Zašto su srpske gimnazijalke među najboljima u matematici? (FOTO)

- Naše devojke već treću godinu za redom postižu velike uspehe na olimpijadi, a što se tiče matematike uvek su među prvima - kaže za Telegraf direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjenović

  • 11

Dok u svetu sve manje devojaka upisuje škole i fakultete koji imaju dosta matematike, srpske gimnazijalke pokazale su da su među najboljim i najbrojnijim u Evropi.

Na Trećoj evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Turskoj, četiri srpske učenice postigle su veliki uspeh. Anđela Šarković, učenica gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša osvojila je zlatnu medalju, dok su učenice Matematičke gimnazije Bogdana Jelić, Marijana Vujadinović i Jelena Trišović, osvojile srebrnu i dve bronzane medalje.

- Prva evropska matematička olimpijada za devojke održana je na Kembridž univerzitetu sa idejom da se promoviše matematika kod devojaka, koje sve manje upisuju škole i fakultete na kojima ima dosta matematike, fizike ili informatike - kaže za Telegraf direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjenović.

Pored evropske, postoji i Međunarodna matematička olimpijada na kojoj učestvuju dečaci i devojčice iz celog sveta u mešovitim ekipama. Međutim, većinu učesnika na njoj čine dečaci, dok je broj devojaka izuzetno mali.

- Naše devojke već treću godinu zaredom postižu velike uspehe na olimpijadi, a što se tiče matematike uvek su među prvima. Srbija na Međunarodnoj olimpijadi gotovo uvek ima jednu ili dve devojke u ekipi, pa i tu prednjačimo u odnosu na ostale ekipe iz sveta - ističe Ognjenović.

Svake godine na Evropskoj olimpijadi za devojke učestvuje 30 do 40 ekipa iz gotovo čitave Evrope. Ekipe od po četri  devojke rade dva dana po tri zadatka, u trajanju od četiri i po sata.

- To se može učiniti kao dosta vremena, ali zadaci koje devojke dobijaju jako su složeni i zahtevaju viok nivo znanja i dosta vremena - objašnjava Ognjenović.

Budući da su Anđela, Bogdana i Marijana učenice III razreda gimnazije, one će nas i sledeće godine predstavljati na Olimpijadi za devojke i tako u najboljem svetlu predstavljati Srbiju na ovom prestižnom matematičkom takmičenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA