MNOGO IM: Švajcarci neće minimalac od 4.000 franaka?

Velike su šanse da građani ne prihvate predlog iz straha da bi uvođenje minimalca od 4.000 franaka mesečno moglo da poveća nezaposlenost

  • 88

Švajcarci će 18. maja izaći na referendum o uvođenju minimalne plate od 22 švajcarska franka (18 evra) po satu, odnosno 4.000 franaka mesečno (oko 3.280 evra).

Inicijativu za referendum pokrenuli su sindikati i partije levice, a debata o predstojećem glasanju u Švajcarskoj traje nedeljama.

Velike su šanse da građani ne prihvate ovaj predlog iz straha da bi uvođenje minimalca od 4.000 franaka mesečno moglo da poveća nezaposlenost.

Po anketi sprovedenoj u aprilu, 64 odsto Švajcaraca glasaće protiv predloga, 30 odsto će ga podržati, a šest odsto građana je neodlučno.

Ukoliko ovaj predlog bude izglasan na referendumu, Švajcarska će biti prva u svetu po visini minimalne zarade.

U Francuskoj minimalna plata po satu iznosi 9,43 evra, u Španiji 5,05 evra, a u Nemačkoj će od 2015. godine iznostiti osam evra.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    12. maj 2014 | 13:47

    Zvim u Svajcarskoj sa svojim suprugom,moram reci da sam zadovoljna prihodima,ali ne i zivotom. U ovoj zemlji se samo radi,a porodicu i prijatelje vidis nekad za godisnji... Druga stvar je da treba imati u vidu da ni mi ne beremo pare sa grane vec ih krvavo zaradimo i ne izvlacimo se,ko sto je neko rekao,kako nebi pomagali rodbini. Ja svojoj majki redovno pomazem ali izvini nisam ni ja humanitarna ustanova da izdrzavam pola familije. Treba cijeniti svoj rad! I jos bi volila da dodam da dok mi poplacamo poreze,kirije,zdravstvena i druga osiguranja,ostane nam dovoljno da fino zivimo do sledece plate,ali nikako i da se razbacujemo. Toliko...

  • iki

    12. maj 2014 | 12:38

    neznam kako zamisljas to da se uvede 24.000din u svici kada je hleb samo 2evra zdravstveno po clanu porodice i do 400fr.mesecno.pre nego sto pocnete da lupate razmislite malo a ako nesto neznate bolje cutite

  • Stanko

    12. maj 2014 | 12:24

    Pametni ljudi. Razmisljaju unapred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA