Ukrajina je kao Balkan 90-ih

- Vojnom intervencijom u Srbiji NATO je doneo mir i kraj jednog režima. Tom akcijom ojačao je svoju ulogu na Balkanu - rekao je penzionisani američki general Vesli Klark i dodao da Evropljani koji pate za Putinom slobodno idu njemu

  • 11

Sadašnja kriza u Ukrajini podseća na ono što se na Balkanu zbivalo 90-ih godina prošlog veka i to je podsetnik koliko je važno da se Evropa demokratizuje, ocenio je penzionisani američki general Vesli Klark.

- Vojnom intervencijom u Srbiji NATO je doneo mir i kraj jednog režima. Tom akcijom ojačao je svoju ulogu na Balkanu - rekao je Klark, koji je bio zapovednik NATO-a u Evropi u vreme kada je Alijansa vojno intervenisala protiv Srbije.

Klark smatra da bi ukrajinska kriza morala da bude podsetnik da se u Evropi moraju podsticati demokratski procesi, kakve bi "morala da sledi i Srbija jer od stanja u toj zemlji bitno zavisi i stanje u BiH".

- Čini mi se da je Srbija trenutno na dobrom putu - kaže bivši general za sarajevski Dnevni avaz.

Upitan o mogućem približavanju Srbije Rusiji, Klark je ocenio da je “ovo zapravo doba prilika da se Zapad konsoliduje i postavi kao lider pozitivnih promena".

- Zalaganje za jake rusko-srpske odnose samo je odjek ideja prošlosti. Oni koji u Evropi, na Balkanu ili u BiH pate za Putinom, neka idu k njemu - rekao je Klarik, dodavši ironično da je "Sibir ogroman i da u njemu ima mesta", prenela je agencija Hina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J R

    26. mart 2014 | 17:04

    Amerika je sebi dala za pravo da budu vladari sveta,i vrse nasilje gde im je volja .Nas su unistili briga ih za ljudske zivote.Kome ce oni odgovarati?Kada to kažem ne mislim na američki narod ni njih niko ništa ne pita

  • Srbin gospic

    26. mart 2014 | 18:50

    A da neces mozda i Rusiju bombardovati da bi smenili Putina, sigurno hoces ali malo sutra.

  • sara

    26. mart 2014 | 20:27

    Nisi ti dostojan da putinu ocistis cizme a kamoli da ga prozivas bivsi generale a sadasnja tv voditeljko.hvala ti na miru pa da ga i vi ubrzo steknete na slican nacin kao i mi.zelim da ti se unuci lepo igraju u ulici lenjinovoj ili maxima gorkog i to usred amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA