≫ 

Nadal i Dimitrov za Telegraf o povratku u formu posle povrede: Rafa je imao savete za Đokovića! (VIDEO)

Suparnici u subotnjem “finalu pre finala”, Grigor Dimitrov i Rafael Nadal, otvoreno su pričali o tome šta je potrebno da vrhunski igrači postanu ponovo vrhunski, posle sve češćih povreda na turneji.

  • 0
Novak Đoković, Rafael Nadal Foto: AP/Tanjug

Verni poklonici tenisa na šljaci raduju se činjenici da su se za mesta u polufinalu Monte Karla izborili neki od najbolje plasiranih nosilaca jedinog Mastersa na ovoj podlozi. Kako je to već pošlo za rukom Nadalu (2-0 protiv Tima) i Dimitrovu (istim rezultatom protiv Gofana), izazov je ostao na Čiliću (ipak ispao od Nišikorija) i Zverevu (rival Gaske) da potvrde pravosnažnost njihovog ATP ranga i statusa barem umerenih favorita u predstojećim mečevima.

Ipak, i ove godine su redovi muških teniskih profesionalaca “proređeni” usled akutnih i hroničnih povreda nekih od glavnih aktera scene “belog sporta” – što se moglo videti upravo na slučaju Dominika Tima u meču protiv (takođe povratnika posle povrede) Rafaela Nadala (6:0, 6:2 za Španca).

Foto: youtube.com

Iako je Rafa dobro iskoristio još jednu pauzu (preskočio Masterse u Americi i bio trijumfalan u oba meča Dejvis Kupa protiv neugodne Nemačke) pre povratka na njegovu omiljenu podlogu, Dimitrov je tip igrača koga “veliki mečevi” itekako motivišu na najbolji tenis (poput trilera upravo protiv Nadala pre sezone u Australiji), pa je ishod njihovog direktnog “obračuna” manje izvestan nego što statistika ukazuje (10:1 za Nadala, jedina pobeda za Bugarina 2016. godine, na tvrdoj podlozi turnira u Pekingu).

U razgovoru sa Novakom Đokovićem, jedna od glavnih tema bila je šta je zapravo najpotrebnije nekada (ili do nedavno) vodećim igračima muškog tenisa da se vrate svojoj igri i pobedničkom ritmu. Sa stavovima svog slavnijeg “kolege” sa Balkana se složio i bugarski as, u analizi meča protiv Gofana (top 10 ove nedelje):

Foto: ATP dubai

- Veoma je tanka linija koja se prelazi da bi, u takvom stanju, vrhunski igrač zaigrao bolje, ili – ne daj Bože – gore. U mečevima protiv sjajnih protivnika kao što je Novaku bio Tim, ili meni danas Gofen – jednostavno morate biti inspirisani da pre svega dokažete sebi da ste kadar da se suočite sa izazovima koje takvo takmičenje nosi.

- Ako osećate da ste danas učinili bilo šta bolje za svoju igru nego što je to bio slučaj u vašem prethodnom meču juče, to je korak u pravom smeru – i trebao bi da vam da podsticaj da ostanete fokusirani na sve elemente meča koji je u toku. Ipak, mečevi na šljaci nose faktor potpune neizvesnosti sa sobom, jer stvari mogu itekako brzo da se preokrenu.

- U ovim uslovima, vi jednostavno morate da se borite bez popuštanja, da kontrolišete uzbuđenje i ostanete “hladne glave”. Ako vam fizička sprema to dozvoljava – biće vam neznatno lakše, a ako niste fit – onda bi bilo dobro da je barem sreća na vašoj strani…Drugim rečima – da biste postizali prave rezultate – i vi morate da budete pravi - prenosi svoje utiske bugarski as.

Mnogo opsežniji po ovom pitanju je bio Rafael Nadal.

Foto: AP/Tanjug

- Činjenica je da, nažalost, ja imam mnogo više iskustva iz povratka u “takmičarski pogon” od Endija, Novaka ili Rodžera – pa i šire, i sigurno bih bio na raspolaganju bilo kome od njih da popričamo o mom iskustvu prevazilaženja povreda. Da znate – mi se veoma retko čujemo, ali to ne znači da to nikada ne radimo. Za mene je prijateljstvo prvenstveno važno, pa tek onda to što smo rivali na teniskom terenu i “aure” koje imamo kao asovi ovog sporta.

- Ovde sam se video sa Novakom, cuo se pre dve nedelje sa Endijem – a pre toga smo dugo pričali prilikom susreta u Melburnu. Naravno, ne mogu da vam iznosim detalje tog razgovora – osim toga da sam mu preneo metode izlečenja koje je moj tim primenjivao.

- Znate, ceo taj proces je izuzetno frustrirajući, kao da idete kroz mrak i nigde se ne nazire svetlost – iako izuzetno naporno radite na povratku u formu, mentalnu ravnotežu. Nedelje prolaze, a pozitivnog proboja – nema. Ali, onda, jednog dana – nešto “klikne”, i to je ono što sam prepoznao u mom iskustvu kao najvažnije što se u tim procesima dešava – konačni momenat napretka koji trebate prepoznati i iskoristiti - napominje Nadal, i dodaje:

Foto: Tanjug/AP

- Ono što je najvažniji zajednički imenitelj za sve nas koji se vraćamo u formu je – da smo svesni da smo napokon potpuno zdravi. Sve ostalo nas razlikuje u potpunosti – ali je i sve ostalo, kada se uporedi sa važnošću tog stanja – skoro potpuno nebitno.

- “Kam-bekovi” nikada nisu laki, ali će se vaš tenis vratiti na željeni nivo – samo ako ste potpuno zdravi. Niko od nas nije i neće zaboraviti tenis, pa ni Marej, koji je skoro godinu dana “van stroja”. Nije uopšte važno koliko ste odustvovali, već koliko ste sigurni u sebe i svoje telo kada izađete na teren. A kad pričam o sebi i spomenutim igračima, mi svi možemo da izađemo i igramo, čak i ako nismo potpuno oporavljeni, ali ćemo izuzetno dobro znati da to nije nivo koji nas čini ispunjenim, srećnim, konkurentnim – za šta smo radili tokom celih naših karijera - ističe Rafa.

- Smatram da je naša uloga u tenisu nešto o čemu se najviše pitaju – sami navijači. Bez obzira na sve, sjajno je što dolaze nove generacije, što shvataju izazov visokog plasmana i napretka. Zapravo, u tom smislu, tenis je veći od svih nas – Rodžera, Novaka, Endija, mene, i siguran sam da svako od nas, bez izuzetka, pozitivno posmatra dolazak i “imenovanje” novih zvezda u našem sportu - rezimira svoje misli po ovom važnom pitanju španski as i najveći favorit za osvajanje jedanaestog trofeja u kneževini.

VIDEO: Novakov poraz od Dominika Tima

Daljinac

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA