CENTAR SIMON VIZENTAL: Srbija ne lovi naciste i ne otkriva njihove zločine!

U godišnjem izveštaju izraelske kancelarije Centra Simon Vizental se u istoj grupi, pored Srbije, nalaze i Argentina, Brazil, Kostarika, Češka, Finska, Slovačka i Slovenija

  • 39

Srbija nije preduzimala nikakve praktične korake na otkrivanju novih ratnih zločinaca iz perioda nacizma, stoji u godišnjem izveštaju Centra Simon Vizental.

Kako prenosi list “Danas“, u godišnjem izveštaju izraelske kancelarije Centra Simon Vizental se u istoj grupi, pored Srbije, nalaze i Argentina, Brazil, Kostarika, Češka, Finska, Slovačka i Slovenija.

Najbolje ocene za napore i rezultate u lovu na ratne zločince iz tog perioda dobile su SAD i Nemačka. Kako se navodi na sajtu Centra, ove zemlje su “preduzele sve razumne mere da identifikuju potencijalne osumnjičene nacističke ratne zločince u zemlji, kako bi se do najvišeg nivoa dovela istraga i krivično gonjenje, kao i da bi se postigli značajni rezultati u posmatranom periodu“.

Centar je posebno pohvalio Nemačku zbog sprovođenja pravne strategije koja utire put za osudu praktično svake osobe koja je služila ili u nacističkim logorima smrti ili u “ajnzascgrupama” - mobilnim jedinicama za ubistva.

Kao najgore ocenjene zemlje su Belorusija, Belgija, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Luksemburg, Rusija, Grčka, Čile, Kolumbija, Danska, Francuska, Novi Zeland, Holandija, Paragvaj, Urugvaj, Španija i Ukrajina.

Ove zemlje nisu odgovorile na upitnik Centra, ali nisu ni preduzele nikakve akcije da istraže osumnjičene nacističke ratne zločine, navode u izraelskoj kancelariji Centra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    30. april 2014 | 07:47

    Čekaj malo a gde je HRVATSKA u toj priči,šta oni nemaju zločine i zločince koje treba da otkriju, ako ovi ne traže znači da su hrvati čisti pa neko tu u Srbiji laže i optužuje bez veze, šta je ovo bre!

  • стрептомицин

    30. april 2014 | 11:29

    Каква фарса. Стварно немате никакав кредибилитет. Земље у којима су многи нацисти безбрижно дочекали дубоку старост и умрли природном смрћу, означени као велики "борци" САД и Немачка. Трагикомедија.

  • Kibo

    30. april 2014 | 08:47

    Jos ste nam samo vi falili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA