KAKO JE ČIČA DRAŽA SLAVIO VASKRS: Četnička borba i patnje su Bogom dani! (FOTO)

Četnički đeneral i tokom Drugog svetskog rata, po šumama i gorama, obeležavao je Vaskrs i naređivao svoim vojnicima i starešinama da obavezno poste i pričešćuju se

Na dan jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika - Vaskrsa, Telegraf.rs zajedno s autorom brojnih knjiga o četničkom pokretu i Dragoljubu Mihailoviću Miloslavom Samardžićem otkriva kako je đeneral Draža proslavljao ovaj praznik u ratnom vihoru Drugog svetskog rata, usred borbi protiv okupatora i komunista, kao i da li je postio i pričešćivao se!

Pre nego što je zamenjen 1. majom, 29. novembrom, 22. decembrom i sličnim datumima, Vaskrs je, uz Božić, bio jedan od dva najveća praznika, kako u narodu, tako i u vojsci. Ovo je važilo i tokom Drugog svetkog rata. Dražina Vrhovna komanda je najpre izdavala raspise povodom Uskršnjeg posta.

Na primer, ovo je Dražina naredba svim jedinicama od 22. februara 1944:

''Pošto uskoro nastupa Vaskršnji post, naređujem da se obavezno posti prva i poslednja nedelja. Ponavljam, prva i poslednja nedelja. Ovo važi za sve starešine i vojnike. Poslednje nedelje da se obavi pričest obavezno za sve.''

Kasnije, Draža je dobio niz izveštaja o pričešću četnika, a istovremeno i naroda. Uz pričest je često organizovana zakletva regruta koji pre rata nisu služili vojsku, tj. koji nisu imali prilike da se zakunu na vernost kralju i otadžbini.

Za Vaskrs 1944. jedan od najvećih skupova organizovala je Dinarska četnička divizija. O njemu je psiao jedan od tri lista dinarske ravnogorske omladine, ''Glas Srpstva'':

''Na drugi dan Vaskrsa održan je na Dalmatinskom Kosovu miting srpske nacionalne omladine sa Tromeđe. Na miting je došla omladina iz svih krajeva, kao i predstavnici omladine iz svih krajeva ove oblasti (Bosanske Krajine, Like i Dalmacije). Na mitingu je učestvovalo oko 5.000 omladinaca i omladinki. Mitingu su prisustvovali vojni i civilni predstavnici Dinarske četničke oblasti.''

Vaskršnju poslanicu za 1944. godinu Draža je poslao svim jedinicama 15. aprila. Ona glasi:

''Svima starešinama i vojnicima naše hrabre vojske čestitam nastupajuće svetle praznike Hristovog Voskrsenja sa željom za skoro srećno okončanje pravedne borbe koju vodimo već četvrtu godinu. Neka nam svima ovi svetli praznici Hristovog Voskresenja daju nove podstreke da izborimo konačnu pobedu za dobro našeg naroda i omiljenog Kralja, koji na svojim mladim plećima u inostranstvu nosi teški teret briga i poslova za svoj narod, svoju zemlju, i neka nam svima ovi praznici donesu još elana, snage i sloge, da istrajemo do konačne pobede, od koje će zavisiti budućnost naroda. Prebrodili smo mnogo vremena i mnogo teškoća i ostalo je još kratko vreme do osvitka slobode. Doći će bolji dani celom narodu.

Junaci, vi ste dugim i teškim borbama do sada zadivili ceo svet. Nadam se i s pravom očekujem da će vaša junačka srca i čelične mišice i od sada pokazati da ste bili dostojni divljenja i poštovanja. Naš narod od vas očekuje slobodu. Od vas treba pokoljenja da žive. Junaci, budite ponosni i gordi što nam je sudbina dodelila ovaj teški zadatak, ali zadatak pun slave i časti. Samo napred, pobeda je naša. Teškoće su prolazne. Ja sam sa vama.

Hristos Voskrese, junaci!

Da živi Njegovo Veličanstvo kralj Petar Drugi!"

Posle nekog vremena, po prispeću odgovora sa svih strana, Draža bi ponovo slao raspis svim komandantima. Primera radi, ovo je njegov raspis od 26. aprila 1944. godine:

''Povodom vaskršnjih čestitki svima izražavam svoju najtopliju blagodarnost. Naročito me raduje što jasno vidim gotovost i krajnju rešenost na sve napore za opšte dobro Kralja i naroda. Biću veran tumač ove odlučnosti kod Njegovog Veličanstva Kralja Petra Drugog, našeg Vrhovnog komandanta. Izdržaćemo i pobedićemo, samo napred. Da živi Njegovo Veličanstvo Kralj Petar Drugi! Da živi Kraljevina Jugoslavija!''

Dražina Uskršća poslanica za 1945. godinu spada u red najvažnijih dokumenata iz Drugog svetskog rata i ona će jednom zauzeti počasno mesto u vojnim antologijama.

Vaskrs i Đurđevdan 1945. pali su istog dana, 6. maja. Četnička glavnina nalazila se na planini Bitovnji u Bosni. Dražina poslanica je pročitana pred svim strojevima. U toj kratkoj poruci izuzetnog efekta, on je prvi put progovorio o vaskrsavanju i nebeskoj pobedi ­ pobedi za ''potonje'' naraštaje, koja očekuje stradalnike na Hristovom putu:

''Produžićemo i danas ka postavljenom cilju. Tačno u 11 časova, sve kolone će se zaustaviti na mestima gde se budu našle. U sećanju na dan vaskrsa Bogočoveka, pomolićemo se Bogu. Sveštenici će održati kratku službu Božju. A onda, pokret dalje.

Naša borba i naše patnje su za prava čoveka Bogom dana. To je put Gospoda Isusa Hrista na kome je i on stradao, ali i vaskrsao. Vekovi to nisu promenili ni oborili, neće ni pojave današnjice.

Mi možemo u toj borbi i izginuti; ali je njena pobeda sigurna, pobeda i blagodeti za preživele i potonje.

Uveren u vašu rešenost da istrajete do kraja, ja vam upućujem, dragi moji saborci, moj pozdrav:

Hristos voskrese!"'

''Vaistinu voskrese!'' ­ odjeknulo je planinom, i kolone su nastavile pokret prema Srbiji. Istog dana radio stanica Vrhovne komande, koju je i dalje vodio major Jože Pevec, dobila je depešu od generala Miodraga Damjanovića iz Italije. Angloamerikanci su pitali gde su četnici, šta rade i koliko ih ima. Draža je odgovorio: ''U planinama Bosne produžavamo borbu protiv sada jednog manje neprijatelja''.

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde:

http://www.pogledi.rs/category/knjige­o­cetnicima/

I ovde:

http://www.pogledi.rs/11­knjiga/

A digitalna izdanja ovde:

http://www.pogledi.rs/category/knjige­o­cetnicima/digitalna­izdanja/

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    20. april 2014 | 14:41

    Cica Mica - gotova je prica... Zasto provocirate?... Moji preci su u pocetku( dok nisu oterani u zarobljenistvo) bili uz Drazu. To je bila Jugoslovenska vojska u otadzbini, koja se zaklela Kralju, u vremenu kad je rec nesto znacila. U gradjanskom ratu koji je sledio izginulo je mnogo neduznih ljudi.Kako vam nije jasno da se isto desava i danas? Dosta bre vise o cetnicima i partizanima, bar na Uskrs. Pa i partizani su imali popa u svojim redovima. Mislite da je to bilo slucajno?...

  • Italijan

    20. april 2014 | 17:10

    DRAŽA JE JEDINI PRAVI SRPSKI PATRIOTA.

  • Lina

    20. april 2014 | 17:12

    Komunjare shvatite da ste ružna prošlost SRBIJE. Ne povratilo se vaše vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA