Opasnost od izbijanja Trećeg svetskog rata sve veća

- Evropa, Amerikanci, ali, takođe i Rusi ponašaju se tako, kao što je autor Kristofer Klark u svojoj knjizi, vrednoj čitanja, o početku Prvog svetskog rata i opisao, kao mesečari - rekao je Helmut Šmit bivši nemački kancelar

  • 12

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit uporedio je danas ukrajinsku krizu sa letom 1914. godine i upozorio aktere najnovijih događaja, Ameriku, Rusiju i Evropsku uniju na opasnost Trećeg svetskog rata.

- Evropa, Amerikanci, ali, takođe i Rusi ponašaju se tako, kao što je autor Kristofer Klark u svojoj knjizi, vrednoj čitanja, o početku Prvog svetskog rata i opisao, kao mesečari - rekao je Šmit danas u intervjuu "Bild"-u.

On je kritikovao Evropsku komisiju da se previše meša u svetsku politiku "premda se najveći broj komesara u to jedva da i razume".

Šmit naglašava da se sadašnja situacija u Ukrajini sve više može porediti sa situacijom u Evropi, u leto 1914. godine i upozorio da opasnost zaoštrenja situacije, kao u avgustu 1914. godine, raste iz dana u dan.

Takođe, kritikovao je EU zbog njenog sporazuma o asocijaciji sa Ukrajinom, ali i službenike i činovnike u Briselu da se malo razumeju u politiku.

Bivši kancelar je rekao da je sada nužno da sve strane u ukrajinskom sukobu sednu za pregovarački sto i da se to odnosi i na Ruse i Ukrajince, ali i Beloruse.

- Ono što nam je potrebno jeste susret, po uzoru na Konferenciju o sigurnosti i saradnji iz 1975. u Helsinkiju - rekao je Šmit i podržao šefa nemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera u njegovim aktivnostima za jednu mirovnu konferenciju o Ukrajini.

- Za sada na žalost nema nikog sa konstruktivnim rešenjima za Ukrajinu - rekao je Šmit i dodao da je evropskom parlamentu potrebna znatno veća moć u odnosu prema birokratama u Briselu.

Bivši nemački kancelar se, bez obzira na godine, i dalje pojavljuje u nemačkoj javnosti i daje svoje mišljenje u aktuelnim temama, a njegova reč se poštuje i kada kritikuje i kada hvali.

On je, pre svega, kritički raspoložen prema kancelarau Angeli Merkel i ministru finansija Volfgangu Šojbleu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marrina

    16. maj 2014 | 13:48

    Amerika izaziva jer je naisla na jaceg a nije navikla i sad besni...

  • Nole

    16. maj 2014 | 13:50

    Nemacka upozorava a sa druge strane uvodi sancije Rusiji kad ste toliko pametni dogovorite se

  • Ivan

    16. maj 2014 | 13:43

    E kad smo dotle dosli da nas Nemacka upozorava na svetske ratove ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA