I BILO JE VREME: Koje će promene zadesiti srpsko obrazovanje?

U ovoj godini bi trebalo da počne razvijanje novog modela finansiranja po učeniku, uvođenje majstorskog obrazovanja, ukidanje specijalizovanih osnovnih škola, registrovanje svih predškolskih ustanova i institucija za obrazovanje odraslih

  • 15

Sudeći prema dokumentu "Akcioni planovi za sprovođenje Strategije razvoja obrazovanja Srbije do 2020. godine”, prema planovima prosvetnih vlasti, od ovog meseca počinju najobimnije promene u obrazovnom sistemu Srbije.

U ovom dokumentu je na 305 stranica detaljno opisan plan akcija koje će se sprovoditi u vrtićima, školama i na fakultetima, s vremenskim rokovima i opisima akcija.

Najveći broj promena trebalo bi da započne ovog meseca i to – pretresanjem mreža osnovnih, srednjih škola, kao i visokoškolskih ustanova. U ovoj godini bi trebalo da počne razvijanje novog modela finansiranja po učeniku, uvođenje majstorskog obrazovanja, ukidanje specijalizovanih osnovnih škola, registrovanje svih predškolskih ustanova i institucija za obrazovanje odraslih, piše "Politika".

Da bi počeli da se sprovode, ove planove prvo mora da usvoji Vlada Srbije. Naime, iako je vlada usvojila strategiju obrazovanja još pre dve godine, akcioni planovi su tek sad stigli na dnevni red. Ministarstvo prosvete je zatražilo mišljenje NPS-a o ovom dokumentu, čiji članovi će se o njemu izjasniti u naredna dva dana.

Ono što je najveća mana ovih planova, a kako su juče rekli i članovi NPS-a, jeste loše urađena finansijska konstrukcija - za većinu se ne navodi kolika će sredstva biti potrebna. Konkretni novčani iznosi navedeni su svega nekoliko puta i oni se najčešće kreću oko 10.000 evra, ali ima i onih koji će državu koštati 48.000 ili 100.000 evra.

Vremenski okviri su nerealni, neki su potpuno deplasirani. Loše je urađena finansijska procena, ne vidi se jasno koliko je para potrebno za određene poteze. Iznenadilo me je što se za visoko obrazovanje predviđa čak 58 akcija, a za predškolsko, osnovno i srednje, zajedno, tek desetak, da ne govorimo da su neke akcije nepotrebne, poput rangiranja studijskih programa na osnovu mišljenja poslodavaca – ocenjuje profesor dr Desanka Radunović, predsednica NPS-a za "Politiku".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stra

    2. april 2014 | 17:31

    Ukinite placanje skolarine(ili pak smanjite na duplo manje) na drzavnim fakultetima, kad to uradite onda ste nesto postigli, a ne rokovi, ovo ,ono, a placanje nista. Gde ima jos da se drzavni fakulteti placaju kao i privatni. Sramota, kad to uvedete onda svaka cast, a ne placam skoro 1000 evra godinu, a NEMA NI WC PAPIRA u wc-ima. Sramota !

  • Radovan

    2. april 2014 | 18:30

    Hvala Bogu milome!!!! Nadam se da tu spada ukidanje mnogih povlastica koje su dali skolarcima da mogu da rade sta hoce.Da ne smeju da se kažnjavaju i tako to.Mislim da je deci mnogo dozvoljeno u školi i da to treba da se sankcioniše jer moraju da se usmere i da znaju šta se sme a šta ne sme.Ali to puno zavisi i od direktora.A uveo bi i rigoroznu kontrolu za nastavnike profesore itd. Ne zaslužuju svi da dobiju posao predavača jer ipak oni grade našu decu.

  • Жика

    2. april 2014 | 17:04

    Kakvo obrazovanje, takva i drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA