I NJIMA SE SMRKLO: Banke u minusu posle 10 godina

"Univerzal" i još 14 banaka završilo je prošlu godinu sa gubicima i to je bilo dovoljno da ceo bankarski sektor od 30 banaka bude u minusu

  • 8

Prvi put u poslednjih 10 godina, banke su prošlu godinu završile u minusu. Gubitak bankarskog sektora je 18 miliona evra.

Dok bankari ukazuju da je to alarmantan podatak, jer problem dolazi iz privrede koja se teško zadužuje i još teže vraća kredite, privreda odgovara da je problem i u visokim kamatama.

"Univerzal" i još 14 banaka završilo je prošlu godinu sa gubicima i to je bilo dovoljno da ceo bankarski sektor od 30 banaka bude u minusu. Udruženje banaka ne saopštava koje su banke u gubicima, a kao razloge za loše rezultate navode manju potrožnju za kreditima, a veće kašnjenje u vraćanju pozajmica, prenosi RTS.

- Banke imaju previše raspoloživih sredstava, a da nema onih kojim bi banke mogle da plasiraju svoje kredite - kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Prema njegovim rečima, to je dobro za klijente, jer znaju da svakog trenutka mogu da raspolažu svojim parama, a loše za banke jer je "umrtvljeno mnogo para".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R&D

    21. april 2014 | 13:47

    Pohlepnost ih je dovela u gubitak. Ne moze narod da vraca te astronomske kamate, najvece u Evropi i sire... Neka smanje kamate, obim poslovanja ce da im poraste i profit ce sam da im dodje.

  • Aleksandar

    21. april 2014 | 13:45

    Harači!

  • стрептомицин

    21. april 2014 | 15:39

    Па нека се врате у матичне државе. Више него довољно су пара покрали својим зеленашким пословањем, које им је омогућила издајничка власт уништавањем домаћих банака по наредби наших непријатеља ради економског поробљавања Србије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA