovom slučaju betonskim terenima, koji iz sezone u sezonu nemilosrdno “seju” ozbiljne povrede među nekim od najizdržljvijih i najspremnijih sportista današnjice, u sebi je imao daleko manje “romansiranog” sadržaja nego što smo ovih dana viđali u “papagajskim” blogovima i postovima kvazi-teniskih “trolova” i osokoljenih navijača.

Foto: Tanjug/AP

Jednostavno, u devet proteklih meseci u kojima je Novak šest puta zvanično izašao na teren tenis je evoluirao na razne načine prateći trajektoriju i dinamiku ubrzanog i međusobno povezanog razvoja svega što čini našu hiper-intenzivnu i konkurentnu stvarnost.

Ono što je sigurno je da je sada neuporedivo veći broj igrača na ATP turneji koji sa osnovne linije mogu da igraju “do sutra”, koji servisom mogu da steknu prednost u odigravanju poena ili se izvuku iz neprilika u gemu, koji na oštru dijagonalu mogu da odgovore još oštrijom, koji razvijaju atletske sposobnosti tako da na teniskom terenu mogu da izvedu poteze koji su više primereni gimnastičkim vežbama na parteru ili spravama, sprintu na 100 metara ili umetničkom klizanju.

Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

Novak Đoković je, po stilu igre koji se opisuje iz prethodno navedenih atributa  bio i još uvek jeste uzor brojnim pripadnicima generacije koja je došla i ušla u najboljih 100-150 igrača na svetu – ali ono što ga je činilo izuzetnim i što će verovatno tek nekolicina njih imati je izuzetan motiv i stremljenje ka pobedi, fajterski duh, toliko često spominjana “glad”.

Ali, u situaciji kada su “mladi” naučili lekcije i nekolicina njih već sa desetkom položilo ispit kod “velikog profesora” (Tim, Kirijos, Zverev, Čung) a fajterski duh nema “grotlo” iz koga se budi i podstiče - kako i kojim metodama do “povratka” i “vaskrsnuća” – pitaju se sada čak i Novakovi tradicionalni teniski suparnici, do nedavno uvereni u njegov “kam-bek” a sada zabrinuti ovom pojavom – kao da je u pitanju neidentifikovani “teniski virus” koji prkosi svoj logici ovog izuzetno kompleksnog sporta.

I kada je bio na vrhuncu svoje igre, osvajao trofeje i dolazio do završnica skoro svih turnira na kojima je učestvovao  Novak je dominirao igrom tako što je preuzimao inicijativu, ulazio u teren, kratio poene, imao i neumoljivo primenjivao strategiju osvajanja poena, bivao izuzetno precizan i u stanju da plasira udarce duboko i u serijama koje su se obrušavale na protivnika.

IGRA SA OSNOVNE LINIJE

Njima nije davao prilike da stiču prednost u poenu ili se vrate u meč na način na koji bi ugrozio njegovu pobedu u njemu počevši od sjajnog riterna, pa stizanja svakog protivničkog udarca i razorne kontraofanzive iz često neverovatnih poza i pozicija na terenu. Za takve istorijske nastupe igrača koji je konačno i poslednji osvojio “sezonski slem” u dugom nizu godina bilo je neophodno imati savršen balans fizičke pripremljenosti, tehnike, strategije igre i motivacije.

Ovo što je (sa izuzetkom u početku meča i pasažima drugog seta) viđeno u najvećem delu Novakovog nastupa sinoć isključivo prebacivanje sa osnovne linije “na udarac više” nije nikad bila igra kojom je on osvajao trofeje, već sam deo mnogo složenije strategije i igračkog spektra kojim je u nizu pobeđivao toliko različite suparnike kao što su Federer i Izner, Nadal i Simon, Marej i Conga…

Foto: Tanjug/AP

U fizičkom smislu – Novak nije nikad bio na nivou jednog Mareja ili Nadala, niti je njegov stil igre ni približno bio tako ergonomičan i tečan kao što je Federerov. Znajući to, on je ulagao neverovatnu mentalnu snagu, voljni momenat i eksplozivnost u nametanje svog ritma igre, da upravlja svim tranzicionim situacijama tokom poena - a da pritom kontroliše broj svojih grešaka. Za tako nešto, ostali elementi prethodno opisane “unutrašnje harmonije” su morali da budu – izuzetni – po merilima svakog sporta na svetu.

Da bi se tenis igrao na tom, najvišem nivou i nastavila hronologija takmičarskih uspeha zbog kojih je bio projektovan da sa visokim stepenom verovatnoće prestigne Federerovih tadašnjih 17 osvojenih Grend Slemova  takvo stanje je moralo da se održi, a spomenuti aspekti  da se razvijaju, u skladu sa inspiracijom, tehnikom, tehnologijom, medicinoM.

ŠTA BI BILO DA NIJE OSVOJIO ROLAN GAROS?

Pitanje je da li bi Novak već ovog januara slavio svoj 18. osvojeni Grend Slem u Melburnu da nije osvojio “kobni” Rolan Garos ni tada kada ga je osvojio, a ni do danas već doživeo sav usud “hibrisa” i izazvao zlu sudbinu time što je došao na sledeći Vimbldon bez dovoljne pripreme, a tokom njega na terenu i van njega doživeo nešto što ga je dramatično skrenulo sa šampionskog puta na stranputice sopstvenog preispitivanja u svakom smislu.

Tada izgovorene reči “Tenis nije jedina stvar u mom životu,” imale su efekat puštenog zlog duha iz boce po tenisera Novaka Đokovića. To se i danas itekako oseća, i boli uz prisećanje na sve trenutke koje su njegovi obožavatelji pretrpeli sa njim od tada, uključujući i one koji su verovatno najbolniji – od sinoć, iz Indijan Velsa.

Foto: Tanjug/AP

Igra protiv sasvim prosečnog japanskog tenisera i nije za neki poseban komentar – jer nje, posle 5:2 u prvom setu – kao da i nije bilo, ako se vodimo po kriterijumima koje bismo primenili u analizi nastupa Top 20 igrača ATP lestvice. Ostaje pitanje – zašto su Novak Đoković i njegov tim odlučili da se on vrati na turneju kada je više nego jasno da on nije fizički spreman za to? Novak nema dovoljan nivo energije da bi mogao da primeni čak ni aktuelnu – i mnogo manje efikasnu - verziju svog stila igre - i to se videlo u svim njenim segmentima.

Pad je počeo sve većim kašnjenjem u pripremi za udarce i sve većim brojem neiznuđenih grešaka, nastavio se sve slabijim servisom i kraćim udarcima u terenu i kulminirao iznuđenim kraćenjem poena i posrtanjem posle iole dužih razmena. I da je uspeo da dobije Taro Danijela, on bi bio “pročitana knjiga” za svog sledećeg protivnika u narednom kolu u vremenskim uslovima koji mu nisu naročito pogodovali ni kada je bio na vrhuncu svoje fizičke spreme.

Foto: Tanjug/AP

Ovakvi porazi komplikuju psihološku sliku, stvaraju bojazni i barijere, podstiču sumnje i potiskuju odvažnost – i treba ih izbeći na svaki mogući način, a pre svega time što će igrač biti što bolje pripremljen. Jasno je – to ovoga puta nije bio slučaj – kao što nije bio ni na Australijen Openu, a ako pogledamo i nekoliko meseci ranje (i prošli Monte Karlo Masters i Rolan Garos, naročito) veoma nepoželjan zaključak je da Novak ulazi u seriju nastupa posle kojih nespremnost i teški porazi kao neizbežna posledica sve više ugrožavaju održanje njegove motivacione platforme za dalji kvalitetan rad, povraćaj samopouzdanja, konstantnost u nastupima i povratak u takmičarski ritam koji bi mogao da dovede do stvaranja serije dobrih, ohrabrujućih rezultata.

Tu ne mogu da pomognu Ju-Tjub klipovi, pablik-rilejšns aktivnosti, protokolarne časti i eufemizirane reči sportskih poslenika – kao što nije mogla da pomogne ni publika protiv “teniski metaforičnog” Taro Danijela. Ovde se radi o suštini a suština priznaje samo istinu kao šifru koja otključava put do stvaranja svega što je poželjno – u moguće.

U sistemu realnih takmičarskih vrednosti – ovakav nastup u “teniskom tematskom parku iz snova” informatičkog “proroka” Lerija Elisona bi možda najbolje opisala duhovita teniska opaska “Kao da sam igrao u pesku!” – aluzija i na slikoviti krajolik Indijan Velsa, ali i nešto što bi moglo da se smatra za podjednako efemerno – koliko i besciljno. Uz ovu pouku, nadajmo se da će sledeći korak na putu povratka Novaka Đokovića biti mnogo bolje pripremljen i odmeren – sa uviđajnošću prema mogućim pozitivnim i negativnim posledicama u svakom smislu. Ne ponoviti nešto ovako – u uslovima sve oštrije konkurencije i takmičarskih pravila koja će uslove za svaki sledeći pokušaj činiti još težim više je nego  imperativ.

VIDEO: Pogledajte Novakov intervju po dolasku u Indijan Vels

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA