≫ 

Đoković za Telegraf iz Monte Karla: Šta mu nedostaje u igri, koliko je važan Vajda i da li će ponovo biti šampion Nole!

Srpski teniser posle poraza od Dominika Tima u Monte Karlu, pričao za naš portal o daljim planovima

  • 16
Ponovo zajedno do novih trofeja: Marjan Vajda nadgleda trening Novaka Đokovića Foto: Tanjug/AP

Uprkos porazu od Tima, koji je usledio posle više od dva i po sata neizvesne borbe i nemalom broju šansi koje bi dovele do drugačijeg ishoda, Novak Đoković je izgledao staloženije i bolje raspoložen nego i posle mečeva koje je dobijao u periodu njegove apsolutne dominacije teniskom scenom.

>>> Urlik preokreta: Ovo kod Đokovića nismo videli više od godinu dana! (VIDEO)

Posle “nastupa za momentalni zaborav” na prva dva Mastersa sezone u Americi i rezultirajući razlaz sa Agasijem i Štepanekom, teško je bilo identifikovati makar i jedno očekivanje koje je moglo da se veže za Novaka pri njegovom nastupu na Mastersu na kome je upravo on 2013 godine prekinuo neverovatni niz od osam uzastopnih pobeda Rafaela Nadala, i osvojio ga ponovo 2015.

Idemo, breeee: Novak Đoković je vratio svoj čuveni urlik kojim preokreće mečeve Foto: Tanjug/AP

Ispostavilo se da je to bio pogodan splet okolnosti po njega, jer je – potpuno neopterećen raznim imperativima – odigrao dva odlična i jedan dobar meč, i bio na korak od dugo očekivanog ponovnog susreta sa Rafom na šljaci Monte Karla.

TEŠKO JE BILO LOCIRATI GLAVNI PROBLEM

Ipak, to se nije desilo,a Novak je svejedno bio u sasvim prijatnom stanju, i izražavao realan, odmeren optimizam pred ostatak sezone na šljaci koju će sigurno provesti u društvu povratnika u njegov tenis i život, slovačkog trenera Marjana Vajde.

Iskoristili smo ovu priliku da ga, kao jedini medij iz Srbije prisutan na ovom turniru – upitamo oko njegovih utisaka sa proteklih nastupa, značaja procesa kroz koje je prolazio po njegovu karijeru i ličnost – i važnost i vrednost ponovnog rada sa Marjanom Vajdom.

  • Na turniru u Monte Karlu smo mogli da primetimo da tvoja igra poprima kvalitete koji su je krasili u periodu kada si bio najbolji igrač sveta. Evidentno je da si ponovo uspostavio “mentalni koncept igre”, ali i to da sa vremena na vreme ne uspevaš da ga primeniš na terenu.

- Bilo bi iskreno reći da je u pitanju  kombinacija svega navedenog. Teško bi bilo izabrati jednu stvar i reći da je to glavni problem. U fizičkom smislu ma koliko ja provodio vremena u treningu i nastojanju da ponovo stvorim dobru formu zahtevi koje podrazumeva igranje meča su nešto sasvim drugačije.

Šalje ljubav svima.. Novak Đoković posle meča širi pozitivne vibracije Foto: Tanjug/Ap

- Naravno, na sve to utiču i nervi, emocije – i, na kraju, ono što mi najviše nedostaje da bih se doveo u željeno stanje su – takmičarski mečevi.

NEKAD JE IGRAO MESEČNO 10 MEČEVA, A SADA JE TOLIKO ODIGRAO ZA GODINU DANA

-Nisam odigrao ni deset mečeva ukupno u poslednjih godinu dana. Ako se uzme u obzir sve kroz šta sam prošao, uz konstantnu brigu oko lakta, pokušaje da adaptiram treninge kako bih se što bolje nosio sa tim problemom i kompenzaciju koja se odigravala na telu usled svega toga, očigledno je da je moralo da dođe do ovakvog perioda u mojoj karijeri. Nesumnjivo je da sam dosta iz njega naučio, i nadam se izvukao prave pouke.”

  • Kako bi opisao ovo stanje, koja bi bila definicija toga što te još uvek sprečava da napraviš potpunu konverziju između onoga što vizualizuješ i zamišljaš i onoga što ostvaruješ?

- Mislim da sam sada na dobrom putu da konačno ostvarim ono što želim svih proteklih meseci. Dosta sam pričao sa Marjanom od kada smo počeli ponovo da radimo, i sada - posle meča (sa Timom) – i zaključak je da možemo da budemo zadovoljni postignutim na ovom turniru.

Masjtore, idemo ponovo po titule: Đoković i Marjan Vajda Foto: Profimedia/AFP

- Odigrao sam sjajan prvi meč, izašao kao pobednik u meču sa Bornom posle velike borbe, i danas – opet – imao veoma dug i neizvestan meč sa jednim od najboljih igrača sveta na ovoj podlozi. Bilo je blizu, iako rezultat u drugom i trećem setu (6-2 6-3) možda to i ne sugeriše.

DESET GODINA SAM BIO U SISTEMU NEPRESTANOG IGRANJA

  • Da li je u pitanju fizičko stanje, opšti pritisak koji vlada oko tvog povratka u formu, izvesna psihološka barijera koja još uvek postoji zbog povrede…?

- Bilo je dosta situacija u kojima se lomio rezultat a da sam imao svoje prilike, ali je takođe istina da je on odigrao bolje u presudnim trenucima i zasluženo pobedio. Kažem opet nedostaju mi mečevi ove vrste, ovog intenziteta, protiv najboljih igrača na svetu i to je to. Nema tu previše mesta za neke fantazije, nerealne želje.

  • Kako sada prevazići celu sutuaciju i da li si nešto naučio iz svega što ti se dešavalo prethodnih godinu dana?

- Sada su stvari takve kakve jesu. Svestan sam nivoa na kom je pre bila moja igra, i kakva je to očekivanja stvorilo kod ljudi, bukvalno svaki put kada igram. Zapravo, i ja sada učim da je prosto neophodno da čovek ima strpljenja, da mora da prođe kroz određene procese.

- Ja sam deset godina bio u jednom sistemu neprestanog igranja, nisam propustio niti jedan Grend Slem u tom periodu, igrao skoro svaki veći turnir. Šest meseci pauze mi je jasno ukazalo na važnost toga koliko mi nedostaju “mečevi u nogama”, pogotovo pre mečeva sa protivnicima iz aktuelnog teniskog vrha. Neosporna je važnost fizičke spremnosti, uloga psihe, moć anticipacije i prisustvo instinkta u nekim situacijama, da bi se sagledala “šira slika”.

Moja je, moja je... Nikada se ne predaje na meču Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

AUTOMATIZAM POKRETA KAO CILJ ZA USPEH

- Nalazite se u trećem setu, imate brejk loptu pri rezultatu 2-2. U dilemi ste da li da odigrate kratku dijagonalu, izađete na mrežu; ili – da se izvučete na paralelu… To su sve različite kombinacije koje nastaju u glavi igrača, i on mora da u deliću sekunde odluči šta je njegov sledeći potez.

- Kada imate više mečeva u nogama, a samim time i samopouzdanja, vi praktično i ne razmišljate o svemu tome, već automatski rešavate situacije što sam činio nebrojeni put u dosadašnjoj karijeri. Sada je to stanje ka kome težim, i svestan sam da još “nisam tu”; ali, sada mi se čini da su naznake dobre!

  • Tebi je dobro poznato koliko je tvoja publika sentimentalna a samim time i srećna što ponovo vidi Marjana u tvom “boksu”. Da li je Marjan već pružio nešto novo u odnosu na prethodni period vaše saradnje?

-Pre svega, i ovom prilikom bih želeo da se zahvalim svima što su ostali uz mene, pružaju mi podršku i veruju u mene i dalje. Jako mi je drago što se Marjan ponovo priključio timu. On nije bio uz mene celih godinu dana, a ove dve nedelje koje smo opet zajedno je delimično posvetio tome da analizira mene i moj tenis, da prouči sistem i nove ljude koji se sada nalaze u mom okruženju.

- Marjan sada sprovodi presek celokupne situacije i stvara opštu sliku stvari, uz, naravno, podsećanje na neke osnove kojih treba da se pridržavamo kada je u pitanj pristup meču, treninzima, sistemu i programu priprema. Marjan donosi određenu jednostavnost u pristupu tenisu, što je meni neophodno u ovom trenutku, jer sam ponekad previše sklon da preteram sa analizama. On je sposoban da me uravnoteži i na pravi način usmeri ka pravim ciljevima i mislima, što predstavlja koji za mene sada imaju neprocenijivu vrednost - ističe jedinstvenu ulogu Marjana Vajde u njegovom životu i radu Novak.

VIDEO: Novakov poraz u Monte Karlu od Dominika Tima

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kakvi smo ljudi

    20. april 2018 | 16:15

    Kapiram da ima ljudi koji vole federera nadala i meni su dragi ali da navijaju protiv naseg tenisera to nikada necu skapirati navijam i ja za druge kad nema djoleta ali ta mrznja ne vidim kuda vodi nije nole zasluzio to sada nole polako ali sigurno idi ka prvom mestu verujem u tebe....

  • Nešo

    20. april 2018 | 14:00

    Nole moj dobri nisi spreman fizicki , igras na iskustvo skroz defanzivno i daleko si od svoje stare forme . Moras pojacati treninge i igrati sto vise meceva pa da se svi nadamo tvom povratku na mesto koje ti pripada .

  • Vlada

    20. april 2018 | 15:20

    Pa ljudi, ne može brže , za sada dovoljno, nastavi Nole sa Vajdom i uspeh je zagarantovanu, verujem u tebe, IDEMO NOVACE i VAJDA svaka čast za tebe vraćaš nam Nole ta polako al sigurno do vrha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA